Foto: Reuters/Scanpix
Latvijas sportisti svētdien ar teicamu bobsleja četrinieku startu noslēdza valsts vēsturē veiksmīgākās Ziemas olimpiskās spēles.

Latvija Soču Olimpiādē tika pie četrām godalgām - divām sudraba un divām bronzas, kas ir visu laiku sekmīgākais valsts starts šajā četrgades notikumā. Šajā Olimpiādē iegūts vairāk godalgu nekā sešās iepriekšējās Ziemas olimpiskajās spēlēs kopā pēc valsts neatkarības atjaunošanas.

Pēdējā no godalgām tika izcīnīta noslēdzošajā olimpisko spēļu dienā, kad Latvijas labākā bobsleja pilota Oskara Melbārža vadītais četrinieks ar stūmējiem Daumantu Dreiškenu, Arvi Vilkasti un Jāni Strengu izcīnīja sudrabu. Summā latvieši tikai par deviņām sekundes simtdaļām atpalika no uzvarētāja krieva Aleksandra Zubkova.

Tikmēr 14.vietā četriniekiem ierindojās jaunais pilots Oskars Ķibermanis ar stūmējiem Raivi Broku, Helviju Lūsi un Vairi Leibomu.

Pirms tam divniekos Melbārdis kopā ar Dreiškenu ierindojās augstajā piektajā vietā, bet Ķibermanis ar Leibomu bija 16.pozīcijā.

Otru sudraba godalgu šajās olimpiskajās spēlēs izcīnīja pēdējo gadu pasaules labākais skeletonists Martins Dukurs, kuram arī nācās piekāpties mājiniekam - Aleksandram Tretjakovam. Tikmēr ceturtajā vietā ierindojās Martina brālis Tomass Dukurs, kurš par 0,32 sekundēm atpalika no bronzas laureāta amerikāņa Metjū Entuāna. Arī pirms četriem gadiem Vankūverā M.Dukurs izcīnīja sudraba medaļu, bet T.Dukurs palika uzreiz aiz godalgoto trijnieka.

Latvija pirmo reizi bija pārstāvēta arī sieviešu skeletonā - uz starta devās 20 gadus vecā Lelde Priedulēna, kura olimpiskajās spēlēs debitēja ar dalītu 14.vietu.

Arī pārējās divas - bronzas - medaļas tika izcīnītas ledus renē.

Vispirms par cēlmetālu Latvijai parūpējās kamaniņu divnieks brāļu un Andris Šici, kuri bija trešie aiz čempioniem Tobiasa Vendla un Tobiasa Ārlta no Vācijas un Austrijas brāļiem Andreāsa un Volfganga Lingeriem. Divnieku sacensībās piedalījās arī cits Latvijas divnieks Oskars Gudramovičs un Pēteris Kalniņš, kuri ieguva augsto desmito vietu.

Kā zināms, pirms četriem gadiem Vankūverā brāļi Šici kļuva par olimpiskajiem vicečempioniem.

Soču olimpiskajās spēlēs pirmo reizi Olimpiādes programmā tika iekļauta arī kamaniņu stafete, kur Latvijai ar brāļiem Šiciem, Elīzu Tīrumu un Mārtiņu Rubeni izdevās izcīnīt bronzu. Labāki par Latvijas komandu bija tikai Vācijas un Krievijas kamaniņu braucēji.

Savukārt kamaniņu sacensībās individuāli vislabāk veicās pieredzējušajam Rubenim, kurš izcīnīja desmito vietu, kamēr Inārs Kivlenieks ierindojās 16.vietā, bet Kristaps Mauriņš šajā Olimpiādē ieņēma 21.pozīciju. Tikmēr dāmu konkurencē vislabāk veicās Tīrumai, kurai 12.vieta, kamēr 18 gadus vecā Ulla Zirne ieņēma 18.pozīciju.

Jau ceturtās olimpiskās spēles pēc kārtas Latvija bija pārstāvēta ar savu vīriešu hokeja komandu, kurai Sočos izdevās vēl nebijis sasniegums - iekļūšana ceturtdaļfinālā, kas kopējā ieskaitē deva astoto vietu.

Latvijas izlase šīs Olimpiādes grupu turnīrā piedzīvoja trīs zaudējumus, ar 0:1 vien pēdējās sekundēs piekāpjoties pasaules vicečempioniem Šveicei, ar 2:4 zaudējot Čehijai un ar 3:5 atzīstot pasaules čempionvienības Zviedrijas pārākumu. Latvieši savā grupā ieņēma pēdējo, ceturto, vietu, bet "play-off" kārtas mačā vēlreiz tikās ar Šveici, gūstot panākumu ar 3:1 un izcīnot savu pirmo uzvaru olimpisko spēļu mačā kopš 2002.gada.

Savukārt ceturtdaļfinālā Latvija tikās ar spēcīgo Kanādu. Vēl trešajā trešdaļā rezultāts uz tablo vēstīja 1:1, taču dueļa izskaņā kanādieši tomēr guva uzvaras vārtus, bet Latvijas valstsvienība pēc mača saņēma uzslavas par parādīto sniegumu.

