Pēc starptautisku nosodījumu izpelnījušās lidmašīnas sagrābšanas Baltkrievijā un tai sekojušās šīs valsts karogu nomaiņas Rīgā kaimiņvalsti bija spiesti pamest Latvijas diplomāti. Pirmdien raidījumā "Spried ar Delfi" Monika Cālīte par situāciju valstī izjautāja Latvijas vēstnieku Baltkrievijā Einaru Semani, kurš no vēstniecības Minskā atgriezies Latvijā. Raidījumā piedalījās arī "Delfi" ārzemju ziņu nodaļas redaktors Ansis Īvāns.

Reaģējot uz 23. maijā Baltkrievijā notikušo lidsabiedrības "Ryanair" lidmašīnas sagrābšanu un tam sekojušo divu tās pasažieru, opozīcijas žurnālista un viņa draudzenes, aizturēšanu, 24. maijā Rīgā, pie viesnīcas "Radisson Blu Hotel Latvija", kur izlikti pasaules čempionāta hokejā dalībvalstu karogi, Baltkrievijas oficiālais karogs tika nomainīts pret Baltkrievijas vēsturisko baltsarkanbalto karogu.

Pēc karogu nomaiņas Rīgā Latvijas vēstnieks Baltkrievijā Einars Semanis 24. maijā izsaukts uz Baltkrievijas Ārlietu ministriju, kur iepazīstināts ar lēmumu likt Latvijas vēstniecības Minskā diplomātiem un administratīvi tehniskajiem darbiniekiem atstāt valsti. Atbildot uz Baltkrievijas rīcību, Latvijas Ārlietu ministrija izsauca Baltkrievijas pagaidu pilnvaroto lietvedi, lai informētu par identisku rīcību un Baltkrievijas diplomātu izraidīšanu līdz attiecību normalizēšanas brīdim.

Eiropadome pirmdienas vakarā vienojās par ekonomisku un personālu sankciju noteikšanu pret Baltkrieviju, tostarp, aizliedzot Baltkrievijas aviosabiedrībām lidojumus ES gaisa telpā un liedzot tām piekļuvis ES lidostām. Eiropadome arī pieprasīja nekavējoties atbrīvot aizturēto opozīcijas žurnālistu un viņa draudzeni un garantēt viņu pārvietošanās brīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!