Saeimas komisijās tiek apspriests vairāk nekā 11 tūkstošu Latvijas pilsoņu kolektīvais iesniegums "Par lūšu medību aizliegumu". Trešdien, 14. aprīlī pulksten 14 raidījumā "Spried ar Delfi" Aigars Lazdiņš par iespēju aizliegt lūšu medības runāja ar Valsts meža dienesta Medību daļas vadītāju Valteru Lūsi un iniciatīvas autoru Jāni Vinteru.

Iniciatīvas pārstāvis Jānis Vinters domā, ka lūšu medībām neesot neviena loģiska, zinātniska vai bioloģiska pamatojuma. Viņaprāt, Valsts meža dienests nepareizi skaita esošos dzīvniekus, kā rezultātā tiek atļauts nomedīt līdz pat 40% no sugas īpatņu skaita. Tāpat iniciatīvas autors minēja, ka Latvijā tiek atļauts medīt lūšu mātes un lūšu kaķēnus, kas esot stingri aizliegts pēc Eiropas Savienības direktīvām.

Valsts meža dienestā uzskata, ka ierosinājums aizliegt Latvijā lūšu medības nav pamatots un šo dzīvnieku populācija valstī kopumā ir vērtējama kā stabila. Eirāzijas lūša sugas aizsardzības plānā ir norādīta rīcība medību slodzes samazināšanai, konstatējot vai prognozējot populācijas stāvokļa pasliktināšanās pazīmes.

Biedrības "Latvijas Mednieku asociācija" pārstāve Linda Dombrovska norāda, ka pēdējo 100 gadu laikā lūšiem nav klājies labāk kā tagad, un lūsis neesot apdraudēts dzīvnieks. Dombrovska baidās, ja esošajā sistēmā ko mainīs, neviens nezinot, kas notiks pēc kāda lieguma ieviešanas. Mainot esošo sistēmu lūšu populācija varot ciest, kā arī varot pieaugt lūšu radīto postījumu apmērs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!