Ikgadējo 9. maija pasākumu vietā Uzvaras parka teritorijā 8. un 9. maijā tiks ieviesti pastiprināti drošības pasākumi. Sestdien, 8. maijā plkst. 14 raidījumā "Spried ar Delfi" Madara Fridrihsone par to izjautāja Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieci Lindu Ozolu (JKP) un biedrības "9maijs.lv" valdes priekšsēdētāju Vadimu Baraņņiku ("Alternative").

Valsts policija sadarbībā ar Rīgas pašvaldības policiju un citiem dienestiem patlaban strādā pie speciāla sabiedriskās kārtības plāna, lai nodrošinātu ierobežojumu ievērošanu 9. maijā Rīgā. Pašvaldībā bija pieteikti trīs pasākumi, ko pieteicēji atsauca pēc konsultācijām ar pašvaldību. Pašvaldība saņēma vēl četrus pieteikumus par piketiem. Trīs pieteicēji piketus atsauca, bet viens mainīja piketa datumu.

Ņemot vērā šī brīža epidemioloģisko situāciju valstī, patlaban ir aizliegti jebkādi publiski pasākumi, arī 9. maijā pasākumi pie Uzvaras pieminekļa Rīgā un citviet Latvijā nenotiks. Lai gan individuāli nolikt ziedus nav aizliegts, tomēr, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju un tās pasliktināšanās riskus valstī, uzturēties pie pieminekļa nedrīkstēs un uzreiz pēc ziedu nolikšanas būs jādodas prom. Tāpat ir jārēķinās, ka piekļuve piemineklim būs ierobežota.

Valsts drošības dienestā atzīts, ka neraugoties uz pašreizējo epidemioloģisko situāciju, atsevišķas personas meklē risinājumus publisku pasākumu rīkošanas aizlieguma apiešanai 9. maijā, tāpēc nav izslēdzamas provokācijas, kas var novest pie valstī noteikto ierobežojumu pārkāpumiem.

Pagājušogad Valsts policija un Iekšlietu ministrijas vadība jau kopš 9. maija bija spiesta uzklausīt kritiku un taisnoties par cilvēku sanākšanu ārkārtējās situācijas laikā pie Uzvaras pieminekļa Rīgā. Arī sociālo tīklu platformu lietotāji, vērojot notiekošo Uzvaras parkā, pārmeta Valsts policijai bezdarbību, nodrošinot parka apkaimē pulcēšanās ierobežojumu ievērošanu. 2020. gada 9. maijā kopumā policija Uzvaras parkā noformēja 46 administratīvā pārkāpuma protokolus, bet sāka 70 administratīvās lietvedības.

2020. gada 10. maijā Ministru prezidents Krišjānis Kariņš iekšlietu ministram Sandim Ģirģenam bija pieprasījis skaidrojumu par Valsts policijas darbu 9. maijā. Ar vēlāk saņemto skaidrojumu viņš nav bijis pilnībā apmierināts. Kariņš uzskatīja, ka ministram pirms 9. maija bija skaidrāk sabiedrībai jāizklāsta par valstī noteiktajiem pulcēšanās ierobežojumiem un jāaicina ievērot šos noteikumus.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!