Foto: Reuters/Scanpix
Latvijas bobsleja pilota Oskara Melbārža četrinieku ekipāža varējusi cīnīties ar visiem vadošajiem sportistiem, kaut saistībā ar konkurentu ekipējumu joprojām notiek netīras lietas, uzskata Latvijas izlases treneris Sandis Prūsis.

Kā ziņots, Melbārdis ar stūmējiem Daumantu Dreiškenu, Arvi Vilkasti un Jāni Strengu svētdien Soču olimpiskās spēles noslēdza ar izcīnītu sudraba medaļu.

"Redzot simtdaļas, varbūt kaut ko vēl varētu salasīt, tomēr kopumā nav ko pārmest - lieku puišiem desmit no desmit," Latvijas komandas sniegumu novērtēja treneris. "Kaut nedaudz joprojām notiek netīras lietas ar konkurentu inventāru, mēs tāpat varējām cīnīties."

"Vakar pirmais brauciens pēc ranga varbūt nebija labs, bet, tāpat kā divniekiem, labs bija otrais, kad pasliktinājās ledus kvalitāte. Tomēr nav ko meklēt utis, viss ir kārtībā. Lai paliek motivācija pēc četriem gadiem sasniegt vēl vairāk," Prūsis nevēlējās pēc medaļas iegūšanas meklēt negatīvo.

Kā ziņots, pirms četriem gadiem Vankūveras olimpiskajās spēlēs bija plānots piedalīties pilotiem Jānim Miņinam un Edgaram Maskalānam, bet abi pašreizējie piloti Melbārdis un Oskars Ķibermanis vēl pat ne reizi nebija sēdušies pie bobsleja kamanu stūres.

"Pirms trim, četriem gadiem, kad sākās pārmaiņas, bija daudz kritizētāju, bet labi, ka izdevās viņiem aiztaisīt mutes," saka Prūsis. "Pirms četriem gadiem šāda medaļa liktos no fantastikas. Pēc pirmā gada gan teicu, ka šie puiši var izcīnīt medaļas, bet tad to vairāk biju domājis saistībā ar 2018.gada olimpiskajām spēlēm."

Prūsis izteicās, ka viņam pašam ir motivācija strādāt arī nākamo olimpisko ciklu, tomēr sākumā viņš grib redzēt kāda izskatīsies komanda. "Šobrīd grūti prognozēt uz priekšu."

Kopš neatkarības atjaunošanas Latvijai ne reizi nebija izdevies izcīnīt olimpisko godalgu bobsleja sacensībās.

Jau vēstīts, ka divnieku sacensībās Melbārdim ar Dreiškenu izdevās ierindoties augstajā piektajā vietā, kamēr Ķibermanis ar Vairi Leibomu bija 16.pozīcijā. Šis Latvijas bobslejam ir augstākais rezultāts olimpisko spēļu divnieku sacensībās šajā gadsimtā. 1998.gadā piekto vietu spēja izcīnīt Sanda Prūša divnieks, bet pirms astoņiem gadiem Jānis Miņins ar stūmēju Dreiškenu noslēdza labāko sešinieku.

Šobrīd 25 gadus vecais Melbārdis bobslejista karjeru iesāka kā stūmējs un bija plānojis startēt Vankūveras Olimpiādē, tomēr pēc tam, kad neveselais Miņins, cenšoties atgriezties trasē, bija piedzīvojis smagu kritienu, kurā arī pats Melbārdis guva smadzeņu satricinājumu, ekipāža no sacensībām tika atsaukta. Pēc šīm sacensībām Melbārdis pievērsās pilota karjerai, un viņa izaugsme bijusi galvu reibinoša, kas šobrīd sportistu jau ļauj saukt par vienu no labākajiem pasaulē. Viņš ir divkārtējs pasaules junioru čempions un spējis uzvarēt trijos Pasaules kausa posmos.

Tikmēr Ķibermanis pašlaik ir vien 20 gadus vecs un bobslejam pievērsās 2011.gada vasarā, jau sekojošajā sezonā izcīnot ceturto vietu pasaules jaunatnes Olimpiādē. Pēdējās sezonās Ķibermanis uzrādījis augstākus rezultātus par Uģi Žaļimu, izkonkurējot viņu cīņā par Latvijas izlases otrā pilota godu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!