Foto: DELFI

Olimpiskās medaļas Latvijas kamaniņu sportā bija ļoti nepieciešamas, jo pēdējos gados sporta veidā bija iestājies panīkums, bet šis var kalpot kā grūdiens nākotnē, uzskata bijusī kamaniņu braucēja Maija Tīruma.

Kā ziņots, Soču olimpiskajās spēlēs sākotnēji Andris un Juris Šici izcīnīja bronzu divnieku sacensībās, bet pēc tam Šici kopā ar Mārtiņu Rubeni un Elīzu Tīrumu triumfēja arī komandu stafetē, kas debitēja olimpiskajā programmā.

Līdz ar to Latvija godalgas kamaniņu sportā ieguvusi jau trešajās olimpiskajās spēlēs pēc kārtas - pirms astoņiem gadiem Turīnā Rubenis ieguva bronzu individuālajās sacensībās, bet 2010.gadā Vankūverā Šici tika pie sudraba divnieku cīņās.

Kā izteicās trīskārtējā olimpisko spēļu dalībniece Maija Tīruma, medaļa stafetes sacensībās nav negaidīta, jo tajās Latvijai veicies jau kopš disciplīnas ieviešanas.

"Paskatoties pagātnē, kad stafete pirmās divas reizes bija Eiropas čempionāta programmā, mēs uzvarējām. Pirmajās divās reizēs, kad tā bija pasaules čempionātos - tikām pie bronzas," atgādināja M.Tīruma, kura pašlaik strādā Francijā.

"Savukārt brāļi Šici gadiem pierādījuši, ka pašos svarīgākajos mačos viņi vienkārši "izšauj". Dažreiz tas notiek ar veiksmes palīdzību, tomēr medaļa ir medaļa," saka M.Tīruma. "Piemēram, 2011.gada pasaules čempionātā Turīnā viņiem bronzu uzdāvināja tie paši austrieši Peters Pencs un Georgs Fišlers, kuri tagad kļūdījās Sočos. Brāļi psiholoģiski ir ļoti spēcīgi un par medaļām visus četrus gadus runā katrā treniņā. Lai arī tas vairāk ir kā joks, domāju, ka iekšēji viņi sevi ļoti labi sagatavo."

Runājot par savu jaunāko māsu Elīzu, M.Tīruma atzina, ka viņai tagad svarīgi "nesākt lidot pa mākoņiem". "Ja viņa šajā medaļā saskatīs motivāciju, pēc četriem gadiem Dienvidkorejā jau cīnīsies par vietām, kas tuvākas pjedestālam."

"Savukārt Mārtiņš krietni atpaliek startā. Lai arī brauc labi, viņam trase ir par īsu, lai ar braukšanu atgūtu startā zaudēto," M.Tīruma teica par Rubeni, kuram šī, visticamāk, bija pēdējā sezona kā sportistam.

Bijusī Latvijas izlases dalībniece, kura karjeru noslēdza pirms šīs sezonas, atzina, ka kopējais noskaņojums komandā pēdējos gadus bijis "sašļucis", tāpēc cer, ka šie panākumi būs kā labs grūdiens nākotnei.

"Komandā ir daudz jaunu sportistu - Ulla Zirne, Kristaps Mauriņš, no junioriem vēl nāks klāt Riks Kristens Rozītis. Tāpēc paredzu kamaniņu sportam diezgan rožainu nākotni," M.Tīruma ir noskaņota optimistiski.

Kādreizējā sportiste neuzskata, ka var iegūt četras olimpiskās medaļas tikai ar veiksmes palīdzību. Latvijas sportisti tās ir tiešām pelnījuši, jo iegulda ļoti lielu darbu.

"Darbs ieguldīts milzīgs, un man ir liels gandarījums, ka tas arī atmaksājās, jo, salīdzinot mūsu sportistu rezultātus ar vāciešu, dažreiz latviešu paliek žēl, jo es patiešām zinu, cik ļoti smagi viņi strādā," teica M.Tīruma. "Kamaniņu sportā svarīgas ir ļoti daudz lietas - starts, braukšana, tehnika, psiholoģiskā sagatavotība un arī veiksme, protams. Mūsu sportistu fiziskā sagatavotība ir laba, arī trasi viņi izbrauc labi."

"Tāpat starti, kopš Siguldā ir estakāde, arī krietni labāki. "Klibojam" vēl nedaudz ar tehniku, jo mums nav slieču katriem laika apstākļiem, tāpēc Soču gadījumā paveicās, ka ledus temperatūra bija piemērota tam ekipējumam, kāds mums ir," secinājusi M.Tīruma. "Ja turpmāko gadu laikā izdosies atrisināt tehniskās lietas, domāju, ka par medaļām varēsim priecāties daudz biežāk."

Kā zināms, par olimpiskajām godalgām Latvijas Kamaniņu sporta federācija (LKSF) ik reizi saņem valsts prēmijas. Maija Tīruma atzina, ka sportisti jūt apstākļu uzlabošanos.

"Mums tika nodrošināti labi treniņu apstākļi un tikām aizvesti uz visām starptautiskajām sacensībām. Tāpat tika palielināts komandas sastāvs. Domāju, ka federācija naudu ieguldījusi vajadzīgajās lietās," teica kādreizējā olimpiete.

Jau vēstīts, ka Soču Olimpiādes individuālajās sacensībās vīriešiem labākais no latviešiem bija Mārtiņš Rubenis - viņam desmitā vieta četru braucienu summā. Tikmēr pārējiem Latvijas kamaniņu braucējiem veicās vājāk - Inārs Kivlenieks ierindojās 16.vietā, bet Kristaps Mauriņš šajā Olimpiādē ieņēma 21.pozīciju.

Tikmēr dāmām Elīza Tīruma sacensības noslēdza 12.vietā, bet jaunā Ulla Zirne ierindojās 18.pozīcijā.

Savukārt divnieku konkurencē bez Šiciem sacentās arī Oskars Gudramovičs un Pēteris Kalniņš, kuri izcīnīja desmito vietu.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!