Aprīlī sabiedrībā asas diskusijas raisīja ziņa par iespējamu naida noziegumu pret homoseksuālu jaunieti Tukumā. Uz to reaģējot vairāki politiskie spēki izstrādāja likuma grozījumus, paredzot, ka sociālais naids vai homofobija ir vainu pastiprinošs apstāklis. Tas gan izraisīja pretreakciju, vairākām nevalstiskajām organizācijām aicinot šādus grozījumus nepieņemt. Andris Auzāns raidījumā "Spried ar Delfi" 7. jūnijā pulksten 14 par to izjautāja Saeimas deputātu Andreju Judinu (JV) un zvērinātu advokātu Aldi Alliku.

Aprīlī izskanēja, ka Tukumā pret Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieku Normundu Kindzuli, iespējams, vērsts naida noziegums - viņš apliets ar degšķidrumu un aizdedzināts. Valsts policija gan šobrīd versiju, ka pret Kindzuli, kurš pats tika tiesāts par ļaunprātīgu dedzināšanu, pastrādāts noziegums, uzskata par ļoti mazticamu.

Sekojot notikušajam Saeimā vairāki politiskie spēki iesniedza likumu grozījumu priekšlikumus, paredzot Krimināllikumā skaidri definēt "naida noziegumu" vai arī noteikt homofobiskus motīvus vai "sociālo naidu" kā vainu pastiprinošu apstākli nozieguma izdarīšanā.

Uz to reaģējot biedrība "Vecāku alianse" izplatīja paziņojumu, kurā norādīja, ka vairāk nekā 100 nevalstiskās organizācijas aicina šādus likuma grozījumus neapstiprināt, jo tie paverot iespējas likumu izmantot kā "manipulācijas un cenzūras ieroci lielākoties radikāli galēji liberāli noskaņoto cilvēku rokās".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!