Foto: DELFI.ee

Populārā Igaunijas frīstaila sportiste Kellija Sildaru otrdien, 15. februārī, Pekinas olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzas medaļu "slopestyle" disciplīnā, kur'tika uzskatīta par vienu no galvenajām kandidātēm uz zeltu.

Igaunija līdz šim ziemas olimpiskajās spēlēs bija izcīnījusi septiņas medaļas un visas distanču slēpošanā, bet šī ir pirmā medaļa kādā citā sporta veidā. Tāpat Latvijas kaimiņiem tā ir pirmā medaļa ziemas olimpiskajās spēlēs kādā kopš 2010. gada Vankūveras, kur sudrabu 10 km distanču slēpošanā brīvajā stilā ieguva Kristīna Šmiguna-Vehi.

Pirms četriem gadiem Sildaru tika uzskatita par galveno favorīti Phjončhanas olimpiskajās spēlēs, tomēr 2017. gada rudenī gūtā trauma viņai liedza dalību šajās sacensībās. Pekinā igauniete uzvarēja pirmdien notikušajā kvalifikācijā, tomēr finālā savu favorītes statusu līdz galam neapliecināja.

Finālā frīstailistēm neparocīgos laika apstākļos sportistes nespēja rādīt labākos lēcienus, kas bija viņu arsenālā, vairākām sportistēm pieļaujot kļūdas. Sildaru pirmajā mēģinājumā izvirzījās vadībā ar 82,06 punktiem, ko nākamajos divos braucienos neizdevās uzlabot. Igauniete pēc pirmā mēģinājuma bija līdere, bet sacensību turpinājumā viņu apsteidza divas konkurentes.

Par olimpisko čempioni kļuva 2018 gada Phjončhanas olimpisko spēļu vicečempione "slopestyle" disciplīnā šveiciete Matilde Gremo, kuras sniegumu otrajā mēģinājumā tiesneši novērtēja ar 86,56 punktiem. Pēdējā mēģinājumā tikai 0,33 punktus mazāk no tiesnešiem ieguva Pekinā slavu ieguvusī Ķīnas sportiste Eilīna Gu, pēc zelta savās mājās "Big Air" disciplīnā tiekot pie sudraba.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!