"Pandēmijas dēļ lojālāka attieksme pret aplokšņu algu saņēmējiem un nodokļu nemaksātājiem nav gaidāma," tā 1. martā raidījumā "Spried ar Delfi" norādīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Runājot par nodokļu nemaksāšanu, Jaunzeme sacīja: "Pandēmija ir parādījusi tikai vienu, ka aplokšņu algas ir drausmīgs posts un tas noved pie nabadzības krīzē."

Sākoties ikgadējam iedzīvotāju ienākuma deklarāciju iesniegšanas bumam, viņa norādīja, ka dienesta informācijas tehnoloģijas strādājušas ļoti labi un lielo klientu pieplūdumu izturējušas. Lai arī sociālajos tīklos bija parādījušās ziņas par Elektroniskās deklarēšanas sistēmas darbības traucējumiem, Jaunzeme norādīja: "Pirms vainot sistēmu vajadzētu paskatīties savu iekšējo rūteri, vai tas ir pietiekami jaudīgs."

VID darbu deklarāciju apstrādē apgrūtinot arī tas, ka liela daļa dienesta resursu aizņemta ar dīkstāves pabalstu aprēķināšanu un izmaksāšanu, tāpēc informācijas tehnoloģiju sistēmā var būt arī pārtraukumi. Viņa norādīja: "Iespējams, būs nepieciešamas tehnoloģiskās pauzes sakarā ar to, ka mums ir jāapstrādā arī dīkstāves pabalsti un granti."

Raidījumā kā eksperte piedalījās arī Evija Kropa no "Swedbank" Finanšu institūta.

Piedāvājam noskatīties raidījuma nozīmīgākās epizodes:

Jaunzeme atklāja, cik deklarāciju bija iesniegts līdz dienas vidum. Dažās stundās kopš rīta šis skaits bija teju trīskāršojies – 01:23.

Kropa skaidroja, ka grūtības ar elektronisko deklarāciju iesniegšanu mazinās arī tādēļ, ka cilvēki arvien vairāk sāk pie šādas kārtības pierast, bet pats VID padara sistēmu neprofesionāļiem saprotamāku – 03:43.

Summa, ko cilvēki palikuši valstij parādā – vidēji – esot visai neliela. Ja cilvēks to laikus nenomaksā, kavējumu naudas uzrēķins gan ir spēkā. – 07:05.

Uz tiesībsarga aicinājumu tomēr rast risinājumu, lai arī iedzīvotāji, kuri neprot apieties ar Elektroniskās deklarēšanās sistēmu varētu iesniegt deklarācijas klātienē, Jaunzeme atbildēja, ka neesot pamata domāt, ka pārmaksāto nodokļu atgūšana šobrīd ir "pirmā nepieciešamība" – 14:22

VID ģenerāldirektore norādīja, ka summas, kas tiek izmaksātas dīkstāves pabalstos, krietni pārsniedz tās, kas tiek izmaksātas kā nodokļu atmaksa par iesniegtajām deklarācijām. Šobrīd dīkstāves pabalstos dienā tiek izmaksāti 5 miljoni eiro, kamēr nodokļu atmaksas kopējā summa ir ap 200 miljoniem eiro – 22:45.

Jaunzeme atbildēja uz jautājumu, kā rīkoties tiem, kuriem no 1. jūlija būs jāmaksā obligātās minimālās sociālās iemaksas, bet ienākumi Covid-19 pandēmijas dēļ būtiski samazinājušies – 30:16.

Finanšu eksperte Kropa pauda cerību, ka Covid-19 pandēmija tomēr nebūs radījusi izmaiņas tajā, cik godprātīgi iedzīvotāji un uzņēmēji maksā nodokļus – 32:02.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!