Pāris dienas pēc Latvijas izlases izstāšanās no turnīra medijus pāršalca vēsts, ka valstsvienības uzbrucējs Vitālijs Pavlovs pieķerts aizliegto vielu lietošanā. Sportista A un B provju analīzēs tika atrasts aizliegtais stimulants metileksanamīns. Tā ir viela, kas var tikt pievienota uztura bagātinātājiem, lai veicinātu organisma atjaunošanos.

Latvijas komanda šajās olimpiskajās spēlēs bija pārstāvēta ar diviem biatlonistiem. Labākais vīriešu konkurences sportists Andrejs Rastorgujevs savā labākajā startā izcīnīja devīto vietu 12,5 kilometru iedzīšanas sacensībās, bet 15 kilometru masu startā viņam 14.pozīcija. Nedaudz sliktāk viņam klājās desmit kilometru sprintā, kur 17.pozīcija, kamēr sliktākais rezultāts tika uzrādīts 20 kilometru individuālajā distancē - 33.vieta.

Pats sportists par sasniegto pēc startiem nebija priecīgs, liekot domāt, ka pēc četriem gadiem Latvija biatlonā iesaistīsies nopietnā cīņā par medaļām.

Sočos biatlonā startēja arī viena Latvijas dāma - Žanna Juškāne. Viņa 7,5 kilometru sprintā ierindojās 79.pozīcijā, bet 15 kilometru individuālajā distancē pēc sešām šaušanā pieļautām kļūdām viņa finišu nesasniedza.

Vienīgais Latvijas pārstāvis ātrslidošanā Haralds Silovs vislabāko rezultātu uzrādīja savās noslēdzošajās sacensībās - viņš izcīnīja 14.vietu 1500 metru distancē. Latvietis olimpiskās spēles atklāja ar 500 metru distanci, kur viņš ierindojās 37.vietā 39 dalībnieku konkurencē, bet pēc tam 1000 metros viņš palika 24.pozīcijā starp 40 atlētiem.

Arī citā slidošanas disciplīnā - šorttrekā - Latvija bija pārstāvēta ar vienu atlētu - Roberto Puķīti. Viņš piedalījās tikai 1500 metru distancē, kur pirmajā kārtā pēc saskares ar japāni Juzo Takamido Latvijas sportists zaudēja līdzsvaru, strauji atpalika un finišēja skrējiena pēdējā, sestajā, vietā. Tomēr pēc tiesnešu izvērtējuma Japānas sportists par apdzīšanas manevru tika diskvalificēts, bet tā cietējs Puķītis līdz ar to tika iecelts sacensību pusfinālā. Tajā viņam neizdevās kvalificēties finālam, kā rezultātā kopējā ieskaitē iegūta 15.vieta.

Šobrīd 19 gadus vecais Puķītis jau apliecinājis, ka pēc četriem gadiem Dienvidkorejā vēlas tikt pie medaļām.

Šī Olimpiāde ieies vēsturē ar to, ka Latvija tajās bija pārstāvēta ar pieciem kalnu slēpotājiem. Līdz šim Latvijai kalnu slēpošanā bagātīgākās bija 1936. un 2010.gada olimpiskās spēles, kad uz starta stājās pa trim sportistiem.

Vislabāko rezultātu uzrādīja Mārtiņš Onskulis, kuram slaloma sacensībās izdevās iegūt 27.vietu, bet finišu šajā disciplīnā nesasniedza Latvijas labākais kalnu slēpotājs Kristaps Zvejnieks un Roberts Rode. Iepriekš Zvejnieks ierindojās 43.vietā milzu slaloma sacensībās, bet Rode nobraucienā bija 47.pozīcijā, savukārt supergigantā viņam finišu sasniegt neizdevās. Tikmēr Onskuls arī piedalījās milzu slalomā, bet finišu nesasniedza.

Dāmu konkurencē augsto 31.vietu supergigantā izcīnīja 18 gadus vecā Agnese Āboltiņa, bet milzu slalomā viņa izstājās. Šajā disciplīnā finišu nesasniedza arī Lelde Gasūna, kura pirms tam bija slalomā ieguva 30.vietu, bet Āboltiņa bija septiņas pozīcijas zemāk.

Savukārt distanču slēpošanā Latvijas sportisti ar augstiem rezultātiem lepoties nevar - vislabāko rezultātu uzrādīja 23 gadus vecais Arvis Liepiņš, kurš 50 kilometru brīvajā stilā bija 59.vietā, bet sprintā viņam izdevās ieņemt 61.pozīciju, tikmēr 30 kilometru skiatlonā viņš ierindojās 66.vietā. Savukārt Jānis Paipals sprintā uzrādīja 71.labāko rezultātu, bet 15 kilometru klasiskajā slēpojumā viņam 73.vieta, kamēr Paipals finiša līniju šajā disciplīnā nesasniedza.

Tikmēr dāmu sabiedrībā Inga Dauškāne sprintā bija 59.vietā, bet desmit kilometru klasiskajā stilā viņai 65.pozīcija.

Latviju jau trešā Olimpiādē pēc kārtas pārstāvēja 58 sportisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!