Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) priekšniece Ilze Znotiņa cēlusi trauksmi, ka Saeimas deputāta Gata Eglīša (JKP) piedāvāti likumi grozījumi apdraudot viņas vadītās iestādes neatkarību un Latvijas apņemšanos novērst noziedzīgi iegūtu līdzekļu iepludināšanu finanšu sistēmā. Tikmēr pats Eglītis vērsies tiesā, prasot Znotiņai atsaukt, viņaprāt, nepatiesos un deputāta godu un cieņu aizskarošos izteikumus. Madara Fridrihsone raidījumā "Spried ar Delfi" 23. aprīlī viņus abus izjautāja par konflikta iemesliem un labākajiem risinājumiem naudas atmazgāšanas apkarošanai. Tehnisku iemeslu dēļ tiešraide pārtrūka. Piedāvājam skatītājiem pilnu raidījuma ierakstu.

Saeima šobrīd izskata grozījumus Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā, un Eglītis tajā bija iesniedzis vairāk nekā 20 grozījumu priekšlikumus. Daļa no tiem izsauca asus FID iebildumus un Saeimas atbildīgās komisijas sēdēs izcēlās vairākas asas vārdu apmaiņas starp deputātu un dienesta priekšnieci.

Eglītis savus grozījumus skaidroja ar vēlmi uzlabot naudas atmazgāšanas apkarošanas sistēmu, kurā, viņaprāt, ir daudz trūkumu, nesamērīgas prasības un netaisnīgas procedūras. Tikmēr Znotiņa komisijas sēdē pieļāva, ka deputāta piedāvātās izmaiņas ir saistītas ar "ABLV kreditoru vai pašas ABLV aizsardzību". Eglītis par šiem izteikumiem vēlāk vērsās tiesā.

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija 2018. gada februārī vērsa sankcijas pret ABLV banku vainojot to vērienīgā naudas atmazgāšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!