Foto: AFP/Scanpix

No Latvijas olimpiešiem gaidāmajās Soču ziemas olimpiskajās spēlēs ir pamatotas cerības sagaidīt medaļas skeletonā un bobslejā, uzskata Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) ģenerālsekretārs un olimpiskās delegācijas vadītājs Žoržs Tikmers.

Soču ziemas olimpiskajās spēlēs piedalīsies 58 valsts sportisti deviņos sporta veidos. Līdz ar to 58 Latvijas sportisti tiks pieteikti jau trešajām Ziemas olimpiskajām spēlēm pēc kārtas.

"Mēs ceram, ka Olimpiādē par medaļām cīnīsies mūsu skeletonisti un bobslejisti, jo uz to ļauj cerēt pēdējos gados un arī šajā sezonā uzrādītie rezultāti," žurnālistiem pauda Tikmers. Latviju olimpiskajās spēlēs pārstāvēs pēdējo gadu pasaules vadošais skeletonists Martins Dukurs, kura viens no šīs sezonas galvenajiem konkurentiem ir viņa vecākais brālis Tomass Dukurs. Savukārt bobslejā lielākās cerības tiks liktas uz Oskaru Melbārdi, kurš pēdējos divos Pasaules kausa posmos palicis nepārspēts četrinieku sacensībās, turklāt teicami startējis arī pērnā gada Pasaules kausa sacensībās tieši olimpiskajā Soču trasē.

"Pārējos sporta veidos galvenokārt ceram redzēt mūsu sportistu progresu, kas visvairāk attiecas uz kamaniņu braukšanu un biatlonistu Andreju Rastorgujevu," piebilda Tikmers. "Mēs ceram uz interesantām olimpiskajām spēlēm visiem Latvijas sportistu līdzjutējiem. Daudzos sporta veidos rezultāti ir neprognozējami, jo šāda līmeņa sacensībās sportistus pavada pavisam cita līmeņa motivācija."

Latvijas sportisti, startējot Latvijas izlases sastāvā, ziemas olimpiskajās spēlēs ir izcīnījuši trīs medaļas. Turīnā 2006.gadā bronzu ieguva kamaniņu braucējs Mārtiņš Rubenis, bet pirms četriem gadiem Vankūverā pie sudraba tika kamaniņu divnieks Andris Šics/Juris Šics un M.Dukurs. Visi šie četri sportisti izies uz starta arī Sočos.

"Pavisam cits stāsts ir ar hokeja izlasi, jo tās kvalificēšanās ceturtajām olimpiskajām spēlēm pēc kārtas jau pats par sevi ir milzīgs sasniegums," uzsvēra Tikmers. Latvijas hokejisti 2002.gadā Soltleiksitijā spēja izcīnīt devīto vietu, bet iepriekšējās divās Olimpiādēs palika 12.pozīcijā, lai arī pirms četriem gadiem bija ļoti tuvu iekļūšanai ceturtdaļfinālā.

"Olimpiādē startēsim deviņos sporta veidos, kas ir ļoti tuvu maksimumam. Tuvu šādai iespējai bija sieviešu kērlinga izlase, arī snovbordā tas nebija neiespējami," uzskata Tikmers. "Mums ir svarīgi redzēt, ka sporta veidi progresē, kā tas šajā Olimpiādē ir ar kalnu slēpošanu, bet citos ziemas olimpiskajos sporta veidos pretendēt uz dalību Olimpiādē mums liedz infrastruktūras trūkumi, jo tādiem sporta veidiem kā tramplīnlēkšana un ziemeļu divcīņa mums nav nepieciešamo sporta būvju."

Līdz šim Latvijai kalnu slēpošanā bagātīgākās bija 1936. un 2010.gada olimpiskās spēles, kad uz starta stājās pa trim sportistiem, bet šoreiz Sočos sacensībās startēs uzreiz pieci kalnu slēpotāji.

Tāpat Tikmers apstiprināja, ka arī šobrīd nav zināms, kuros tērpos Latvijas sportisti izsoļos spēļu atklāšanas ceremonijā, uzsverot, ka tas būs atkarīgs no laika apstākļiem. Latvijas delegācijai izveidots krāsains atpūtas un brīvā laika apģērbs, ko komandas vajadzībām sagādājis trikotāžas uzņēmums "OT Stils" kopā ar modes mākslinieci Natāliju Jansoni, kā arī daudzas runas izraisījušais dzeltenais dzintara krāsas siltais ziemas apģērbs, ko nodrošina Somijas sporta ekipējuma uzņēmums "Halti". Atklāšanas parādē sportisti un delegācijas pārstāvji dosies ar kādu no šiem tērpiem, taču, ja Sočos gaisa temperatūra līdz atklāšanai saglabāsies nemainīgi augsta, sportisti izmantos "OT Stils" sagādātos tērpus.

Pirms dalības olimpiskajās spēlēs Latvijas sportisti pirmo reizi atsevišķi tiks instruēti par apjomīgajiem drošības pasākumiem Sočos. Tas notiks 29.janvārī paredzētajā olimpiešu saliedēšanās pasākumā, kurā, visticamāk, tiks nosaukts arī Latvijas karognesējs atklāšanas ceremonijā.

Olimpiešu saliedēšanās pasākumā piedalīsies ar 40 delegācijas pārstāvju, ieskaitot sportistus un apkalpojošo personālu.

Soču olimpiskās spēles norisināsies no 7. līdz 23.februārim, bet liela daļa Latvijas komandas uz spēļu norises vietu dosies 6.februārī ar īpašu čarterreisu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!