Foto: stock.xchng

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) nesenajās Krievijas sportistu diskvalifikācijās ir izmantojusi jauniegūtus datus, vēsta SOK.

Kā ziņojām, kopumā 111 Krievijas sportistiem atteikta dalība gaidāmajās Phjončhanas olimpiskajās spēlēs, ieskaitot vairākus titulētus atlētus kā šorttrekists Viktors Ans un biatlonists Antons Šipuļins. Iepriekš SOK par antidopinga pārkāpumiem 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs diskvalificēja 43 Krievijas sportistus.

Novembrī WADA rīcībā nonāca datubāze ar visiem pārbaudēm, kas no 2012. gada janvāra līdz 2015. gada augustam tika veiktas Maskavas antidopinga laboratorijā. Informācija tika nodota SOK komisijai, kas Denisa Osvalda vadībā pārskatīja lietas par dopinga lietošanu un testu viltošanu Soču olimpiskajās spēlēs.

SOK rīcībā nonākušās Maskavas antidopinga laboratorijas datubāzē atrodami pierādījumi, ka ir slēpti un modificēti dati, kas saistīti ar steroīdu lietošanu. SOK šos datus nodos tālāk starptautiskajām federācijām.

"Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) tiesu eksperts atjaunoja datubāzi un pēc tam veica stingru autentifikācijas procesu, lai apstiprinātu iegūto datu precizitāti," teikts SOK paziņojumā.

"Pierādījumu saraksts ir plašs, bet ne pilnīgi izsmeļošs. Gribētu uzsvērt, ka veicām padziļinātu izmeklēšanu un izmantojām arī citus informācijas avotus," saka SOK Neatkarīgas testēšanas komisijas vadītāja Valerī Furnerona.

Tāpat SOK ceturtdien sniedza paskaidrojumu, kāpēc tās izveidotā speciālistu komisija 111 no izvirzītajiem Krievijas sportistiem nav devusi atļauju doties uz Phjončhanas olimpiskajām spēlēm. SOK paziņojumā nosaukti informācijas avoti, kas izmantoti, lemjot par katra no 500 sākotnējā sarakstā esošajiem sportistiem - vai viņu drīkst ielūgt uz spēlēm neitrāla dalībnieka statusā vai nē.

SOK argumentācijā nozīme ir veiktajiem dopinga testiem pirms olimpiskajām spēlēm, jau agrāk veikto paraugu atkārtotajām analīzēm, DNS nesakritībām sportistu bioloģiskajās pasēs, kā arī agrākiem dopinga pārkāpumiem un pierādījumiem par dalību 2014. gada Soču olimpisko spēļu dopinga lietošanas shēmā.

"Visi mūsu lēmumi pieņemti vienprātīgi, katrs gadījums izskatīts atsevišķi un anonīmi," paskaidroja Furnerona.

Kritēriji tīro Krievijas sportistu noteikšanā dalībai olimpiskajās spēlēs ir Antidopinga noteikumu pārkāpumu (ADRV) vēsture un Ričarda Maklārena ziņojumā minētais tā dēvētais "Hercogienes saraksts", kurā minēti sportisti, kuriem jāsaņem automātiska aizsardzība un kuri lietojuši aizliegtās vielas.

Tāpat vērā ņemta Maskavas antidopinga laboratorijas datubāze, elektroniskā pasta sarakste, skrāpējumi un atzīmes uz paraugiem, ko Soču spēļu laikā bija atvēris Federālais drošības dienests (FSB). Ne mazāk svarīgi bijuši paraugi ar cilvēka organismam neiespējamu sāls koncentrāciju urīnā, kā arī urīna banka un DNS neatbilstības.

SOK decembrī piesprieda diskvalifikāciju visai Krievijas Olimpiskajai komitejai, kas tai liegs piedalīties Phjončhanas olimpiskajās spēlēs. Tiesa, īpašas atļaujas saņēmušie Krievijas sportisti varēs startēt zem neitrāla karoga, bet uz viņu formastērpiem būs uzraksts "Olympic Athlete from Russia" (OAR) jeb "Olimpiskais sportists no Krievijas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!