Foto: F64

Latvijas bobsleja izlases galvenais treneris Sandis Prūsis pēc divnieku sacensībām XXII Ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos norādījis uz diezgan neparastām un aizdomīgām slieču pārbaudēm, vēsta NRA.

Atgādinām, ka Oskara Melbārža divnieks pirmdien izcīnīja augsto piekto vietu, atkārtojot Latvijas bobsleja labāko sasniegumu pēc valsts neatkarības atjaunošanas. Savukārt otrs Latvijas divnieks ar pilotu Oskaru Ķibermani ieņēma 16.vietu. Daudzus bobsleja speciālistus pārsteidza Krievijas otrā pilota Aleksandra Kasjanova augstā ceturtā vieta, bet par olimpisko čempionu pārliecinoši kļuva cits mājinieks Aleksandrs Zubkovs.

"Krievi brauc ļoti labi, jau sākot no pirmā treniņa. Par braukšanu man nav ko pārmest, galvenais, lai godīga būtu cīņa ar sliecēm. Taču tur es neko nevaru ietekmēt," pēc sacensībām NRA teica Prūsis. " Man nav pilnīgi nekādu pierādījumu, tāpēc es šobrīd nevienu arī neapvainoju. Ir dažas lietas, kas mani dara bažīgu vai uzmanīgu, taču tās ir lielo vīru spēles. Ko mēs, maziņie, tur daudz varam - tikai galda galā piesēst un paskatīties. Pirms pāris dienām runājām - ne mūsu firmas, ne rūpnīcas vai kompānijas jau nav starp Starptautiskās Olimpiskās komitejas sponsoriem."

"Ja tā godīgi, man šķiet, ka tās [slidu] pārbaudes ir diezgan švakas. Varu pateikt tikai to, ko redzu. Pēc noteikumiem visām slidām jābūt no vienāda materiāla, taču redzu, ka tās izskatās dažādas. Tikai vizuāli un, balstoties uz savu pieredzi," savos novērojumos dalījās Prūsis. "Kad mums pirms starta žūrija apstrādā slidas ar smilšpapīru, es redzu, kā tas sačakarē to slidu - ka citam tas notiek vairāk, bet citam tajā pašā laikā - praktiski nemaz. Nevajag jau daudz, pietiek ar to, ka vienā braucienā esi ātrāks pusotru vai divas desmitdaļas. Pietiek."

Prūsis uzsver, ka bobslejs ir tehniski sarežģīts sporta veids un tehniskajā nodrošinājumā vienmēr var atrast kādu negodīgumu. "Taču es domāju, ka daudz būtiskāk ir uzlabot slieču slīdamību. Atļauti vai neatļauti. Es to negribu nosaukt par šmaukšanos, varbūt par rezultātu uzlabošanu. Tā varētu teikt..."

"Mēs esam tik tīri, tik nevainīgi un tik primitīvi - esam ļoti tālu no tā visa. Arī par šo tēmu runājām. Par to, ka šādā godīgā cīņā savus griestus jau esam sasnieguši. Tas attiecas arī uz skeletonu. Ja gribam iet kaut kur tālāk, tad vajadzētu iesaistīt kādus palīgus no malas, kas palīdzētu rezultātu uzlabot, ne tikai, cilājot stieņus un skrienot krosus, bet uzlabojot tieši šo pusi - ne tikai bobu būvniecību, bet slieču slīdamību, kas mums šobrīd ir pirmatnējā līmenī," konstatē Prūsis. "Kas nav aizliegts, tas ir atļauts. Kā es teicu - nevis šmaukties, bet uzlabot rezultātu. Tur vajag cilvēkus, kas ir dziļi iekšā tādās sfērās kā metālapstrāde utt. Konkrētu piedāvājumu vai variantu man šobrīd nav."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!