Foto: Sputnik/Scanpix/LETA
2018. gada ziemas olimpisko spēļu laikā Phjončhanā veikts līdz šim neredzēti liels daudzums dopinga pārbaužu, paziņojusi Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK).

Kopumā 2018. gada ziemas olimpisko spēļu mājvietā Phjončhanā veiktas 3149 dopinga pārbaudes, no kurām 1393 bija sacensību laikā un 1756 – ārpus sacensībām. Vismaz vienu reizi dopinga analīzes ņemtas no 1615 sportistiem, bet kopā ziemas olimpiskajās spēlēs piedalījās 3149 atlēti. Lielākā daļa sportistu pārbaudīti ārpus sacensībām.

Laika periodā no 1.-25. februārim ņemtas 2261 urīna analīze, 594 bija asins paraugi, bet vēl 294 pārbaudes bijušas ar tā saucamajām asins pasēm.

Visas Phjončhanā ņemtās analīzes tiks uzglabātas speciālos konteineros 10 gadus. Dopinga apkarotājiem tādējādi būs iespēja atkārtoti pārbaudīt sportistu godīgumu, tiklīdz būs pieejamas jaunākas krāpnieku pieķeršanas tehnoloģijas. Pasaules antidopinga vadība nekad nav slēpusi, ka dopinga zinātne apsteidz apkarotāju iespējas, tādējādi analīžu uzglabāšana ļauj vēlāk pieķert sporta krāpniekus.

Ņemot vērā 2014. gada Soču ziemas olimpisko spēļu skandālu, kad atklājas Krievijas specdienestu saistība ar dopinga analīžu manipulācijām, pirmo reizi olimpiskās kustības vēsturē Seulas dopinga laboratorijā visās telpās tikai veikta 24 stundu video novērošana. Līdzīgi kā dopinga analīzes, arī šie video ieraksti tiks uzglabāti 10 gadus, lai jebkurā brīdī būtu iespējams pārliecināties par kādu notikušo iespējamo nelikumību vai mahināciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!