Atslodze no svinēšanas:
ieteikumi ziemīgai garpastaigai visai ģimenei

Foto: "Shutterstock"

Gada nogales brīvdienas nu nekādi nav iedomājamas bez kārtīgas izēšanās, apciemojot visus iespējamos radus un draugus, tāpēc itin lietderīgi kādu svētku brīvdienu atveltīt kopīgām aktivitātēm svaigā gaisā, kas ne tikai piešķirs svinēšanai jaunu satvaru, bet arī izkustinās gardu muti notiesātos speķa pīrādziņus un štovētos kāpostus.
Kustības svaigā gaisā un laika pavadīšana dabā, kā zināms, ne tikai rada virkni pozitīvu emociju, uzlabo garīgo pašsajūtu un nomierina prātu, bet arī uztur tonusā fizisko veselību – sākot ar liekā svara kontroli un beidzot ar sirds-asinsvadu slimību riska samazināšanu. Bet pats svarīgākais – tas ir lielisks veids, kā saturīgi kopā pavadīt laiku, uzlādēt baterijas un izpriecāties.

Un gluži tas pats attiecas arī uz iešanu dabā gada aukstajā un sniegotajā sezonā. Jo ne velti saka, ka nav nepiemērotu laikapstākļu, bet gan ir nepiemērots apģērbs. No aukstuma nudien nav jābaidās – ziemas spirdzinošais gaiss ir tikpat veselīgs un vajadzīgs kā vasaras saulītes siltums, turklāt arī ziemā pastaigas vidū iespējams sarīkot mini pikniku, apbalvojot sevi ar siltu tēju un spēcinošu našķi, par ko īpaši priecāsies mazākie pārgājiena dalībnieki.

Jā, ziemas pārgājieni prasa nedaudz rūpīgāku sagatavošanos un plānošanu, jo sevišķi, ja gājiens paredzēts ar vairākiem dažāda vecuma bērniem, bet tas nekādā gadījumā nav šķērslis saturīgai un aizraujošai kopīga laika pavadīšanai ārpus mājas.
Foto: "Shutterstock"
Foto: "Shutterstock"
Praktiski ieteikumi,
gatavojoties ziemas pārgājienam
Apavi
Te nu nav svarīgāka ieteikuma par Emīla leģendārajiem vārdiem “Galvenais, lai kājas būtu siltas!” Ziemā svarīgi nodrošināt, lai pārgājiena apavi būtu gana brīvi un tie gan pasargātu kājas no samirkšanas, brienot pa kupenām, gan arī nodrošinātu gaisa cirkulāciju, lai kājas nesasvīstu (tas īpaši bīstami lielā salā, jo var apsaldēties). Vēlams arī, lai apaviem būtu rievota zole ar radzēm, kas nodrošina labāku saķeri ar slidenajām ziemas takām.
Apģērbs
Te ievērojams līdzīgs princips kā apaviem – galvenais, lai ir silti, bet ne karsti, lai nesasvīstu. Ziemas pārgājienos ievērojams ģērbšanās princips kā sīpolam, proti, kārtu kārtām, lai var viegli novilkt, ja ir par karstu, un tikpat viegli uzvilkt, kad pusdienā pauzē piesēžot ķermenis atdziest un kļūst vēsāk. Vēlams izvairīties no tīras kokvilnas apakškārtas – tā sasvīšanas gadījumā būs auksta un smaga, tāpēc pamata slānis ieteicams vai nu termoveļa, vai elpojošs sintētisks materiāls, piemēram, "dry fit". Savukārt virsdrēbes izvēlēties ūdens un vēja necaurlaidīgas, kā arī – vienmēr ieliec somā papildu džemperi, sausas zeķes un cimdus.
Ēdiens un dzērieni
Ja pārgājiens paredzēts vietā ar labiekārtotām piknika un ugunskura vietām – ideāli! Klasiskā desu cepšana uz turpat mežā sameklētiem iesmiem ir pasākums, kas patīk gan lieliem, gan maziem. Taču nav jābēdā, ja ugunskuru kurināt nav paredzēts – mājās sagatavotu zupu var ieliet arī parastajā termosā, kā arī iegādājami pārtikas termosi, kuros salikt uzsildītos svētku mielasta pārpalikumus. Savukārt našķiem jābūt gan veselīgiem, gan kalorijām bagātiem, jo organisms aukstuma patērē vairāk kaloriju. Lieti noderēs dažādi rieksti, šokolāde, cepumi un arī vecmammas plātsmaize. Pats par sevi saprotams – silta tēja, kā arī nedrīkst aizmirst par ūdens dzeršanu! No alkohola lietošanas gan vajadzētu izvairīties – tas paplašina asinsvadus, kas liek justies silti, taču šis efekts ir mānīgs, jo patiesībā tādā veidā organisms atdod vairāk siltuma.
Distance
Viena no biežākajām kļūdām, ko cilvēki mēdz pieļaut, dodoties ziemas pārgājienos, ir savu un arī citu spēku pārvērtēšana. Ja nostaigāt 10 km pa meža ceļu rudenī nekādu dižo piepūli nesagādā, tad jārēķinās, ka brist 10 km pa kupenām vai pat pa labiekārtotu, bet slidenu taku, kad mugurā ir vairākas kārtas ar drēbēm, būs krietni vien lielāks izaicinājums – jo sevišķi mazākajiem pārgājiena dalībniekiem. Tāpēc pirms gājiena jāizpēta reljefs, atpūtas vietas, automašīnas novietne, kā arī tuvumā esošie veikali un kafejnīcas – katram gadījumam. Un ziemā vairāk nekā noderēs pārgājienu nūjas, kas krietni atvieglo līdzsvara noturēšanu, ja taka ir slidena.
Somas saturs
Jārēķinās, ka ziemā krēslot sāk jau četros, bet piecos ir tumšs, tāpēc pārgājiens jāplāno tā, lai to varētu sākt un arī pabeigt gaismā. Taču jebkurā gadījumā iemest līdzi somā lukturīti un svilpi par ļaunu nenāks! Un gluži tāpat kā cilvēki aukstumā tērē vairāk kaloriju, arī elektroierīču akumulatori izlādējas ātrāk, tāpēc nodrošinies ar "power bank" savam tālrunim. Ja pārgājiens paredzēts ar ugunskura kurināšanu, tad neiztikt bez sērkociņiem, iekura un kārtīga naža. Protams, maiņas apģērbs, kā arī pārgājieniem paredzētie mini paklājiņi sēdēšanai, lai nepieciešamības gadījumā nav jāsēžas kupenā. Tiesa, ar somas saturu nevajag pārspīlēt – ziemas pārgājienu smaga mugursoma vieglāku nepadarīs.

