Sociālajos tīklos jau vairāk kā nedēļu turpinās asas diskusijas par latviešu mākslinieka Kristiana Brektes gleznojumu uz Rīgas 40. vidusskolas sienas, un par tā likvidēšanu savākti jau vairāk nekā 3000 parakstu. Par to Monika Cālīte 25. augustā pulksten 14 raidījumā "Spried ar Delfi" runāja ar mākslas darba iniciatoru fonda "Mākslai vajag telpu" vadītāju Katrīnu Jaunupi un iniciatīvas "Par "Brektes murāļa" steidzamu likvidēšanu no sākumskolas sienas" pārstāvi Natāliju Konstantinovu.

Akas ielā 10, Rīgā, kopš 9. augusta redzams lielizmēra murālis jeb sienu gleznojums "Veltījums Džemmai Skulmei", kuru organizē fonds "Mākslai vajag telpu". Murāļa skici radījis Brekte, iedvesmojoties no Skulmes meiteņu tēliem, kas līdzinās bērnu zīmējumiem un kurus māksliniece savā daiļradē it sevišķi daudz izmantojusi pēdējās desmitgadēs.

Siena, kas atrodas Akas ielā 10, ir Rīgas 40. vidusskolas izglītības programmas īstenošanas vietai piederīga, un tā izvēlēta apzināti, akcentējot mākslas izpratnes veidošanu jau no mazām dienām, laikmetīgā veidā mudinot bērnus iepazīties ar vizuālās mākslas mantojumu un spēcīgām latviešu personībām, publiski paudis fonds "Mākslai vajag telpu".

Tomēr darbs raisījis asas diskusijas un pat parakstu vākšanu par tā likvidēšanu. Parakstu vākšanas iniciatori aicina darbu likvidēt līdz jaunā mācību gada sākumam. Parakstu vācēji uzskata, ka Brektes darbs satur bērnu psihi traumējošu tekstu un erotiska rakstura elementus ar nāves, seksualitātes un, iespējams, arī sātanisma mājieniem, kas pārkāpj Latvijas sabiedrības ētiskās normas un "Bērnu tiesību aizsardzības likuma" 50. panta 1. un 2. daļu - aizliegumu bērnam demonstrēt un propagandēt cietsirdīgu uzvedību, vardarbību, erotiku un pornogrāfiju, kas rada draudus bērna garīgajai attīstībai. Viņi arī pārmet Rīgas domei, ka mākslas darba izvietošana uz skolas sienas nav saskaņota ar skolas administrāciju vai vecāku padomi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!