Valdība 8. martā lēma, ka no nākamās nedēļas, pēc vairāk kā gadu ilga lieguma atkal būs atļauti tiešie lidojumi no Rīgas uz valstīm ārpus Eiropas Savienības. Kaut šis liegums tika pamatots ar Covid-19 pandēmijas ierobežošanu, Civilās aviācijas aģentūra ziņoja, ka aptuveni 600 cilvēku ik nedēļu apiet ierobežojumu, savus lidojumus uzsākot Lietuvā vai Igaunijā. Par to, kā arī citām ar aviācijas nozari saistītām aktualitātēm atbildes raidījumā "Spried ar Delfi" 10. martā pulksten 14 sniegs satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) un portāla baltictravelnews.com izpilddirektors Aivars Mackevičs.

Vidēji ap 600 Latvijas iedzīvotāji ik nedēļu izmanto Viļņas lidostu nokļūšanai ne tikai Kijevā, Minskā, bet arī tūrisma čārterreisiem uz Ēģipti un Turciju - tā TV3 Ziņām skaidrojusi Civilās aviācijas aģentūra. Ar līdzīgām aplēsēm klajā nākusi Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācija.

Linkaits jau 4. marta valdības sēdes dienaskārtībā vēlējās iekļaut jautājumu, kas atļautu gan regulārus, gan neregulārus lidojumus uz trešajām valstīm. Tomēr šī jautājuma izskatīšanai iebilda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), un lemšana tika atlikta līdz 8. martam, kad valdība pēc ilgām diskusijām atbalstīja lieguma atcelšanu no 17. marta.

Vienlaikus arvien aktīvāk Eiropas Savienībā tiek spriests par īpašu "zaļo caurlaižu" jeb "vakcinācijas pasu" ieviešanu, kas pakāpeniski sniegs iespēju pret Covid-19 vakcinētiem cilvēkiem droši pārvietoties ES vai ārzemēs darba vai tūrisma mērķiem. Eiropas Komisija solījusi ar konkrētu piedāvājumu nākt klajā 17. martā. Latvijas lidsabiedrība "airBaltic" tikmēr kā viena no pirmajām pasaulē sākusi izmantot Starptautiskās gaisa satiksmes asociācijas aplikāciju "Travel pass", kura pasažieriem vienkāršāk ļauj apliecināt, ka viņi ir vakcinēti vai pirms lidojuma izgājuši Covid-19 testu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!