Foto: Shutterstock
Augusts ir jāsvin. Augusts ir pati pilnība, kad dzīves un ogu sulas piepilda sirdis un pudeles, kad latvietis praktiskais konservē, griež, spiež un vāra līdz bezsamaņai, bet... pie pirmās krītošās zvaigznes pamanās pārvērsties par latvieti romantisko.

Rokas smaržo pēc gurķiem un jāņogu sulas, sarkanas no upenēm kā pēc "Midsumeras slepkavību" labākajiem paraugiem, bet lai! Jāsēž ārā, jāgana zvaigznes, sikspārņi un visādi sīklidoņi, jādzer auksts baltvīns, jāpiekož kaut kas saldi un sulīgi karsts, tikko no krāsns nācis, un jāpaklusē par būtisko.

Nu, pilnmēnesī jau mēs vispār mazliet zaudējam prātu, katrs savā veidā, bet, lai nu kā – jāsvin vasara, jo ar to augustā ir tāpat kā ar omes Kuzņecova kūku šķīvjiem un servīzēm: skaisti bez gala un vairāk nebūs; cik šobrīd ir, tik ir. Tā kā bail rokās ņemt, tā kā apnicis plauktā turēt, kad tad reiz dzīvos pa īstam.

Tagad. Tagad ir jādzīvo, jāsvin, jāelpo un jācep viss, ko vien var izcept tādā augustā kā šis.

Avenes – ak dieniņ, nu tās ir jātver, drīz veselu gadu nāksies iztikt tikai ar saldētām. Mīklā tādas saldētas iemest vēl var, iznāk gan skaisti, gan gardi, tādi sarkanīgi, mākslinieciski pleķi dzeltenā biskvītā, tīrais prieks! Bet tortēm, groziņiem, ruletēm vajag nevainojami svaigas, samtaini maigas ogas, un šobrīd tas viss ir iespējams!

Foto: Shutterstock

Jāņogas ir vasaras krelles, ko darinājuši vasaras dzīvespriecīgie bērni – kad viens diedziņš pārrauts, ogas kā sarkanas pērlītes iet pa gaisu, bet tas nekas, vasarai ir vēl un vēl un vēl! Un tās ogu krelles tak piestāv pilnīgi visam – tortei, tartei, groziņam, nu, kaut spainītim, jāņogas der, kam vien var iedomāties! Smilšu mīklas vai pufīga biskvīta saldums ar jāņogu skābumu tik lieliski sader kopā, un, ja vēl kāds debešķīgs krēms, kas maigi un saldi notušē jāņogu skābo dabu... Skaistums un gardums!

Foto: Shutterstock

Mellenes (jā, vēl ir!), upenes, kazenes – ak, vasaras melnās ogas ir īpašas, tās ir satriecošas gan izskatā, gan garšā un izcilas jebkurā kulinārā mākslas darbā, sākot no dienišķas vasaras plātsmaizes, beidzot ar piecstāvu torti, ja ļoti vajag. Melnajām ogām vispār ļoti patīk kāzas, laikam jau baltās krāsas dēļ – var tā kārtīgi un no sirds izcelties!

Foto: Shutterstock

Ak, augustā gan ogām, gan cepējiem izaicinājumu nudien ir pārpārēm. Un receptes ir katrai vajadzībai, prasmei, dvēseles stāvoklim un notikuma svarīgumam – sākot no ātrajām, vienkāršajām un tādām, kur katra oga un kalorija no svara, beidzot ar tādām, kur valda grēks, kaloriju ekstāze un laimīgs reibums.

Foto: Shutterstock

Dalāmies ar "Tasty" receptēm – izgaršo, dod sev laiku, te ir, ko izvēlēties, te ir, no kā sakārdināties, nesteidzīgi izbaudi iespējas, kas viena par otru gardākas, un tad ļaujies cepšanas priekiem. Lai upenes krīt plātsmaizes krējumā kā zvaigznes, lai kazenes zaigo kā broša pie vasaras samta kleitas, un lai visas vasaras ogas izrotā gardumgardu un sulīgu augusta, vasaras un dzīves svinēšanu!

