Pagājušonedēļ pasaules mediju virsrakstos bija lasāms par uzņēmuma "Amazon" dibinātāja un viena no pasaules bagātākajiem cilvēkiem Džefa Bezosa lidojumu kosmosā. Cik strauji pasaulē notiek kosmosa tūrisma attīstība, un kas Latviju saista ar visuma izpēti? Par to Monika Cālīte 27. jūlijā pulksten 14 raidījumā "Spried ar Delfi" runāja ar Latvijas Kosmosa industrijas asociācijas prezidentu Paulu Irbinu un Rīgas tehniskās universitātes Materiālu un konstrukciju institūta vadošo pētnieku Kasparu Kalniņu.

Bezosa desmit minūtes ilgais lidojums, kura laikā viņam piederošā uzņēmuma "Blue Origin" raķetes kapsula uzlidoja 106 kilometru augstumā ir nu jau kārtējais piemērs miljardieru īstenotai privāti finansētai nonākšanai izplatījumā. Tikai aptuveni nedēļu iepriekš līdzīgu lidojumu veica cits bagātnieks, britu miljardieris Ričards Brensons sava uzņēmuma "Virgin Galactic" raķetē. Brensona nolūks ir, izmantojot "Virgin Galactic", piedāvāt iespēju par samaksu doties kosmosā. Paredzēti vēl divi izmēģinājuma lidojumi, bet regulārus komerciālus lidojumus plānots sākt nākamgad.

Savukārt Latvija pirms mazliet vairāk kā gada kļuva par pilntiesīgu Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) dalībvalsti, un šogad jūlijā Izglītības un zinātnes ministrija vēstīja, ka EKA rīkotajā astronautu atlasē pieteicies arī 81 kandidāts no Latvijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!