Foto: F64

Latvijas kamaniņu sporta treneris un bijušais olimpiskais medaļnieks Mārtiņš Rubenis sarunā ar Latvijas Radio skarbi izteicies par Pekinā redzēto, Ķīnas galvaspilsētā uzņemtās olimpiskās spēles nosaucot par politisku izrādi.

Divkārtējais olimpiskās bronzas ieguvējs Mārtiņš Rubenis jau sportista karjeras laikā paudis nostāju pret Ķīnas Tautas Republikas valdību. Kamaniņu sportists pāris mēnešus pēc bronzas Turīnas spēlēs pie Ķīnas vēstniecības ieturēja diennakti ilgu badastreiku. Toreiz Rubenis bija neizpratnē, ka valstī, "kurā notiek cilvēku apspiešana un masveida nogalināšana", var tikt rīkotas Pekinas 2008. gada vasaras olimpiskās spēles.

Gadus vēlāk viņš arī tibetiešu tautas atbalstam piketējis pie Ķīnas vēstniecības.

Svētdien sarunā ar Latvijas Radio treneris, kurš šobrīd piedalās Pekinas olimpiskajās spēlēs, neslēpa, ka arīdzan šobrīd nav mierā ar notiekošo.

"Nevar savu dvēseli pārdot," saka Rubenis. "Stāvu es šeit, kur Ķīnas kompartijas karogi plīvo. Mums rāda tādu milzīgu politisko teātri par tēmu: "Redz, cik mums te viss ir labi.""

"Ja kāds saka, ka nevajag jaukt sportu ar politiku, tad es arī stāvu uz tiem pašiem pamatiem, un saku, ka nevajag. Bet, kad skatoties televīziju, redzu, ka vienā kanālā rāda Tiaņaņmeņa laukumu ar Mao bildi, un stūrītī ir olimpiskie riņķi, tad pasakiet man, kurš šeit nejauc sportu ar politiku. Šī ir milzīga izrāde. Man, kā olimpietim, sāp sirds, uz šo skatoties. Šobrīd visai pasaulei ir iespēja redzēt lietas, kādas tās ir," nosaka treneris.

Latvijas Radio žurnālists Mārtiņš Kļavenieks raidījumā "Piespēle" pirmdien atklāja, ka pirms Pekinas olimpiskajām spēlēm bijušas bažas, vai Rubenim tiks apstiprināta vīza. Šī iemesla dēļ kamaniņu sporta komanda arī nav vēlējusies, lai žurnālists ar Rubeni runātu par Ķīnas tematu Insbrukā notikušajā Pasaules kausa posmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!