Biezpiena plātsmaize ar aveņu želeju

Foto: Privātais arhīvs

Vari izmantot jau gatavu smilšu mīklu, taču viegli būs arī to pagatavot. Plātsmaizes pildījums ir bagātīgs un sulīgs. Ja mājās nav aveņu vai citu ogu, plātsmaize būs garda arī bez tām, taču odziņas piešķirs papildu garšas baudījumu. Recepti iesaka gardēde Jeļena Šteinarte.

Lasīt vairāk

Bezē rulete ar biezpiena un aveņu krēmu

Foto: Shutterstock

Kraukšķīga bezē rulete ar kārdinošu biezpiena un aveņu krēma pildījumu. Īsts baudījums!

Lasīt vairāk

'Selgas' šokolādes cepumu kūka ar biezpiena un aveņu krēmu

Foto: Veronika Ļevša

Šokolādes cepumu kārtas savienojumā ar skābeni saldo, vieglo biezpiena un aveņu krēmu garšos tiešām debešķīgi. Pats labākais ir tas, ka šo kūku varēsi pagatavot, iztiekot bez cepeškrāsns darbināšanas. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Biezpiena plācenīši ar aveņu pildījumu kaloriju skaitītājiem

Foto: "Edunsporto" publicitātes foto

"Man kopš bērnības ļoti garšo biezpiena plācenīši. Un, ja vēl tajos "slēpjas" svaigas avenes... Tas ir tik garšīgi! Lielisks iesākums dienai vai gards launags," tā recepti kaloriju skaitītājiem piesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.

Lasīt vairāk

Neceptā apelsīnu un aveņu krēma torte no lavaša kaloriju skaitītājiem

Foto: "Edunsporto" publicitātes foto

"Ejot ciemos, draugi palūdza ciemakukulī atnest pie manis iepriekš baudīto lavaša – apelsīnu krēma tortīti. Šoreiz izdomāju to uzlabot, pieliku nedaudz fantāzijas, un tapa ideāla kūka," tā recepti kaloriju skaitītājiem iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.

Lasīt vairāk

Aveņu mafini ar drumstalām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sulīgi vaniļas mafini ar saldām avenēm un zeltaini kraukšķīgām drumstalām. Ēd siltus, piedzerot auksta piena krūzi, vai atdzesētus kopā ar tējas vai kafijas tasi.

Lasīt vairāk

Krēmīgā aveņu plātsmaize

Foto: DELFI

Avenes mūsmājās ir tās ogas, kas tiek noēstas svaigas, tādēļ parasti pret dažādām kūkām, kurās sulīgais kārums tiek termiski apstrādāts, izturos skeptiski. Tomēr, izrādās, velti!

Lasīt vairāk

Apaļās aveņu pīrāgkūkas jeb 'galettes'

Foto: Shutterstock

Karstas un sulīgas avenes, kas ievīstītas trauslā saldo pīrāgu mīklā. Ja saldētavā aizķērušās kazenes, pievieno arī tās vēl labākai garšai.

Lasīt vairāk

Sulīgie aveņu un mandeļu mafini

Foto: DELFI

Ja arī tev par mafiniem ir aizspriedumi, ka tie ir sausi, pagatavo šos un tavas domas mainīsies. Sulīgi, pateicoties svaigajām avenēm, saldi no banāniem un patīkami kraukškīgi mandeļu skaidiņu dēļ.

Lasīt vairāk

Neceptā siera kūka ar vasaras ogu ievārījumu

Foto: DELFI

Pat ja vienas no iecienītākajām ir ceptās siera kūkas, dzīve piespēlē situācijas, kad jāizmēģina kas jauns. Šoreiz nācās aizmirst par cepeškrāsni un savu kāri pēc kā saldāka, lai nosvinētu dzīvi, gatavot bez tās. Tā tapa pavisam kārdinoši gaisīga siera kūka bez cepšanas, kuru patīkami papildināja gards aveņu ievārījums. Ceru, ka garšos arī jums!

