Foto: EPA/Scanpix/LETA
Zviedrijas ātrslidotājs Nilss van der Pūls svētdien, 6. februārī, ar jauno olimpisko rekordu izcīnīja Pekinas olimpisko spēļu zeltu 5000 metru distancē, lai gan vēl trīs apļus pirms finiša provizoriski bija ārpus medaļām.

Tādējādi 25 gadus vecais zviedrs apliecināja sava favorīta statusu un tagad viņš uzvarējis šajā sezonā visās sacensībās 5000 metru distancē.

5000 metru sacensībās jau trešajā skrējienā olimpisko rekordu apdraudēja norvēģis Halgeirs Engebrātens, distanci veicot sešās minūtēs un 9,88 sekundēs, no olimpiskā rekord atpaliekot par 0,12 sekundēm. Piektajā skrējienā jaunu olimpisko rekordu sasniedza Nīderlandes ātrslidotājs Patriks Rēsts – sešas minūtes un 9,31 sekunde.

Tomēr pēdējo vārdu sacensības teica van der Pūls. Zviedrs samērā lēni iesāka distanci un pie 3800 metru atzīmes no līdera atpalika par vairāk nekā divām sekundēm, tobrīd esot ārpus labāko trijnieka. Tomēr pēc viena apļa starpība bija sarukusi, bet pēdējos divos apļos van der Pūls pamatīgi kāpināja tempu. Pirms pēdējiem 400 metriem zviedrs no līdera atpalika par 0,99 sekundēm, bet izcili veica pēdējos metrus, laboja olimpisko rekordu un izcīnīja zeltu ar laiku sešas minūtes un 8,84 sekundes.

Uzvarētājam zaudējot 0,47 sekundes, ar sudrabu samierinājās Rēsts, bet norvēģim Engebrātenam bronza (+1,04 sekundes).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!