Arvien lielāku daļu slimnīcu darba aizņemot cīņai ar Covid-19, novārtā draud palikt citu - gan hronisku, gan akūtu - slimību ārstēšana. Tādēļ 29. oktobrī, kas starptautiski noteikts kā Insulta diena Andris Auzāns raidījumā "Spried ar Delfi" runāja ar Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Neiroloģijas nodaļas vadītāju Eviju Miglāni un PSKUS Diagnostiskās radioloģijas institūta vadītāju Kārli Kupču.

Insults ir ārstējams un mūsdienās ir iespējams ievērojami samazināt gan mirstību, gan invaliditāti. Lai to varētu izdarīt, insultu nepieciešams laikus atpazīt. Pēc iespējas ātrāk jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība un jānogādā pacients slimnīcā. Ārstēšanā īpaši svarīgas ir pirmās 4,5 stundas. Jo ātrāk pacients tiek nogādāts slimnīcā un sākta ārstēšana, veicot trombolīzi vai trombektomiju, jo lielāka iespēja ir atjaunot bojāto smadzeņu audu funkcionēšanu un mazināt bojājuma pakāpi.

Latvijā katru dienu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigādes vidēji 20 cilvēkus nogādā slimnīcā ar akūtu insultu. Šī ir viena no kaitēm, kura par spīti Covid-19 izplatībai, joprojām ir augstas prioritātes izsaukumi NMPD.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!