Foto: Reuters/Scanpix
Latvijas bobsleja pilota Oskara Melbārža četrinieks svētdien XXII Ziemas olimpisko spēļu noslēdzošajā dienā izcīnīja sudraba medaļas.

Latvijas bobslejam tā ir pirmā olimpiskā godalga pēc valsts neatkarības atjaunošanas. Kopumā Latvijas delegācijai tā ir ceturtā medaļa Soču olimpiskajās spēlēs un septītā godalga Ziemas olimpisko spēļu vēsturē. 2006.gada Turīnas olimpiskajās spēlēs kamaniņu braucējs Mārtiņš Rubenis izcīnīja bronzu, pēc četriem gadiem Vankūverā sudraba medaļas izcīnīja skeletonists Martins Dukurs un kamaniņu divnieks Andris Šics/ Juris Šics, bet šogad Sočos pirms Melbārža četrinieka sudrabu izcīnīja Dukurs, bronzas ieguva kamaniņu komanda un Šicu divnieks.

Par olimpisko čempionu kļuva krievu pilota Aleksandra Zubkova četrinieks. Kā zināms, Zubkovs triumfēja arī divnieku sacensībās.

26 gadus vecajam Melbārdim šī ir olimpiskā debija, jo pirms četriem gadiem Vankūverā viņam neizdevās debitēt kā stūmējam. Kā zināms, toreiz veselības problēmu dēļ pēdējā brīdī no starta nācās atteikties bobsleja pilotam Jānim Miņinam. Pēc Vankūveras Melbārdis pārkvalificējās par stūmēju un pēdējās sezonās viņš ir viens no galvenajiem kandidātiem uz medaļām visās četrinieku sacensībās.

Atgādinām, ka pirmajā braucienā Melbārdis ar stumējiem Daumantu Dreiškenu, Arvi Vilkasti un Jāni Strengu bija tikai piektie, tacu izcili veiktais otrais brauciens ļāva pakapties uz otro vietu un saasināt cīņu par zeltu.

Svētdien trešajā braucienā Melbārža četrinieks sasniedza otro labāko laiku, lai gan trasē pieļāva dažas kļūdas. Taču labakais laiks šajā braucienā bija tieši Zubkova četriniekam, kas palielināja pārsvaru pār Latvijas četrinieku līdz 0,17 sekundēm. Izšķirošajā braucienā Melbārdis rupjas kļūdas nepieļāva, sasniedza trešo labāko laiku, kas ļāva nosargāt sudrabu. Pēc Melbārža braucošais Zubkovs savu pēdējo mēģinājumu veica sliktāk, taču spēja nosargāt iekrāto pārsvaru.

Četru braucienu summā Zubkovs apsteidza Melbārdi tikai par 0,09 sekundēm. Savukārt bronzu dramatiskā cīņā ieguva amerikāņa Stīvena Holkomba kvartets, kas pēdējā braucienā ganbdrīz izsēja drošu pārsvaru. Uzvarētājiem Holkombs zaudēja 0,39 sekundes, bet ceturtās vietas ieguvēju Aleksandru Kasjanovu apsteidza tikai par 0,03 sekundēm.

Tikmēr otrs Latvijas kvartets Oskars Ķibermanis ar stūmējiem Raivi Broku, Helviju Lūsi un Vairi Leibomu četru braucienu summā ierindojās 14.vietā. Pēc pirmās dienas Ķibermaņa četrinieks bija 13.vietā, slikti veica trešo braucienu un noslīdēja uz 15.vietu, bet pēdējā braucienā pakāpās pa venu pozīciju un ieņēma 14.vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!