Z paaudze - kas viņi īsti ir un ko grib?
"Zūmeri, paaudze Z" – šī ir daļa no nosaukumiem, kādos dēvē paaudzi, kam ir potenciāls mainīt cilvēces uzskatus par dzīves nozarēm. Ir dažādākie pieņēmumi un stereotipi: daļa uzskata šo paaudzi par revolucionāru un domātspējīgu, bet citi vērtē zūmerus kā slinkus un atkarīgus no tehnoloģijām. Lai saprastu, kas īsti ir paaudze Z un ko viņi grib, intervējām skolotājus, vienaudžus un ekspertus.
Ar ko Z paaudze atšķiras no citām?
Tehnoloģijas
Pirmā lieta, ar ko asociējas paaudze Z, ir tehnoloģijas. Jaunieši, kas dzimuši, sākot ar deviņdesmito gadu beigām līdz 2000. gadu pirmās dekādes beigām, ir nākuši pasaulē tehnoloģiju eksistences augstākajā punktā. Viņi ir uzauguši kopā ar internetu un plašiem sakariem ar ārpasauli.
Viņi neklusē un internets palīdz
Viedokļa paušana internetā ir kļuvusi par populāru komunikācijas veidu – paaudze Z neklusē un izsaka savus iebildumus, kā arī ierosinājumus. Par populāru sociālo mediju kļuvis arī "Tik Tok" – vietne ar dažāda satura video, tur jaunieši ir spējīgi atrast sev domubiedrus un dalīties savā pieredzē, runāt par dažādām tēmām. Influenceris, tiktokeris Ralfs Kārkliņš uzskata, ka "sociālie mediji ir spēcīgākais paaudzes Z ierocis, ar kuru katru dienu jau tiek mainīta pasaule".
Pārmaiņu veicinātāji
Paaudze Z jau ir sākusi savu triumfu uz pārmaiņām pasaulē, ne tikai izsakoties sociālajos medijos, bet arī iesaistoties dažādos dabas un vienlīdzības protestos, izklāstot savu neapmierinātību par dažādiem jautājumiem. Viņi dibina projektus, ar kuru palīdzību tiek pievērsta uzmanība problēmām, kas skar pasauli. Piemēram, projekts "Fridays for Future" ir globāli atpazīstams ar to, ka jaunieši piektdienās izvēlas neiet uz skolu, bet gan piedalās demonstrācijās, lai panāktu valdības rīcību klimata pārmaiņu problēmu risināšanā un vienreizēju produktu, piemēram naftas produktu aizstāšanu ar dabai draudzīgākām alternatīvām.
Kā Z paaudze ietekmēs nākotni?
Viens no aptaujātajiem jauniešiem Rihards Viļumovs-Vilmanis uzskata, ka iepriekšējās paaudzēs arī bijis daudz cilvēku, kuri panākuši izmaiņas, taču lielākā daļa no viņiem tagad stagnē politiskajā attīstībā. Paaudze Z ir gatava iet tālāk un mainīt pasauli, kur visām minoritātēm būs vienādas tiesības.

Paaudzes Z jaunieši saprot, ka vislabākais ierocis sistemātiskām izmaiņām ir vispirms apzināties, ka ir nepieciešams kaut ko mainīt, vai ka ir cilvēki, kuri cieš mūsdienu pārvaldes iekārtu dēļ, viņš piebilst. Jaunietis arī pārliecināts, ka šie cilvēki necietīs klusu ar rokām saliktām klēpī.

Paaudzes Z politika, visticamāk, tiks vairāk balstīta zinātnē un morāli pareizā likumdošanā, nevis uz emocijām un personīgajām vajadzībām; tiks dota priekšroka vairākuma vajadzībām un minoritāšu pasargāšanai, norāda Rihards.

Kādi ir sabiedrības aizspriedumi?
Arī, veidojot šo rakstu, autorēm bija daudz diskusiju par to, ar ko paaudze Z izceļas sabiedrībā. Tā varētu būt personība un pieeja dzīvei, kas ir atšķirīga no citām paaudzēm. Solidaritāte, individuālisms un zinātkāre ir tas, kas raksturo paaudzes Z dzīves taktiku, liecina The Annie E. Casey Foundation publicētais raksts. Tajā arī uzsvērts, ka paaudze Z ir vienota un toleranta pret visiem cilvēkiem. Tuvāko gadu laikā šī paaudze būs lielākā daļa no balsotājiem un tiek prognozēts, ka notiks lielas izmaiņas varas iekārtā.

Vēl viens liels faktors paaudzes Z prasmju attīstībā ir šaubas un nepārliecinātība par sevi. Jaunieši bieži aizdomājas par to, ka viņi nespēj kaut ko sasniegt, jo trūkst pārliecības par sevi un zūd motivācija. Atzinība no vecākām paaudzēm, pēc pašu paaudzes Z pārstāvju domām, ir niecīga, vai tā parādās tikai tad, kad tas ir izdevīgi, liecina The Annie E. Casey Foundation citētie pētījumi.

Lai sasniegtu iecerētos mērķus un gūtu atzinību Jēkabpils Valsts ģimnāzijas skolotājs Kārlis Klišāns jauniešus mudina darboties un pierādīt sevi. "Katra paaudze ir mēģinājusi atšķirties no iepriekšējās un neguvusi atzinību. Tikai darbs un savu ideju realizācija un apliecināšana novedīs pie pašpietiekamības sajūtas un atzinības," viņš norāda.

Vai tiešām atšķirības ir tik būtiskas?
Tomēr ne visi uzskata, ka var runāt tieši par šādām visai paaudzei raksturīgām iezīmēm. Latvijas Universitātes profesora sociālajā psiholoģijā Ivara Austera viedoklis par "paaudžu būšanu" ir pavisam vienkāršs: "burtu paaudzes" ir kaut kas, kas pastāv vien ļaužu prātos, īsti runāt, ka tādi, piemēram, "mileniāļi" vai jebkura cita paaudze pastāv, tas ir naivā reālisma variants". Līdzīgu viedokli pauda arī sociālantropologs Klāvs Sedlenieks, kurš norādīja: tādas lietas kā paaudze Z nav kā sociālās konstrukcijas.
Autori
Lāsma Aiga Lasmane
Jēkabpils Valsts ģimnāzijas 10. klases skolniece
Līga Lūse
Rīgas centra humanitārās vidusskolas 11. klases skolniece