Foto: LETA

"Šo jautājumu mēs risinām, nekas tur nepamanīts nav. Tā ir absurda situācija," tā reliģiskās organizācijas "Jaunā paaudze" atkārtoto nepakļaušanos Covid-19 ierobežojumiem raidījumā "Spried ar Delfi" komentēja Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks. Viņš norādīja, ka šobrīd notiek aktīvas konsultācijas ar ģenerālprokuratūru par to, vai vērsties tiesā prasot organizācijas darbība apturēšanu.

Savukārt Ģenerālprokuratūrā skaidroja, ka prokuratūra ir uzsākusi pārbaudi par kādas reliģiskās organizācijas darbības atbilstību normatīvo aktu prasībām.

Prokuratūra savā paziņojumā atsaucas uz portāla "Delfi" publikācijām par nelegālo reivu Torņkalnā, kā arī par VP atklātajiem pārkāpumiem draudzes "Jaunā paaudze" darbībā.

Prokuratūrā skaidroja, ka atbilstoši Reliģisko organizāciju likuma 4.panta otrajai daļai nevienai personai savas reliģiskās pārliecības dēļ nav tiesību neievērot likumus, bet šā likuma 18.panta otrā un trešā daļa paredz, ka reliģiskās organizācijas darbību, pamatojoties uz tiesas nolēmumu, var izbeigt, ja tā ir pretrunā ar Satversmi, citiem normatīvajiem aktiem vai statūtiem, ja reliģiskā organizācija aicina citus neievērot likumu, ja reliģiskā organizācija ar savu darbību (mācību) apdraud demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrisko mieru un kārtību, kā arī citu personu veselību un tikumību. Pieteikumu tiesā var iesniegt ģenerālprokurors.

Attiecīgi Prokuratūras likuma 16.panta otrās daļas 1.punkts nosaka, ka prokuroram ir pienākums veikt nepieciešamos pasākumus personu un valsts tiesību un likumīgo interešu aizsardzībai, ja ģenerālprokurors vai virsprokurori atzīst šādas pārbaudes nepieciešamību. Ar 2021. gada 3. novembra ģenerālprokurora rezolūciju uzdots veikt pārbaudi par reliģiskās organizācijas "Jaunā paaudze" darbības atbilstību normatīvo aktu prasībām.

Jau ziņots, ka VP nesen atkārtoti konstatējusi epidemioloģisko noteikumu neievērošanu organizācijas "Jaunā paaudze" rīkotajos reliģiskajos pasākumos. Šī gada 27. un 31. oktobrī pārbaudēs konstatēts, ka draudzes pasākumos klātienē piedalās attiecīgi apmēram 50 un 150 cilvēku. Par to ierosināti administratīvie procesi. VP norādīja, ka jau kopš pavasara vairākas reizes ir konstatēti pārkāpumi šīs organizācijas reliģisko pasākumu norises vietā – līdz martam pret to bija ierosināti 18 administratīvo pārkāpumu procesi.

Raidījumā Ruks atzina, ka ar "Jauno paaudzi" saistīti vairāki uzkrītoši ierobežojumu ignorēšanas gadījumi, un naudas sodi tai piemēroti maksimālie, ko likums pieļauj, tomēr pasākumu organizatoru attieksme, nav mainījusies. "Viņš policijai draud ar visaugstākā sodu," norādīja Ruks.

Reliģisko organizāciju likums gan paredz iespēju pilnībā apturēt reliģiskās organizācijas darbību, ja tā ar savu darbību apdraud citu personu veselību, un jautāts, vai šajā gadījumā tas tiek apsvērts, Ruks atbildēja: "Mēs ar prokuratūru šobrīd šo jautājumu aktīvi risinām, notiek aktīva diskusija, kā rīkoties." Viņam esot ieplānota saruna ar ģenerālprokuroru par turpmāko rīcību tiklīdz apstākļus būs izvērtējuši zemāka līmeņa prokurori. Ruks gan atgādināja, ka tiesības lūgt tiesai aizliegt reliģiskas organizācijas darbu ir tikai ģenerālprokuroram, un "es nevaru atbildēt, vai viņš tās izmantos"

Tikmēr aģentūra LETA ziņo, ka tai pats ģenerālprokurors Juris Stukāns apliecinājis – sagaidot no policijas pierādījumus par Covid-19 ierobežojumu neievērošanu, viņš varētu vērsties ar pieteikumu tiesā. "Ja pārkāpumi ir tādi, kā izskanējis publiski, tad tie apdraud citu personu veselību, pārkāpj epidemioloģiskās prasības un apdraud citu personu veselību," Stukāna teikto citē LETA.

Pilnu raidījuma "Spried ar Delfi" ierakstu skatieties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!