Foto: LETA

Latvijas bobsleja izlases galvenais treneris Sandis Prūsis cer, ka piloti Oskars Ķibermanis un Emīls Cipulis pirmdien gaidāmajos startos Pekinas olimpiskajās spēlēs saglabās mieru, svētdien sarunā ar Latvijas Televīziju atzina Prūsis.

Bobslejisti olimpiskajā Pekinas trasē pagājušās nedēļas laikā aizvadīja sešus oficiālos treniņu braucienus ar divnieku ekipāžām. Latvijas piloti vairākkārt atzīmējās ārpus labāko desmitnieka, taču rezultāti bijuši diezgan blīvi. Piemēram, ceturtajā treniņbraucienā vācieša Kristofa Hafera labāko laiku no 16. pozīcijas šķīra tikai 0,23 sekundes.

"Nekas jau nav mainījies," sarunā ar LTV izsakās Prūsis. "Tie, kas visu laiku bijuši favorīti, [arī Pekinā] ir favorīti. Te arī treniņos ļoti ātras izskatījās daudzas tās valstis, kuras it kā līdz šim treniņos nav bijušas ātras. Man grūti pateikt, uz cik procentiem viņi visi gāja. Iespējams, būs ļoti interesanti mači."

Savukārt, taujāts par paša sportistiem palikušo rezervi, kura vēl varētu tikt izmantota oficiālajos braucienos, Prūsis norādīja uz psiholoģiskiem aspektiem.

"Es ceru, ka Emīls [Cipulis] saglabās mieru braukšanā. Viņam tiešām pēdējās divās, trīs dienās tā trase labi sanāca. Par Oskaru ceru, ka viņš nostabilizēsies, atradīs to īsto variantu un "neraustīsies", kā labāk [izbraukt trasi] – vai tā, vai "šitā". Ceru, ka arī viņam tas miers iestāsies," stāsta treneris.

Treniņos līdz šim augstākas vietas ieņēmis Cipuļa vadītais divnieks. Viņa ekipāža vienreiz ieņēma ceturto vietu, bet piecos no sešiem treniņiem bija vismaz Top 12. Arīdzan Ķibermanis vienreiz atzīmējies ar ceturto labāko laiku, taču trīs reizes bijis ārpus ātrāko 15 pilotu skaita.

Pats Cipulis gan nepauž milzu pārliecību par to, ka viņš treniņos braucis veiksmīgāk: "Es neteiktu, ka man baigi labāk iet. Vienkārši katram tās kļūdiņas pa trasi salasās. Nav nemaz tā trase tik vienkārša braukšanai. Var kļūdīties jebkurš un jebkur."

26 gadus vecais sportists uzsver, ka trasi ir patīkami izbraukt, ja tas sanāk bez kļūdām. Taču viena kļūda var novest pie kļūdu virknes, kura sagādā grūtības trases lejasdaļā.

"Mums jau augšdaļā ir vairākas atslēgas vietas," savu vērtējumu par trasi sniedz Ķibermanis. "Kamaniņām tā bija 13. virāža, un mums, protams arī ir 13. Bet es teikšu, ka augšdaļā dažas vietas ir palikušas vieglākas nekā pagājušogad, bet citas vietas ir grūtākas."

Ķibermaņa ekipāžas stūmējs Matīss Miknis turklāt norāda, ka viņam pagājis laiks līdz viņš aklimatizējies Pekinā.

"Man diezgan jāpierod pie tā sausā gaisa," saka Miknis. "Šodien uzsniga sniegs, un uzreiz varēja just, ka gaiss paliek mazliet mitrāks. Bija, ko vairāk ieelpot. Tā jau viss ir normāli. Ēdiens ir daudz maz normāls, un tas ir pats galvenais."

Divnieku ekipāžas pirmo braucienu aizvadīs pirmdien, pulksten 14.05, bet otrais brauciens gaidāms pulksten 15.40. Noslēdzošajiem braucieniem otrdien paredzēti tādi paši starta laiki, bet trešdien jau sāksies četrinieku ekipāžu treniņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!