Foto: AFP/Scanpix
Divkārtējā olimpiskā čempione distanču slēpošanā Kristine Šmiguna-Vehi no Igaunijas noliegusi dopinga lietošanu 2006.gada Turīnas Ziemas olimpisko spēļu laikā, par ko interesi izrāda Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK).

Aizvadītajā nedēļā Krievijas ziņu portāls "Ves sport" publicēja informāciju, ka viņu rīcībā ir divu 2006.gada Turīnas olimpisko spēļu Igaunijas slēpotāju dopinga testi, kuri it kā izrādījušies pozitīvi atkārtotajā SOK testu veikšanā.

Portāls vēstīja, ka, visticamāk, abi sportisti ir pazīstamie Igaunijas distanču slēpotāji Šmiguna-Vehi un Andruss Vērpalu. Tāpat portāla ziņojumā minēts, ka sīkāki dati tiks publicēti pēc Soču Olimpiādes.

Kā zināms, 2012.gadā Vērpalu tika diskvalificēts uz trijiem gadiem saistībā par dopinga lietošanu, tomēr gadu vēlāk Sporta arbitrāžas tiesā (CAS) slēpotājs tika attaisnots.

Tomēr šobrīd 36 gadus vecā Šmiguna-Vehi, kura punktu karjerai lika pirms četriem gadiem, publiski atbildējusi kritiķiem, ka nekad savas dzīves laikā nav lietojusi dopingu.

"Aizvadītajos astoņos gados visi šie testi tika izanalizēti ļoti rūpīgi. Tie visi apstiprināja vienu lietu, ka es nekad neesmu lietojusi neko aizliegtu. Katrs no šiem testiem bija tīrs," atzina Šmiguna-Vehi.

Tāpat igauniete apstiprināja, ka nekas sīkāk šajā lietā netiks analizēts līdz Soču Olimpiādes beigām.

Zīmīgi, ka Šmiguna-Vehi pēc pašas iniciatīvas izgāja melu detektora testu, lai pierādītu savu taisnību.

"Uz visiem jautājumiem saistībā ar dopingu es atbildēju ar vārdu "nē". Melu detektors pierādīja, ka stāstu patiesību. Tas bija labākais veids šodienas situācijā," skaidroja bijusī olimpiete. "Par savu taisnību es cīnīšos līdz galam.''

Turīnas olimpiskajās spēlēs Šmiguna-Vehi izcīnīja divas zelta medaļas, kļūstot par pirmo Igaunijas sportisti, kas izcīnījusi medaļu Ziemas olimpiskajās spēlēs.

"Līdzīgā situācijā biju 2002.gada Soltleiksitijas Olimpiādes laikā, kad pēc A provēm mani gribēja nošaut un pakārt. Turīnas spēles bija pirms astoņiem gadiem, toreiz viss bija kārtībā. Šobrīd vairs neesmu sportiste, bet mani mēģina nomelnot,'' izteicās pazīstamā sportiste.

Grūtniecības dēļ Šmiguna-Vehi izlaida visu 2007./2008.gada sezonu, bet 2009.gada septembrī viņa atgriezās sportā.

Savukārt 2010.gada Vankūveras olimpiskajās spēlēs Šmiguna-Vehi izcīnīja sudraba medaļu desmit kilometru brīvā stila distancē. Tā paša gada vasarā sportiste paziņoja par karjeras beigšanu.

Šmiguna-Vehi ir Igaunijas medaļām bagātākā olimpiete, kura izcīnīto medaļu skaita ziņā pirmo vietu dala ar slēpotāju Vērpalu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!