Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ķīnas galvaspilsētā Pekinā piektdien, 4. februārī, oficiāli atklātas XXIV ziemas olimpiskās spēles, bet atklāšanas ceremonijas kulminācija - olimpiskās uguns iedegšana - bija savdabīga un negaidīta.

Lai gan pirms atklāšanas ceremonijas tika mēļots, ka, ņemot vērā pandēmiju un laika apstākļus, pasākums varētu risināties aptuveni 100 minūtes, realitātē atklāšana ritēja gandrīz divas ar pusi stundas.

Pēc īsa priekšnesuma atklāšanas ceremonijas nāciju parādi uzsāka antīko olimpisko spēļu mājvieta Grieķija, bet pēc tam valstis stadionā devās pēc ķīniešu alfabēta, izņemot mājinieci Ķīnu, kas stadionā iesoļoja pēdējā, un Itāliju, kas uzņems nākamās ziemas olimpiskās spēles, un stadionā iesoļoja pirms Ķīnas. Latvijas delegācija stadionā iesoļoja kā 43. no 91 nācijas, sarkanbaltsarkano karogu nesot kamaniņu braucējai Elīzai Tīrumai un hokeja izlases kapteinim Laurim Dārziņam.

Neilgi pirms Tokijas vasaras olimpiskajām spēlēm tika nolemts, ka katrai valstij būs divi karognesēji, saglabājot šo tradīciju arī Pekinas olimpiskajās spēlēs.

Lāpas stafetē stadionā piedalījās atpazīstami Ķīnas sportisti no dažādām paaudzēm un noslēgumā olimpisko uguni iededza divi jaunie sportisti, ievietojot olimpisko lāpu lielā sniegpārslā, kas sastāvēja no visu valstu nosaukumiem.

Atklāšanas uzrunā Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs izteica apbrīnu par iespēju noorganizēt olimpiskās spēles šajos apstākļos, nodrošinot drošus apstākļus visiem dalībniekiem. SOK prezidents arī izteicās, ka ir svarīgi dzīvot vienotībā un valstu vadītājiem un politiskajām autoritātēm, jo īpaši olimpisko spēļu laikā, vajadzētu dot mieram iespēju.

Pēc tam Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins pasludināja 24.Ziemas olimpiskās spēles par atklātām.

Portāls "Delfi" piedāvāja svinīgās ceremonijas teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!