Foto: TASS/Scanpix/LETA

Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) komandas daiļslidotājas Kamilas Vaļijevas pozitīvo dopinga pārbaužu skandāls un neskaidrība par sportistes statusu var ietekmēt sacensību iznākumu, tādēļ Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) izstrādājusi "drošības spilvenu" – sieviešu daiļslidošanas sacensību rezultāti būs provizoriski.

Pēc ilgam peripetijām Vaļijevai atļāva startēt Pekinas olimpisko spēļu sieviešu daiļslidošanas sacensībās. 15 gadus vecā talantīgā sportiste īsajā programmā apliecināja, ka ir viena no galvenajām favorītēm un šobrīd ir vadībā. Izvēles programmu daiļslidotājas veiks ceturtdien, 17. februārī, pēcpusdienā pēc Latvijas laika.

Kā skaidro SOK, pēc sacensībām pie rezultātiem būs "zvaigznīte", ja starp trīs labākajām būs Vaļijeva. Tas nozīmē, ka rezultāti būs neoficiāli un neapstiprināti. SOK pārstāvis Marks Adamss skaidroja, ka šī "zvaigznīte" pie rezultātiem būs tik ilgi, kamēr pilnībā nebūs atrisinājusies Vaļijevas lieta.

Visticamāk, pēc sacensībām pasaule neuzzinās arī sportistes komentārus ne par sacensībām, ne par skandālu. Pēc treniņiem sportiste regulāri gājusi secen žurnālistiem tā saucamajā "mix zone". Pēc īsās programmas Vaļijeva nepiedalījās oficiālajā preses konferencē, ko KOK komandas pārstāvji skaidroja ar sportistes veselības stāvokli. SOK pārstāvji pieļauj, ka arī pēc obligātās programmas žurnālistiem nebūs iespēja uzdot jautājumus Vaļijevai, lai gan olimpiskajiem medaļniekiem obligāti jāpiedalās preses konferencē.

Kā zināms, šobrīd nav pasniegtas medaļas arī komandu sacensību uzvarētājiem, jo tajās startēja Vaļijeva. SOK tagad izlēmusi, ka otrās un trešās vietas ieguvēji – attiecīgi ASV un Japānas daiļslidotāji – pagaidām kā apbalvojumu saņems olimpiskās lāpas, bet KOK sportisti netiks apbalvoti.

Par šobrīd Pekinā valdošo spriedzi olimpiskajā kustībā saistībā ar Vaļijevas skandālu liecina vēl viens fakts. Sieviešu daiļslidošanas sacensības ir vienas no prestižākajām olimpiskajā kalendārā, bet SOK prezidents Tomass Bahs izlēmis tās neapmeklēt.

Kā zināms, vairākas dienas Pekinas olimpisko spēļu uzmanības centrā ir daiļslidošanas skandāls, kurā iepīta talantīgā daiļslidotāja. Pekinas olimpisko spēļu laikā kļuva zināms, ka pozitīvas bijušas pērnā gada 25. decembrī nodotās 15 gadus vecās sportistes analīzes, kurās atrastas aizliegtās vielas trimetazidīna pēdas. Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA) sportisti atstādināja uz nenoteiktu laiku no treniņiem un sacensībām, kā to paredz Pasaules antidopinga kodekss, tomēr RUSADA disciplināro lietu komiteja steidzamības kārtā atcēla šo lēmumu un atļāva sportistei piedalīties treniņos un Pekinas olimpiskajās spēlēs.

Pirmdiena arī Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) atbalstīja šo RUSADA disciplināro lietu komitejas lēmumu un norādīja, ka galvenais iemesls ir ilgā kavēšanās ar analīžu rezultātu paziņošanu.

Pēc skandāla sākuma atklājas arvien vairāk faktu saistībā ar sportistes pozitīvajām analīzēm. Vaļijevas pārstāvji notikušo saistīja ar sportistes vectētiņa zālēm, kuras nejauši nonākušas sportistes organismā. Vēlāk gan aģentūra "Associated Press" ziņoja, ka Vaļijeva lietojusi divus atļautus medikamentus, kas veicina sirdsdarbību, tādēļ arī vēl vienas sirds darbību stimulējošas vielas - trimetazidīna - atrašana sportistes organismā varētu nebūt nejaušība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!