Foto: F64
Krievijas hokeja izlase, ja tā startēs Phjončhanas ziemas olimpiskajās spēlēs, teorētiski turnīrā varētu spēlēt bez sava galvenā trenera Oļega Znaroka un asistenta Harija Vītoliņa, vēsta Krievijas masu mediji.

Kā zināms, SOK ir diskvalificējusi Krievijas Olimpisko komiteju par valstī realizēto plašo dopinga programmu. Tomēr "tīrie" krievu sportisti, kuri atbildīs SOK izstrādātajiem kritērijiem un kurus SOK aicinās startēt, drīkstēs braukt uz Phjončhanu, ja vien paši vēlēsies.

Krievijas olimpieši savā sanāksmē 12. decembrī solās pieņemt lēmumu par braukšanu vai nebraukšanu uz Phjončhanu. Tad arī, visticamāk, būs skaidrība par Krievijas hokeja izlasi, kurai, ja tā izvēlēsies startēt, būs jāspēlē neitrālās formās ar uzrakstu ""Krievijas olimpiskie sportisti" jeb OAR ("Olympic Athlete from Russia").

Pirms starta SOK komisija izvērtēs, kuri olimpieši un personāls drīkstēs braukt uz Phjončhanu, un šobrīd pēc izziņotajiem striktajiem noteikumiem "nekvalificējas" liela daļa sportistu un personāla, starp kuriem ir arī labi zināmie hokeja speciālisti.

"Neviens treneris vai ārsts, kuru sportisti ir pieķerti pasaules antidopinga kodeksa pārkāpumos, nedrīkst būt iekļauts uzaicināto personu sarakstā," teikts SOK lēmumā par KOK diskvalifikāciju. Teorētiski šis formulējums attiecas ne tikai uz dopinga lietošanā pieķertajiem, bet arī uz jebkuru, pat mazāko antidopinga kodeksa pārkāpēju (piemēram, sportistu, kuram izteikts brīdinājums).

Šī gada pavasarī aizrādījumu par antidopinga pārkāpumiem saņēma Krievijas hokejists Sergejs Plotņikovs. Viņš ikdienā spēlē KHL klubā Sanktpēterburgas SKA, kuru vada Znaroks un Vītoliņš. Tieši tādēļ teorētiski Znaroks un Vītoliņš varētu netikt uz Phjončhanu. Šī iemesla dēļ Krievijas izlase var palikt bez citiem treneriem Vladimira Fedosova un Jurija Ždanova, kā arī bez ārstiem Jegora Kozlova un Dmitrija Bogdaševska. Krievijas izlasei tādējādi nevarētu palīdzēt vēl arī Iļja Vorobjovs, jo, viņam vadot Magņitogorskas "Metallurg", dopinga lietošanā tika pieķerts Daniss Zaripovs.

Šīs pašas prasības dēļ Phjončhanas apmeklēšana var tikt liegta daudziem citiem krievu treneriem, jo praktiski visos ziemas sporta veidos vadošie Krievijas speciālisti bijuši saistīti ar dopinga pārkāpumos pieķertajiem sportistiem.

Kā norāda izdevums "championat.ru", ārpus šobrīd jau diskvalificētajiem sportistiem ielūgumu uz Phjončhanu varētu nesaņemt biatlonisti Irina Stariha un Aleksandrs Loginovs, distanču slēpotāja Natālija Matvejeva un ātrslidotājs Pāvels Kuližņikovs, kuri dažādu antidopinga kodeksa pārkāpumu dēļ savulaik bijuši atstādināti no sacensībām. Savukārt nav skaidrība par ātrslidotāju Denisu Juskovu, kurš pirms 10 gadiem bijis iesaistīts dopinga lietā, bet vēlāk viņam diskvalifikāciju atcēla. Bet tā saucamajā "meldonija skandālā" bija iesaistīti Jekaterina Bobrova (daiļslidošana), Semjons Jeļistratovs (šorttreks) un Jeļena Konstantinova (šorttreks), par kuriem nav skaidri zināms, vai viņi ir saņēmuši kādus brīdinājumus.

Krievijas izdevums norāda vēl uz vienu aspektu, ko nāksies risināt SOK. Savulaik Krievijas biatlona komandu trenēja vācietis Volfgangs Pihlers, ar ātrslidotājiem darbojās itālis Mauricio Marketo, bet bobslejistus vadīja Pjērs Lidērs. Visi šie speciālisti, kuriem bija saikne ar kādu no dopinga lietās iesaistīto Krievijas sportistu, Phjončhanā būs jau citu valstu delegācijās.

Bet lielāka neskaidrība ir par biatlonistu Timofeju Lapšinu, kura vārds figurē "Maklārena ziņojumā". Krievu sportists ir mainījis sportisko pilsonību un pārstāv Koreju, zem kuras karoga plāno arī startēt Phjončhanā. "Tad jebkuram Krievijas sportistam atliek nomainīt sportisko pilsonību un viss? Tad viņi ir "tīri"?" jautājumu uzdod "championat.ru" žurnālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!