Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Pieaugot Covid-19 jaunā paveida omikrona izplatībai parādījušās runas par Pekinas olimpisko spēļu komandu sacensību – hokeja un kērlinga – pārcelšanu uz vasaru. Par iespējamām izmaiņām galvenokārt ziņo Krievijas mediji.

Pirmās runas par sacensību iespējamo pārcelšanu ceturtdien parādījušās vairākos "Telegram" kanālos, kurus apkalpo hokeja eksperti un blogeri. Starptautiskā hokeja federācija (IIHF) pagaidām nav komentējusi runas par iespējamo pārcelšanu, bet Krievijas hokeja vadība noraidījusi šādas baumas.

Vēl 2021. gada izskaņā vairāki eksperti pieļāva, ka omikrona straujā izplatība varētu likt Starptautiskajai olimpiskajai komitejai (SOK) pārcelt Pekinas spēles par vienu gadu, līdzīgi kā bija ar Tokijas vasaras olimpiskajām spēlēm. Tomēr SOK paziņoja, ka olimpiskās spēles nav iespējams pārcelt, jo praktiski viss ir sagatavots to norisei, turklāt Pekinā būs ļoti stingras Covid-19 izplatību ierobežojošās prasības.

Tomēr omikrona straujā izplatība varētu likt SOK apdomāt sporta spēļu sacensību pārcelšanu. Kā zināms, tieši hokejs ir lielākais cietējs no omikrona izplatības, jo Nacionālā hokeja līga (NHL) pēdējā brīdī lēma nesūtīt savus hokejistus uz Pekinu. Tāpat ar kalendāra problēmām saskaras Eiropā spēcīgākā līga – Kontinentālā hokeja līga (KHL), kurai pēc olimpiskām spēlēm nāksies krietni papūlēties, lai spētu sarīkot visas atceltās spēles. Iespējams, vairākas spēles risināsies Pekinas olimpisko spēļu laikā, kas varētu pazemināt interesi par KHL mačiem. Covid-19 pandēmija un pēdējo nedēļu strauji augošie saslimstības rādītāji "iegriezuši" arī citām līgām Eiropā.

Sieviešu un vīriešu hokeja turnīri pulcēs ļoti lielu daļu no kopējā olimpisko spēļu dalībnieku pulka. Tieši komandas sporta veidos pastāv lielākais risks saslimt ar Covid-19, ko apliecina NHL un KHL pieredze, taču oponenti norāda, ka sportisti tāpat visi dzīvos olimpiskajā ciematā, ievērojot stingras sanitārās prasības.

Ja tiks lemts par hokeja un kērlinga turnīru pārcelšanu, tad tie tiks sarīkoti vasarā. Visticamāk, ka šāda scenārija gadījumā nenotiks pasaules čempionāts vai arī olimpiskās medaļas tiks sadalītas pasaules čempionāta ietvaros. Olimpiskā hokeja turnīra pārcelšana palielinātu iespēju tajā piedalīties visiem pasaules spēcīgākajiem hokejistiem, ja vien IIHF spēs vienoties ar NHL.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!