Lasīt vairāk

Aveņu tornīškūkas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Katra saldummīļa sapnis – kārtainas kūciņas, kas tā vien kusīs mutē! Kraukšķīgi maigā kārtainā mīkla kusīs mutē kopā ar aveņu ievārījumu un putukrējumu, bet cukura glazūras saldums kompensēs tā trūkumu vidējā kūciņas kārtā.

Lasīt vairāk

Vasarīgais tiramisu ar zemenēm un avenēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Divas klasiskas lietas satiekas vienā gardā desertā – tiramisu. Aukstais deserts atsvaidzinās, bet vīnā izmērcētie dāmu pirkstiņi piešķirs maltītei jautrāku noskaņu. Baudi kopā ar to pašu vīnu, kuru izmantoji gatavojot!

Lasīt vairāk

Aveņu drumstalu kūka ar mandeļu skaidiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Drumstalu kūka, kas liks saskriet siekalām mutē. Gards aveņu ievārījums, ar papildus avenēm un mandeļu skaidiņām pa virsu kūku padara īpaši gardu. Baudīt kopā ar tēju un labu kompāniju!

Lasīt vairāk

Grēcīgā šokolādes un aveņu kūka

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kūkas vizuālā pievilcība ir tik kārdinoša, ka ir grūti turēties pretī tās pagatavošanai. Šķiet, šis ir tas gadījums, kad arī nevajag pretoties, par to būs pārliecināts katrs, kurš izmēģinās šo recepti.

Lasīt vairāk

Aveņu kēksiņi

Foto: Shutterstock

No iebiezinātā piena var izcept gardos aveņu kēksiņus. Var izmantot gan svaigas avenes, gan saldētas. Ja lieto svaigās avenes, tad dažas noglabā kēksiņu rotāšanai. Kēksiņus var arī izrotāt, pirms pasniegšanas viegli pārkaisot ar pūdercukuru. No dotā produktu daudzuma iznāks 12 kēksiņi.

Lasīt vairāk

Šokolādes un aveņu glazūrkūciņas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja prāts nesas uz nelielu pagrēkošanu, tad šīs gardās šokolādes un aveņu glazūrkūciņas būs tieši laikā. Saldo šokolādes garšu patīkami atsvaidzinās gardais pārsteigums kūciņas vidū – aveņu ievārījums.

Lasīt vairāk

Baltās šokolādes un aveņu siera kūka

Foto: Shutterstock

Karaliskā viešņa viesībās – baltās šokolādes un aveņu siera kūka.

Lasīt vairāk

Rabarberu un aveņu kārtainā plātsmaize

Vasara tā vien mudina uzturēties ārpus telpām, ikdienas rutīnas un pavadīt vairāk laika ar tuviem cilvēkiem – draugiem un ģimenes locekļiem. Dodoties ciemos vai gaidot viesus, vienmēr noderēs gardu un viegli pagatavojamu vasarīgu desertu receptes, ar kurām palutināt savus mīļos. Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā sezonai aktuālu rabarberu un aveņu plātsmaizes recepti, kura iepriecinās ikvienu vasaras garšas baudītāju.

Lasīt vairāk

Melleņu mafini stundas laikā

Foto: DELFI

Šie mazie, gardie melleņu mafini izdodas vienmēr un garšo burvīgi. Mafini ir maigi, mīksti un patīkami mitri, un karstumā pussašķīdušās mellenes padara mafinus pilnīgi neatvairāmus gan garšas, gan izskata ziņā. Vienkāršs un ātrs veids, kā panašķoties melleņu laikā!

Lasīt vairāk

Lauru lapas nepārspējamā melleņu kūka

Foto: Lauru lapa

Mums katram ir savs firmas ēdiens, kuru tieši mēs gatavojam vislabāk. Lauru lapai tā ir melleņu kūka. "Mēģiniet "pārsist" manu meistarojumu!" viņa saka. "Manu vārīto krēmu, čagano mīklu un melleņu pildījumu! Mēli var norīt, ka es jums visiem saku. Šitajā kārtainajā kūkā esmu vienkārši nepārspējama! Ņamm!"

