Foto: TASS/Scanpix/LETA

Pekinas olimpisko spēļu daiļslidošanas sportisko pusi pusotru nedēļu aizēno apkārt notiekošais. Ja sākotnēji visa pasaule runāja par Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) komandas sportistes Kamilas Vaļijevas pozitīvajām dopinga analīzēm un to radītajām sekām, tad pēc sieviešu sacensību noslēguma izvērtusies jauna diskusija – par KOK treneru rīcību, sportistu emocionālo noturību un pat iespēju neļaut nepilngadīgiem sportistiem piedalīties pieaugušo sacensībās.

Daiļslidošanas sacensībās zelta medaļu izcīnīja KOK sportiste Anna Ščerbakova, aiz sevis atstājot citu KOK komandas pārstāvi Aleksandru Trusovu. Tikmēr Vaļijeva, kura pēc īsās programmas bija līdere, izvēles programmā neizturēja psiholoģisko spriedzi, piedzīvoja vairākus kritienus un noslēgumā palika ceturtā, bet bronzas medaļa tika japānietei Kaori Sakamoto.

Ne tikai daiļslidošanas pasauli, bet visu sporta sabiedrību šokēja 15 gadus vecās sportistes treneres Eteri Tutberidzes teiktais uzreiz pēc pusaudzes nokāpšanas no ledus. Pieredzējusī trenere tā vietā, lai pēc neveiksmīgā slidojuma uzmundrinātu jauno sportisti, veltīja Vaļijevai "aukstu dušu", ko tiešraidē dzirdēja visa pasaule.

"Nu kā tu to visu tā izlaidi? Kāpēc pārtrauci cīnīties? Paskaidro, kādēļ tu pēc aksela vispār palaidies," televīzijas tiešraidē bija labi dzirdami Tutberidzes vārdi, kas šokēja pasauli. Mirkli vēlāk, gaidot tiesnešu vērtējumu, Vaļijeva izplūda asarās, stipri raudot arī atstājot arēnu.

Piektdien agri no rīta pēc Pekinas laika Vaļijeva pameta olimpisko spēļu mājvietu un pēcpusdienā atgriezās Maskavā.

Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs pēc redzētā neslēpa sašutumu un pieļāvis iespēju, ka varētu tikt pārskatīts jautājums par nepilngadīgo sportistu dalību pieaugušo sacensībās, rūpējoties par jauniešu mentālo veselību. Jāpiebilst, ka, ņemot vērā Vaļijevas skandālu, SOK prezidents klātienē neapmeklēja sieviešu daiļslidošanas sacensības, lai gan tās olimpiskajās spēlēs ierasti ir uzmanības centrā un tām ir augstākie televīzijas reitingi.

"Tas bija stindzinoši – redzēt, kā viņas tuvākie cilvēki ar tādu "aukstumu" sagaidīja viņu, nevis sniedza mierinājumu vai centās uzmundrināt. Tas viss nedod man īpašu pārliecību par šo Kamilas tuvāko cilvēku rīcību ne pagātnē, ne nākotnē. Kā rīkoties, kā uzrunāt, kā izturēties pret nepilngadīgu sportistu 15 gadu vecumā tik acīmredzamā garīgā spriedzē," Baha teikto citē BBC.

"Ir problēmas, kas būs jārisina. Tas attiecas uz nepilngadīgo dalību pieaugušo sacensībās. Šis jautājums ir jau apspriests SOK izpildkomitejā, taču tas ir rūpīgi jāapspriež un jāizvērtē divās frontēs. Pirmais, saistībā ar Pasaules antidopinga aģentūru (WADA), lai noskaidrotu, vai nepieciešams pielāgot noteikumus. Otra ieinteresētā puse ir starptautiskās federācijas, jo jāsaprot, vai kāda noteikta vecuma noteikšana ir atbilstošs solis. Tas jāizlemj starptautiskajām (sporta veidu) federācijām, taču rosināsim šādu (ideju) apsvēršanu un dosim vielu pārdomām," bilst Bahs.

Vaļijeva gan nav vienīgā KOK sportiste, kuras emocionālajam un mentālajam stāvoklim pēc Pekinas daiļslidošanas sacensībām uzmanību pievērsa masu mediji. Otrajā vietā palikusī Trusova (starp citu, arī Tutberidzes audzēkne) sacensībās pirmo reizi sieviešu daiļslidošanas vēsturē izpildīja piecus četrkāršos lēcienus. Lai gan lēcieni tehniski nebija ideāli izpildīti, tāpat tas ir fenomenāls sasniegums 17 gadus vecajai sportistei, ar ko gan nepietika zelta medaļai. Tomēr tiesneši zeltu izlēma piešķirt trešajai Tutberidzes audzēknei Ščerbakovai, kurai 28. martā apritēs 18 gadi.

"Ienīstu. Nekad vairs neatgriezīšos uz ledus. Es ienīstu šo sporta veidu. Ienīstu visu šo. Visiem ir zelta medaļas, bet man nav. Ienīstu. Nekad vairs mūžā," emocionāli reaģēja Trusova. Arī negribīgi dodoties uz apbalvošanas ceremoniju, Trusova vēlreiz asi atbildēja trenerei uz kādu jautājumu: "Jūs visu zinājāt. Jūs visu zinājāt."

Pēc apbalvošanas ceremonijas Trusova gan žurnālistiem norādīja, ka tās bijušas emocijas, bet par nākotni viņa domās, kad rimsies emocionālais fons.

Apspriežot Trusovas gadījumu, Krievijas mediji atgādina notikumus pirms četriem gadiem Phjončhanā, kad epicentrā bija divas citas toreizējās Tutberidzes audzēknes. 2018. gada olimpiskajās spēlēs zeltu ieguva tobrīd tikai 15 gadus vecā Alīna Zagitova, bet ar sudrabu samierinājās 18 gadus vecā Jevgeņija Medvedeva.

Pēc Phjončahanas sacensībām Medvedevai bija saruna asos toņos ar Tutberidzi, kuru sudraba medaļas ieguvēja vainoja netikšanā pie zelta. "Nokāpjot no ledus, Medvedeva man pateica bērnišķīgu frāzi: "Nevarējāt paturēt Alīnu vēl vienu gadu junioros?". Es atbildēju, ka visiem ir jādod vienādas iespējas. Mēs nedrīkstam liegt cilvēkam startēt," savulaik intervijā izteicās Tutberidze.

Abas sportistes šajā sezonā vairs nebija KOK komandā un nekandidēja uz dalību Pekinā. Par abu daiļslidotāju smago psiholoģisko nastu runāja jau pēc Phjončhanas, tomēr Krievijas vēlme tiekties pēc augstāka kaluma medaļām prevalēja pār jauno meiteņu psiholoģisko noturību. Zagitova gan turpina trenēties Tutberidzes grupā, bet Medvedeva pēc Phjončhanas pārgāja pie Kanādas trenera Braiena Orsēra. 2021. gada nogalē Medvedeva paziņoja par karjeras beigām, par iemeslu minot gan hroniskās traumas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!