Foto: Publicitātes foto
Ir sākusies XI Ziemas paralimpisko spēļu lāpas stafete, un tās maršrutā paredzēti dažādi interesanti elementi kā lāpas iedegšana no ziemeļblāzmas un laimes pakava dzirksteles, ko izkals karēliešu-somu eposa "Kalevala" kalējs Ilmarinens, ziņo "Itar-TASS".

Paralimpisko spēļu lāpas stafete trešdien tika iesākta Eirāzijas tālākajā austrumu punktā, Čukču pussalā, Dežņeva ragā, pl. 5:10 pēc vietējā laika. Eiropā tai laikā trešdiena vēl nebija iestājusies.

Pirmais stafetes dalībnieks bija 17 gadus vecais vasaras paralimpisko spēļu čempions peldēšanā Andrejs Gladkovs.

Soču paralimpisko spēļu stafete būs ļoti neparasta - olimpiskā uguns vienlaicīgi tiks iedegta vairākās Krievijas pilsētās, bet noslēgsies tradicionāli, Soču olimpiskajā "Fišt" stadionā.

Uguns iedegšana Krievijas pilsētās notiks ļoti dažādi - tā, piemēram, Ļipeckā tā būs liesma no krāsns, kurā apdedzina slavenās krievu "romanovas" lellītes, Petrozavodskā, kas ir Karēlijas galvaspilsēta, liesmu iedegs no dzirksteles, kas radīsies Ilmarinenam kaļot laimes pakavu, Ņižņijnovgorodā to iedegs "inovatīvi" - ar fotoķīmiskas sintezes palīdzību, bet Murmanskā - no teatralizētas ziemeļblāzmas.

Viens no Soču paralimpisko spēļu stafetes posmiem notiks arī Anglijā, Stokmandevilas pilsētā, kas tiek uzskatīta par paralimpisko spēļu dzimšanas vietu. Tur 1948. gadā vācu ārsts Ludvigs Gūtmans sarīkoja sporta sacensības slimniekiem ar kustību traucējumiem, bet pēc šā parauga 1960.gadā Romā notika pirmās paralimpiskās spēles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!