Foto: AP/Scanpix
Pēc Latvijas skeletonista Martina Dukura izcīnītās otrās vietas Soču olimpiskajās spēlēs daudzi norādījuši uz negaidītajām mājinieka Aleksandra Tretjakova sportiskajām pārvērtībām, kas ļāva viņam izcīnīt zelta medaļu.

Jau vairākas sezonas Tretjakovs un Martins Dukurs ir pasaules skeletona līderi starta ieskrējienā. Lai gan ierasti citās trasēs Tretjakovs pēc labā starta trases laikā zaudējis Martinam Dukuram, ja vien latvietis nav pieļāvis kādu kļūdu, Sočos tā nenotika.

Pēc Tretjakova visiem startiem, kuri bija identiski - 4,47 sekundes - sabiedrība bija neizpratnē, kā sportists četras reizes pēc kārtas var vienādā ātrumā noskriet vienu attālumu. Vēl lielāku aizdomu un noslēpumainības ēnu notikušajām sacensībām piedevis Latvijas Televīzijas fiksētais fakts. Nevienā no visiem četriem startiem televīzijā nav redzams pilns Tretjakova ieskrējiens - te tiek rādīti līdzjutēji, te uzmanība pievērsta trenerim. Pēdējā braucienā visiem sacensību dalībniekiem bija redzams pilns ieskrējiens, izņemot vienu - olimpisko čempionu, norāda LTV.

LTV saskaitījusi arī ieskrējiena soļus Martinam Dukuram, kurš visas reizes ieskrējies ar 19 soļiem, kamēr Tretjakovam ieskrējiena soļus nevar izskaitīt, jo televīzijas ierakstos nav redzams pilns ieskrējiens. Iespējams, ka arī Tretjakovs ieskrējās ar vienādu soļu skaitu visos braucienos, bet Dukuram starta laiks atšķīrās, bet krievu skeletonistam bija identisks. Izpētot visus šīs sezonas startus, nevienā posmā Tretjakovam vai Dukuram neizdevās atkārtot starta ieskrējiena laikus, bet Sočos Tretjakovs parādījis apbrīnojamu stabilitāti un precizitāti.

Jāpiebilst, ka Tretjakovs gan nav vienīgais sportists, kam "Sanki" trasē izdevās četri identiski starti - tas bija pa spēkam arī austrāliešu skeletonistei Lūsijai Šeferei, kura visos četros braucienos uzrādīja 5,15 sekundes.

LTV sižetā autori atgādina 2013.gada Pasaules kausa noslēdzošā posma starta ieskrējienus Soču trasē - toreiz Tretjakova starta ieskrējiens ticis pārraidīts.

Pēc aizdomīgajām skeletona sacensībām arī sociālajos portālos daudzi norādīja uz starta dīvainībām un Tretjakovam neraksturīgo braukšanu, palielinot trases gaitā pārsvaru pār Martinu Dukuru. Piemēram, tviterī lietotājs "taalbergs" ievietojis ziņu, ka kāds kamaniņu sporta pārstāvis skaidri pateicis, ka nav iespējams četras reizes pēc kārtas uzstumt vienādu starta ieskrējienu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!