Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainas skeletonists Vladislavs Heraškevičs piektdien Pekinas olimpiskajās spēlēs pēc viena no braucieniem finišā pievērsa visas pasaules uzmanību, aicinot nepieļaut karu un Krievijas iebrukšanu Ukrainā.

Pēc trešā brauciena Heraškevičs rokās paņēma A4 formāta lapu, kura bija Ukrainas karoga krāsās. Uz lapas bija uzrakstīts "No War in Ukraine" ("Nē karam Ukrainā). Ukraiņu skeletonists Pekinā ierindojās 18. vietā.

"Tā ir mana pozīcija. Kā jebkurš normāls cilvēks, es nevēlos karu. Vēlos mieru manā zemē un vēlos mieru pasaulē. Tā ir mana pozīcija un es par to cīnīšos. Es cīnīšos par mieru," pēc sacensībām žurnālistiem izteicās Heraškevičs. "Ukrainā šobrīd ir nervoza situācija. Ziņas par šaujamieročiem, ieročiem, iespējamiem notikumiem Ukrainā, armijas vienībām ap Ukrainu. Tas nav normāli. Ne 21. gadsimtā. Tāpēc es vēl pirms olimpiskajām spēlēm izlēmu, ka pasaulei parādīšu savu pozīciju."

Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) paziņojusi, ka nesodīs Heraškeviču par savas nostājas paušanu. SOK Olimpiskā harta nosaka, ka olimpisko sacensību vietās nav pieļaujama politiska, reliģiskas vai rasu propaganda.

Krievija kopš pērnā gada rudens pie Ukrainas ziemeļu un austrumu robežas Krievijā, kā arī dienvidos tās okupētajā Ukrainas Krimā savelk armiju un bruņutehniku, kā arī pastiprināti īsteno militārās mācības gan Krievijas faktiski kontrolētajā Piedņestrā, gan Melnajā jūrā, gan Baltkrievijā, kur arī pēdējo mēnešu laikā savilkti būtiska spēku daļa. Spēku savilkšana aizvien turpinās, un jau pērn novembrī tika lēsts, ka Krievija pie Ukrainas robežas sapulcinājusi vairāk nekā 127 000 vīru lielus spēkus.

Palielinoties kara draudiem, Eiropas Savienības un daudzas pasaules valstis aicinājušas savus pilsoņus atstāt Ukrainu. ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens brīdinājis, ka Krievijas plašs iebrukums Ukrainā var sākties jebkurā brīdī.

Pirms astoņiem gadiem Soču olimpisko spēļu laikā Krievija sāka operācija, kas noslēdzās ar Krimas aneksiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!