Foto: Ilmārs Znotiņš/ LOK

Latvijas skeletonists Martins Dukurs gaidāmajās Soču olimpisko spēļu sacensībās ies uz samērā lielu risku, jo izvēlējies braukt ar agresīva tipa sliecēm, sarunā ar Latvijas žurnālistiem trešdien pastāstīja pēdējo gadu pasaules labākais skeletonists.

"Fiziski jūtos diezgan labi, ir optimālā forma. Mentāli, protams, maļas galvā doma par Olimpiādi, tomēr liekas, ka tieku galā. Šīs ir nopietnāka ranga sacensības, bet tādas tās ir ikvienam," izteicās M.Dukurs.

Kā zināms, sešos treniņbraucienos trīs dienu laikā brāļi Martins un Tomass Dukuri bija starp līderiem, tomēr nevienā neuzvarēja. Tas izskaidrojams ar to, ka nevienā no braucieniem latvieši starta ieskrējienu neveica ar maksimālu atdevi.

"Vienu simtdaļu startā var sareizināt ar 2,5 finišā. Tā ka rezerves vēl ir, jo startā maksimālo potenciālu neesmu izmantojis. Daudz var pazaudēt ar braukšanu, tāpēc būs ļoti spēcīgi jākoncentrējas, lai braucieni sanāk," teica jaunākais no brāļiem Dukuriem.

Ar tehnikas neskaidrībām Latvijas komanda jau ir tikusi galā un M.Dukurs īpaši uzsvēra, ka ies uz diezgan lielu risku - brauks ar tādām sliecēm, kuras grūtāk savaldīt, bet iet potenciāli ātrāk.

"Varbūt varētu uzskatīt - tā kā ir četri braucieni, labāk, lai tie būtu stabilāki, tomēr, ja man izdosies ar šo tehniku, jābūt labam rezultātam," teica skeletonists. "Šīs slieces taisītas ar domu par Olimpiādi. Varbūt nebiju gatavs, ka būs tik silti laika apstākļi, tomēr izlēmu palikt pie tām, jo tendences nav tās sliktākās. Pārsteidzoši ir tas, ka ārā ir +11 grādi, bet ledus -7 grādus auksts. Pamatīga atšķirība."

Tā kā brāļi Dukuri šosezon izcīnīja pirmās divas vietas Pasaules kausā, viņiem ir iespēja pirmajiem izvēlēties starta numurus Olimpiādes pirmajiem braucieniem. Sportisti atklāja, ka Martins ņems trešo numuru, bet Tomasam Dukuram būs ceturtais starta numurs.

"Skatījos, lai kāds būtu pirms manis un pārbaudītu ieskrējiena gropi. Savukārt Tomass tik ātri startēs, jo siltā laika iespaidā ātri krītas trases kvalitāte. Piedāvāju man ņemt otro numuru un viņam ceturto, bet Tomass teica, ka tas lietas būtību nemaina, un tad es paliku pie trešā," atklāja M.Dukurs.

"Cenšamies pirms laika iztikt bez panikas un potenciālu parādīt tieši sacensībās. Tagad koncentrējamies uz līnijām trasē un to piebraukšanu," M.Dukurs pauda mieru, pēc intervijas vēl žurnālistiem pajautājot, cikos šodien Latvijas hokeja izlases spēle.

Pirmie divi starti Soču Olimpiādē vīru skeletonistiem paredzēti piektdien, bet trešais un ceturtais notiks dienu vēlāk.

Latvija olimpiskajās skeletona sacensībās debitēja 2002.gadā, kad uz Soltleiksitiju tika aizsūtīts tobrīd 20 gadus vecais Tomass, bet vēl pēc četriem gadiem Turīnā valsti pārstāvēja 21 gadu vecais Martins. Pēc šīm sacensībām sākās straujš skeletonistu progress, un uz 2010.gada Vankūveras Olimpiādi Martins jau ieradās kā galvenais favorīts. Tomēr viņam nācās piekāpties mājiniekam Džonam Montgomerijam, samierinoties ar sudrabu, bet Tomass ieguva ceturto vietu.

Kaut šīs sezonas sākums M.Dukuram nebija ļoti veiksmīgs, kopš Jaungada viņš uzvarēja visos piecos Pasaules kausa posmos, turklāt četrreiz otrais palika Tomass. Pēdējos piecos gados Martins ir kļuvis par Pasaules kausa ieguvēju un Eiropas čempionu, kā arī divās no trijām reizēm triumfējis pasaules čempionātā. Tikmēr Tomass pēdējās divās sezonās ieguvis otro vietu Pasaules kausā un pēdējos trijos gados kāpis uz Eiropas čempionāta goda pjedestāla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!