Foto: International Bobsleigh & Skeleton Federation (IBSF)
Latvijas bobsleja četrinieks ar pilotu Oskaru Ķibermani piektdien, 18. februārī, nepiedalījās pēdējos oficiālajos treniņos pirms Pekinas olimpisko spēļu sacensībām, lai būtu svaigāki pirms startiem.

Pirmajos divos treniņbraucienos bobslejā četriniekiem Ķibermanis ar stūmējiem Dāvi Spriņģi, Matīsu Mikni un Edgaru Nemmi ieņēma attiecīgi astoto un septīto vietu, bet vakar otrajā treniņu sesijā ieņēma otro un trešo vietu. Piektdien Latvijas komanda izlēma treniņu trasē neaizvadīt.

Pekinas olimpisko spēļu bobsleja četrinieku sacensības risināsies sestdien un svētdien naktī pēc Latvijas laika. Abās dienās pirmo braucienu starts pulksten 3:30. Sacensībās startēs 28 četrinieki, Latvijas ekipāžai būs devītais starta numurs pirmajā braucienā.

"Pietiekami nobraukts, atpūtas pēc paņēmām (brīvdienu). "Nonstopā" bijušas sacensības, treniņi bez brīvdienām. Ceru, ka lietderīgāk iegūt kādu atelpu," sarunā ar Latvijas Radio teica Ķibermanis.

Runājot par braukšanu, Latvijas pilots norādīja, ka četriniekos – salīdzinot ar divniekiem – augšdaļa ir vieglāka, bet grūtāk ir izbraukt lejasdaļu. Tāpat pilotam ir skaidrība par sliecēm, jo, atšķirībā no divnieku sacensībām, četriniekos viss esot pārbaudīts un labi zināms.

Latvijas komandas treneris Sandis Prūsis arī norādīja, ka pirms sacensībām izvēlēts labāk "izvēdināt galvu". "Galvenais iemesls – lai esam svaigi pēc divnieku mačiem, jo darbojamies bez brīvdienām. Pēc divniekiem pulksten 1-2 bijām mājās, nākamajā dienā jau 7 bija uz treniņiem jāgatavojas. Ja citās komandās nāk klāt 2-3 svaigi stūmēji, tad mums tikai viens stūmējs nāk klāt."

Runājot par ekipāžu, Prūsim ir bažas par komandas saskaņotu darbību sasēžoties, jo šādā sastāvā Latvijas ekipāža braukusi tikai vienās sacensībās. "Gribējās, lai (treniņos) čaļiem rodas pārliecība. Vajag braukt dažādās trasēs, vairāk mačus, lai rodas pieredze. Komanda veidojas, kad ir kādas stresa situācijas. Allaž uzsveru, ka šī ir divu dienu mači. Ja pēc pirmās dienas kaut kas nesanāk, lai nemet plinti krūmos, jo mači beidzas pēc ceturtā brauciena."

Prūsis arī aicināja nevērst uzmanību uz treniņiem, jo, piemēram, vadošā vācu pilota Frančesko Frīdriha četriniekam treniņos bija devītā un pat 25. vieta.

"Grūti spriest par (Latvijas) treniņiem, jo tie bija uz tāda noguruma fona, ka čaļiem gan fiziski, gan morāli bija grūti saņemties treniņiem. Mačos ir cits ātrums, cits adrenalīna līmenis, cits stresa līmenis. Treniņš ir treniņš, mači ir mači," piebilda Prūsis.

Prūsis prognozēja, ka arī četriniekos toni noteiks Vācijas komandas, tomēr šoreiz vācu kvartetu pārsvars būs vēl dominējošāks. Savukārt pārējām vadošajām ekipāžām – arī Oskara Ķibermaņa kvartetam – nāksies cīnīties par bronzas medaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!