Vai arī Latvijā varētu izmantot Krievijā izstrādāto Covid-19 vakcīnu "Sputnik V", un cik uzticami ir dati par šīs vakcīnas efektivitāti? Par to raidījumā "Spried ar Delfi" 11. martā pulksten 14 runāsim ar Latvijas Universitātes Latvijas biomedicīnas pētījumu un studiju centra vadošo pētnieku Kasparu Tāru, kā arī portāla "Delfi" ārštata žurnālisti Aleksandru Poleščuku.

Eiropas zāļu aģentūra (EZA) pagājušonedēļ oficiāli uzsāka vakcīnas "Sputnik V" pāatrināto vērtēšanu. Pozitīva secinājuma gadījumā šī vakcīna varētu tikt izmantota vakcinācijas procesa pret Covid-19 nodrošināšanai visā Eiropas Savienībā. Jāpiebilst, ka vairākas valstis kā Polija un Lietuva jau paziņojušas, ka šo vakcīnu neizmantos nekādā gadījumā. Savukārt Ungārija "Sputnik V" izmantošanu sāka jau pirms EZA uzsāka tās izvērtēšanu.

Tikmēr socioloģisko pētījumu kompānijas SKDS aptaujā noskaidrots, ka 44% to Latvijas iedzīvotāju, kuri gribētu izvēlēties starp dažādajām vakcīnām, izvēlētos tieši "Sputnik V".

Latvijas Zāļu valsts aģentūra vēsta, ka "Sputnik V" sastāv no diviem dažādiem adenovīrusu dzimtai piederošiem vīrusiem – Ad26 un Ad5. Šie adenovīrusi ir modificēti, lai tie saturētu SARS-CoV-2 pīķa proteīna gēnu. Šie vīrusi nevar organismā vairoties vai izraisīt slimību. Katrs no adenovīrusiem tiek ievadīts atsevišķi – Ad26 tiek ievadīts ar pirmo devu un Ad5 tiek ievadīts ar otro devu, lai pastiprinātu vakcīnas iedarbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!