Pagājušonedēļ pie Saeimas pulcējās vairāki desmiti ugunsdzēsēju, lai protestētu pret obligāto vakcināciju pret Covid-19. Iepriekš izplatītā paziņojumā medijiem viņu pārstāvji bija brīdinājuši, ka nevakcinētu darbinieku piespiedu atstādināšana no pienākumu pildīšanas pastiprinātu akūto darbinieku trūkumu iekšlietu dienestos. Par to kāda šobrīd ir vakcinācijas aptvere iekšlietu dienestos un kā plānots rīkoties ar tiem, kas atteiksies vakcinēties, Monika Cālīte pirmdien 18. oktobrī pulksten 12 raidījumā "Spried ar Delfi" runāja ar Iekšlietu ministrijas valsts sekretāru Dimitriju Trofimovu un Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāju Armandu Augustānu.

Protestētāju pārstāvji paziņojumā medijiem norādīja, ka "masveida iekšlietu darbinieku atstādināšana saistībā ar valdības lēmumu par vakcinēšanos publiskajā sektorā" radīšot būtiskus iekšējās drošības riskus, jo struktūrās jau patlaban akūti trūkstot darbinieku un daudzi no pārslodzes un papildu maiņām esot uz izdegšanas robežas. Vēstules autori iestājas "pret sistēmu, kas paredz kolēģu sodīšanai izmantot formātu "atstādināšana no pienākumu pildīšanas" jeb darbinieku atstāšanu bez ienākumiem un grūšanu nabadzībā, ņemot vērā struktūrās strādājošo zemo atalgojumu".

Tikmēr Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ierakstos Twitter norādīja, ka vēstules autoru viedoklis nesakrīt ar dienesta kopējo nostāju. Šobrīd nevakcinēti darbinieki netiek atstādināti, jo līdz 15. novembrim darbu var turpināt uzrādot negatīvu Covid-19 testu, "un ir nodrošināta VUGD funkciju izpilde". "Atgādinām, ka dienestā šobrīd 73% nodarbināto ir ar vakcinēšanās un pārslimošanas sertifikātiem. Nedēļas laikā vakcinēto skaits VUGD ir pieaudzis par 10%. Līdz šim vakcinācijas temps nedēļā bija tikai 1 – 2 procentpunkta apmērā. Kolēģi turpina vakcinēties," uzsver dienests.

Saskaņā ar 15. oktobrī atjauninātiem datiem, no darbinieku skaita ziņā lielākajiem iekšlietu dienestiem, zemākā vakcinācijas aptvere joprojām ir tieši VUGD, kur vakcinēti 68% darbinieku. Valsts policijā vakcinēti 73%, bet Valsts robežsardzē - 75% strādājošo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!