"Tā vienkārši brīvi atvērt vakcinācijas centru durvis, lai nāk, kas grib – tas šobrīd nebūtu nedz taisnīgi, nedz pamatoti," raidījumā "Spried ar Delfi", komentējot Valsts prezidenta Egila Levita ierosmi veidot dzīvās rindas pie vakcinācijas punktiem, teica veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P). Tikmēr Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča solīja, ka jau drīzumā tiks uzsākta nākamās prioritārās grupas vakcinēšana.

Jau ziņots, ka Levits 31. martā pēc tikšanās ar premjerministru Krišjāni Kariņu (JV) pauda atbalstu idejai pie vakcinācijas punktiem veidot dzīvo rindu, lai, ja kāds no uzaicinātajiem neatnāk, vakcinācijas process neapstātos. Viņš pauda, ka nav pareizi, ka kāds uzaicinātais neatnāk un dīkā stāv tie cilvēki, kas vakcinē, kā arī, ka vakcīnas paliek pāri. "Efektivitāte prasa, lai šāda dzīvā rinda tiktu organizēta un tā arī tiktu iekļauta sistēmā," norādīja prezidents.

Tomēr veselības ministrs šo prezidenta ierosmi pagaidām noraidīja. Jautājums esot nevis, vai šāda kārtība būtu iespējama, bet gan – vai vēlama. "Iedomājieties, ja bez uzaicinājuma pie šiem vakcinācijas centriem brīvi pulcējas cilvēki, tas vienkārši radītu papildus epidemioloģiskos riskus," aizrādīja Pavļuts. Viņš arī atgādināja, ka šobrīd joprojām sapotēti tikai aptuveni 20% no senioriem vecumā virs 70 un 6% cilvēku ar hroniskām slimībām.

Arī Juhņēviča pauda līdzīgas domas, norādot, ka šobrīd vakcinācija notiek pēc prioritārajām grupām, kā nolemts valdībā, un par "dzīvo rindu" varot runāt, kad prioritārās grupas būs savakcinētas. Viņa piebilda, ka 12. aprīlī tikšot uzsākta jaunas prioritārās grupas vakcinācija.

Piedāvājam noskatīties raidījuma nozīmīgākās epizodes:

Juhņēviča apgalvoja, ka Ventspilī notikušajā masu vakcinācijas centra izmēģinājumā viss noritējis labi no tehniskās puses, kaut daļa uzaicināto uz poti neieradās – .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!