Lasīt vairāk

Amerikāņu stila melleņu pankūkas

Foto: Egitas virtuve

"Man vienmēr ir patikušas lielās amerikāņu stila pankūkas," saka Egita no Egitas virtuve. "Laikam kaut kur nedaudz atgādina skolas laiku rauga pankūkas – biezas un stingras. Šī ir universāla recepte, ko var papildināt ne tikai ar mellenēm, bet arī ar citām ogām."

Lasīt vairāk

'Panna cotta' ar persiku un aveņu želeju

Foto: Publicitātes foto

Želejas deserti ir tie, kurus mierīgi var pagatavot kaut vai iepriekšējā dienā! Darbiņš būs laikietilpīgs, bet viennozīmīgi var teikt, ka katra gatavošanas minūte būs tā vērta. "Panna cotta" desertu ar persiku un aveņu želeju saviem viesiem raidījumā "Gandrīz ideālas vakariņas" gatavoja tviteraktīviste Ance Tarvida. Lūk, viņas versija par šo gardo itāļu desertu!

Lasīt vairāk

Melleņu un citronu kūka

Vasara rit pilnā sparā – dārzos un mežos gatavojas saldas un sulīgas ogas, kuras varam baudīt gan svaigā veidā, gan arī ar tām papildināt desertus! Viens no lieliskiem paņēmieniem, kā tās izmantot, ir vasarīgās kūkās. Vasaras svaigumu ļaus izbaudīt ēdienu blogeres un "Instagram" konta @gardskanenoesties autores Diānas Šulces-Palmas lieliskā melleņu un citronu kūkas recepte, ko var papildināt ar svaigām vai saldētām ogām.

Lasīt vairāk

Superātrais banānu un melleņu saldējums

Foto: Privātā arhīva foto

Lai zibens ātrumā pagatavotu atveldzējošu saldējumu, pietiek vien ar banāniem un sauju ogu. Variācijas var būt dažādas, banāniem pievienojot zemenes, avenes, šokolādes krēmu, zemesriekstu sviestu, riekstus vai ko citu, kas ledusskapī ir pa rokai. Rezultāts neliks vilties nevienā salikumā. Recepti iesaka Zane Bitmane.

Lasīt vairāk

Izcili vienkāršais melleņu un persiku pīrāgs

Foto: DELFI

Pēc tirgus apmeklējuma, kad ogas un augļi sapirkti pārpārēm, un ledusskapī aizķērusies paciņa sviesta, var izcept šo gaužām vienkāršo ''galette''. Izcili labi garšos silts, pasniegts ar saldējuma bumbu vai jau atdzisis pie tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Persiku un melleņu krambls ar kokosriekstu skaidiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vasarai piestāv viegli pagatavojami un ne pārāk trekni deserti, un šis sulīgais persiku un melleņu krambls noteikti tāds ir.

Lasīt vairāk

Kārtainā ogu 'panna cotta' ar avenēm

Foto: Elena Pudāne

"Manam vīram reti garšo deserti, bet šo "panna cotta" viņš man lūdz gatavot regulāri. Krāsai pievienoju melleņu, ķiršu un zemeņu biezeņus," – stāsta receptes un garda "Instagram" profila autore Elena Pudāne.

Lasīt vairāk

Sulīgā melleņu drumstalkūka

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

"Kad sirdī jau ienācis pavasaris un prāts saka, ka nav nemaz tik tālu līdz nākamajai melleņu ražai, steidzami jāveic saldētavas tīrīšana. Nogurusi no melleņu musa kūkām, funktierēju, ka prasītos uzcept tādu pamatīgu melleņu pīrāgu. Pamanīju ledusskapī aizsēdējušos paniņu pudeli, kas tā vien prasījās tikt likta lietā. Pateicoties paniņu žēlabainajam saucienam pēc lietderības, rezultātā tapa bezgala garda melleņu drumstalu kūka," – šādi savu kārdinošo recepti piesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore.

Lasīt vairāk

Saldais ābolu, melleņu un kokosriekstu sacepums jeb 'crumble'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšīgs un sildošs ābolu un melleņu deserts, kas pārkaistīts ar kokosriekstu skaidiņām. Pagatavo to individuālos cepamajos traukos, lai katram ēdājam būtu sava porcija.

