Foto: AFP/Scanpix/LETA
Ukrainas olimpiskās delegācijas pārstāves distanču slēpotājas Valentīnas Kaminskas analīžu paraugā atklāta aizliegtas vielas klātbūtne un viņai noteikta sākotnējā diskvalifikācija, trešdien paziņoja Starptautiskā testēšanas aģentūra (ITA).

Baltkrievijā dzimušās slēpotājas analīzēs atklāta aizliegtā viela mesterolons, kas ir anabolisks androgēnu steroīds, kā arī divi aizliegti stimulējoši līdzekļi.

Paraugs ņemts Pekinas olimpisko spēļu sacensību laikā veiktas antidopinga kontroles laikā pagājušo ceturtdien.

Pekinas olimpiskajās spēlēs 34 gadus vecā Kaminska ir startējusi desmit kilometru klasiskajā slēpojumā, sprinta sacensībās, kā arī 4x5 kilometru stafetē sievietēm. Analīzes ņemtas dienā, kad notika desmit kilometru klasiskais slēpojums.

ITA paziņoja, ka sportiste ir informēta par sākotnējo diskvalifikāciju un savām tiesībām to pārsūdzēt Sporta arbitrāžas tiesā (CAS).

Kaminskai, kura 2014. un 2018.gada olimpiskajās spēlēs pārstāvēja Baltkrieviju, ir tiesības lūgt B parauga analīzes.

Sieviešu desmit kilometru klasiskajā slēpojumā Pekinas olimpiskajās spēlēs viņa finišēja 79.vietā, sprinta kvalifikācijā viņa ieņēma 70.vietu, bet kopā ar Ukrainas komandu izcīnīja 18.vietu 4x5 kilometru stafetē.

Pagājušajā nedēļā tika atklāts pirmais dopinga gadījums Pekinas olimpiskajās spēlēs - Irānas kalnu slēpotāja Hoseins Savehs Šemšaki ārpus sacensībām 7.februārī ņemtā paraugā atklāta anaboliska steroīda klātbūtne. Arī 36 gadus vecajam sportistam noteikta pagaidu diskvalifikācija.

Skaļākais dopinga skandāls Pekinas olimpiskajās spēlēs ir par Krievijas daiļslidotājas Kamilas Vaļijevas analīzēm. 7.februārī kļuva zināms, ka 25.decembrī ņemtā viņas analīžu paraugā ir konstatēta aizliegta sirdsdarbības medikamenta klātbūtne.

Analīžu rezultāts tika saņemts tikai pēc tam, kad Vaļijeva ar ROC komandu, kurā startēja dueti Anastasija Mišarina/Aleksandrs Gaļļamovs un Viktorija Siņicina/Ņikita Kacalapovs, kā arī Marks Kondratjuks, izcīnīja zelta medaļu Pekinas olimpisko spēļu daiļslidošanas sacensībās komandām.

CAS pirmdien nolēma, ka Vaļijeva var turpināt dalību Pekinas olimpiskajās spēlēs, lēmumu pamatojot ar "īpašiem apstākļiem", tostarp ņemts vērā, ka ROC sportiste ir "aizstāvāmā persona" - proti, nepilngadīga.

ROC sportiste ir viena no galvenajām favorītēm uz uzvaru sieviešu konkurencē, tomēr apsūdzības dopinga lietošanā nav atceltas un iespējamais sods var tikt piemērots vēlāk.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) nolēmusi atlikt visas apbalvošanas ceremonijas, kurās viņa iesaistīta, līdz tiks kliedētas šaubas par dopinga lietošanu un iespējamu diskvalifikāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!