Lai vai cik daudzsološi viss izklausītos, ir kāda sliktā ziņa. Vienas vienīgās un pareizās receptes kāpostu zupai nav. Tik, cik kāpostu zupu piekritēju, tik arī variācijas. Vieni pievieno kartupeļus, citi grūbas vai citus putraimus, viens zupu papildina ar sēnēm, citi apceptām gaļas strēmelītēm.
Izšķirošs ir jautājums – zupu gatavosi no svaigiem vai skābētiem kāpostiem. Garšos labi visādos variantos, galvenais ir katrā variantā vadīties pēc saviem norādījumiem. Piemēram, lai zupa nesanāktu pārlieku skāba, ja izmanto skābētos kāpostu, tos ieteicams noskalot aukstā ūdenī. Savukārt svaigu kāpostu gadījumā svarīgi neskopoties ar garšvielām. Labu garšu piešķirs arī pievienotie milti, kas katla saturu arī sabiezinās. Vairāk noderīgus knifus kāpostu zupas gatavošanā lasi šeit.
Neaizmirsti aplūkot arī apkopotās receptes, iespējams, savu pārbaudīto recepti vērts pamainīt, aizstājot vai papildinot ar kādām sastāvdaļām. Piemēram, kaperi un rāceņi nav tie biežāk izmantotie zupas pamatelementi, bet varbūt tos ir vērts par tādiem ieviest?
Klasiskā skābu kāpostu zupa
Klasiskā skābu kāpostu zupa - krietnām pusdienām vai vakariņām.
Svaigu kāpostu zupa ar liellopa gaļu
Garda un sātīga svaigo kāpostu zupa ar liellopa gaļu. Īpaši labi garšos, pasniegta ar skābo krējumu un kapātiem lociņiem.
Novadu kulinārais mantojums: skābu kāpostu zupa latgaliešu gaumē
Turpinot iepazīt Latvijas vēsturisko novadu kulināro mantojumu, "reanimējam" novadu garšas, sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājot uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. Latgaliešu saimniece Sarmīte Stepiņa māca, kā vārāma skābu kāpostu zupa latgaliešu gaumē.
Skābu kāpostu un putraimu zupa
Vienkāršā skābu kāpostu un putraimu zupa ikdienas maltītei.
Veģetāra skābu kāpostu zupa ar baltvīnu
Tasty.lv rudens zupu konkursu noslēdz lasītājas Annas iesūtītā recepte. "Tā kā mūsmājās esam veģetārieši, nācās atklāt garšīgu veģetāro skābo kāpostu zupu. Kāposti papildināti ar pussaldo vīnu un labu dārzeņu buljonu rada izcili labu garšu, un šo zupu labprāt ēd arī tie, kas uz veģetāriem ēdieniem skatās ar aizdomām," raksta Anna.
Skābētu kāpostu zupa ar putraimiem, āboliem un tomātu pastu
Skābētu kāpostu zupa ar putraimiem ziemīgām pusdienām.
Skābu kāpostu zupa Sibīrijas gaumē
Sibīrijā valda uzskats, ka garšīga kāpostu zupa var būt tikai tāda, kas bijusi saldēta. Tādēļ vispirms gatavo skābu kāpostu zupas sagatavi, to sasaldē uz vismaz 12 stundām un tikai pēc tam to izmanto zupas vārīšanai.
Gardā skābu kāpostu zupa ar cauraudzīti un vārītiem kartupeļiem
"Smarža, kas piepilda māju, kad tiek vārīta kāpostu zupa, tas ir kas vienreizējs! Ēdam, kā katrs vēlas – cits ar kartupeļiem, cits bez, viens grib gaļu, otrs nē. Katrā ģimenē ir sava kāpostu zupas recepte, un tieši tā noteikti ir visgaršīgākā. Šodien iepazīstināšu ar mūsu ģimenes recepti," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītājs Uldis Grīnbergs.
Novadu garšas: abādas jeb skābu kāpostu zupa zemgaliešu gaumē
"Abādas ir kārtīgs zemgaliešu un sēļu ziemas ēdiens, kuru parasti gatavoja tūlīt pēc cūkas nokaušanas. Tā ir zupa, kas asociējas ar manu bērnību – manas mammas Skaidrītes Nicmanes recepte ar nelielu improvizāciju no manas puses," tā recepti iesaka mūsu lasītāja Sandra Betjāne, brīdinot, ka receptes apraksts nebūs patīkams veģetāriešiem, vegāniem un cilvēkiem ar vājiem nerviem.
Skābu kāpostu zupa ar sēnēm un grūbām
Skābu kāpostu zupa ar sēnēm varbūt būtu jāsauc par sēņu zupu ar skābiem kāpostiem, jo šīs zupas galvenais akcents ir sēnes. Laimīgs, tas, kam saldētavā glabājas pagājušā gada baraviciņas, bet pārējie var izlīdzēties ar šampinjoniem. Zupa vienalga būs garšīga!
Sātīgā svaigu kāpostu zupa ar rāceņiem
Pagatavo lielo katlu ar svaigu kāpostu zupu, ar ko varēsiet mieloties vairākas dienas pēc kārtas, jo uzsildot tā būs vēl garšīgāka.
Skābo kāpostu zupa ar sēnēm
Tradicionāls ēdiens jaunā versijā - garšīgi un bez gaļas! Aromātiskā skābu kāpostu zupa patiks gan tiem, kas gatavojas gavēnim, gan tiem, kas vēlas atpūtināt organismu no smagās "ziemas" pārtikas.
Kaltētu sēņu zupa ar kūpinātu gaļu
Kaltētu sēņu zupa ar kūpinātu gaļu - rudens garša garajai ziemai.
Skābu kāpostu zupa ar olīvām un kaperiem
Skābēti kāposti, olīvas un kaperi zupai piešķir piesātinātu saldi skābu garšu, savukārt ķiplociņš un kinza to padara stiprāku. Vēl sātīgāk - pasniedz zupu ar svaigu rudzu maizi.
Kreptīgā skābu kāpostu zupa
Janvāris ir īstais laiks, kad gatavot spēcinošas un sildošas zupas, piemēram, šo skābu kāpostu zupu, kurai neierastu garšu piešķirs pievienotā selerijas sakne.