Foto: "Shutterstock"

Kurp doties?

Saulrieta taka Saulkrastos

3,6 km garā taka no Baltās kāpas līdz Pēterupei ir ne tikai laba vieta, kur vērot rietošo sauli, bet arī izstaigāties un saelpoties jūras spirdzinošo gaisu. Takas sākumā un beigās ir koka laipas un marķējums, bet vidū staigāšana notiek pa kāpu mežu, kur ik pa brīdim ir ierīkoti gan soliņi, gan dažādi apskates objekti, kas īpaši priecēs bērnus. Tur sastopams ezis, kas sagaida Baltās kāpas viesus, ežu mamma, kura pieskata savus bērnus, kā arī uz soliņa piesēdis zaķis, bet pavisam nesen uzstādīts vides objekts "Saulrieta vērotājs", kur iemūžināt savu pastaigu skaistās fotogrāfijās.

Foto: LETA

Ķemeru kūrorta parka takas

Ķemeru kūrorts ir ērti un ātri sasniedzama pastaigu vieta Pierīgā, kas piedāvā vairākus maršrutus. Populārākā ir Melnalkšņu dumbrāja taka, kas sākas pie informācijas centra “Meža māja” – tur arī pieejama autostāvvieta. 600 m garo taku veido koka laipas, no kurām paveras skats uz melnalkšņu dumbrāju Vēršupītes krastos – pārmitru platlapju mežu. Šī taka izveidota uz vēsturiskajiem Ķemeru kūrorta parka celiņiem, tāpēc no tās var nokļūt līdz sēravota paviljonam “Ķirzaciņa”, pievienojot pastaigā vēl 800 m. Turpat netālu var apskatīt arī atjaunoto ūdenstorni un restaurēto Mīlestības saliņu ar paviljonu-rotondu, kas ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.

Foto: www.visitjurmala.lv

Cecīļu dabas taka

Cecīļu dabas taka atrodas Amatas novada Ieriķos pie “Lejas Cecīļu” mājām – aptuveni kilometra attālumā no kafejnīcas, degvielas uzpildes stacijas un Tūrisma informācijas centra. 1,4 km garā taka ir marķēta, turklāt to var apmeklēt arī pēc tumsas iestāšanās, jo tā tiek izgaismota. Šajā maršrutā var iepazīt neskartu dabas ainavu – Dančupītes kanjonu, mazmazītiņu ūdenskritumu, 10 m augsto Cecīļu iezi, ko var redzēt no Kumadas upes labā krasta, Cecīļu priedi, kas atzīta par dižkoku, iespaidīgu akmeni, kas atrodas Kumadas satekā ar Amatu u.c. objektus.

Foto: Viesturs Radovics/Delfi

Pokaiņu mežs

13 kilometru attālumā no Dobeles atrodas teiksmainais Pokaiņu mežs, kas tiek uzskatīta par senu svētvietu. Tur izveidotas vairākas pastaigu takas 15 km garumā, kurās atrodas dažādi ar latviskiem enerģijas simboliem rotāti objekti, Naudas kalni un Ogānu pilskalns, kā arī labiekārtotas atpūtas vietas ar ugunskura kurināšanas iespējām. Ziemā šī vieta ir īpaši piemērota arī izbraucieniem ar slēpēm, ragaviņām un citiem ziemas prieku baudīšanas atribūtiem. Turpat blakus autostāvvieta un Tūrisma informācijas centrs.

Foto: f64

LVM dabas parks Tērvetē

Tērvetes dabas parka takas aizved atpakaļ bērnībā un piedāvā aci pret aci sastapt Annas Brigaderes pasaku lugu tēlus kā Lutausi, Sprīdīti un Anneli ar draudzenēm. 1200 ha lielajā teritorijā var izstaigāties uz nebēdu – tur atrodas Pasaku mežs, kas ir Meža Ķēniņa pārvaldībā, rūķīšu pilsēta Čiekure, kuras mazos koka namiņus mīļuprāt izložņās mazākie pārgājiena dalībnieki, Raganas sils ar Raganas, Vilkača, Vella un Sumpurņa midzeņiem un vēl daudz kas cits. Arī šis parks ir lieliski piemērots slēpēm un ragaviņām, tā kā diena noteikti būs aktīva un emocijām bagāta.

Foto: Kārlis Dambrāns/Delfi
Noderīgi un praktiski padomi un pieredzes stāsti, kā uzburt svētku sajūtu sev un tuvākajiem – lasi projektā "Svētku maģija".