Lasīt vairāk

Vienkāršā melleņu kūka

Foto: DELFI

Ogu laiku nevar nemīlēt – tās var grābt saujām, un ēst, līdz lūpas no laimes un garduma kļuvušas zilas. Tāpēc, ja jau ir tikts pie skaista spainīša ar mellenēm, tās ir jāliek lietā, pagatavojot ko brīvdienai pavisam atbilstošu – vienkāršu melleņu kūku. Tā it nemaz neprasa lielas pūles un kulinārās zināšanas – sanāks visiem un garšos fantastiski!

Lasīt vairāk

Fiksais bezē un putukrējuma deserts ar mellenēm

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams, vienkāršs un ļoti gards deserts. Putukrējuma un bezē cepumu slāņi mīsies ar gardajām mellenēm. Ja ir vēlēšanās, melleņu vietā var izmantot arī citas ogas.

Lasīt vairāk

Melleņu un mandeļu miltu pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smalka kūka, kas gatavota pēc vislabākajām konditoru tradīcijām. Melleņu tarte lieliski iekļausies ogu sezonas ēdienkartē. Īpašu maigumu un garšu piešķirs ne tikai sastāvā esošais sviests, bet arī gardie mandeļu milti.

Lasīt vairāk

Vieglā melleņu siera kūka

Foto: Shutterstock

Vieglā melleņu siera kūka bagātīgam svinību galdam.

Lasīt vairāk

Melleņu šarlote ar vaniļas mērci

Foto: Shutterstock

Īpaši gaisīga un garda melleņu šarlote ar vaniļas mērci.

Lasīt vairāk

Melleņu vai upeņu biezpiena pīrāgs

Foto: Shutterstock

Melleņu vai upenu biezpiena pīrāgs, ko var taisīt ar jebkurām ogām un ziemā ar konservētiem augļiem.

Lasīt vairāk

Upeņu liķieris ar ingveru un vaniļu

Foto: Privātais arhīvs

Vasarā, kad uznāk konservēšanas drudzis, arī man gribas piedalīties un iespundēt ogu garšu burciņā, bet ievārījumi un kompoti nav mans lauciņš. Toties liķiera pagatavošana gan nav raķešzinātne. Ja tas ir pa spēkam man, tad to var paveikt katrs!

Lasīt vairāk

Grēcīgā šokolādes kūka ar ogām un krēmsieru

Foto: DELFI

Pašā vasaras pilnbriedā tapa šī grēcīgi gardā un vieglā šokolādes kūka, kurai kā punkts uz "i" tika uzliktas pašu dārzā lasītās aromātiskās zemenes, bet droši vari izmantot arī avenes, upenes, jāņogas, mellenes vai citas sezonā aktuālās ogas.

Lasīt vairāk

Vienkāršā drumstalkūka ar upenēm no saldētavas krājumiem

Foto: DELFI

Ja tā padomā, tad saldētavas tīrīšana ir visai patīkama nodarbe, ja pēc tās seko kaut kā garda pagatavošana. Šajā gadījumā upenes, kas tā arī lielāko daļu ziemas glabājās neskartas, nu gardu uzmanību izpelnas plātsmaizē. Vienkārši un garšīgi – vai vajag vēl kādu iemeslu receptes izmēģināšanai?

Lasīt vairāk

Baltās šokolādes 'blondijs' ar upenēm

Foto: DELFI

Tā kā mājās bija aizķērusies baltā šokolāde, tumšais braunijs pārtapa par ''blondiju'', bet patīkamākam kontrastam izmantoju tirgū nopirktās upenes. Gala rezultāts? Viens teica, ka garšo līdzīgi biezpienmaizei, kaut gan no biezpiena šeit nav ne smakas, cits izjuta izteiktu baltās šokolādes garšu, bet vēl kādam labpatika saldā un skābā balanss. Kā patiks tev, jānoskaidro ar vienkāršāko – receptes izmēģināšanas – taktiku.

Lasīt vairāk

Skābā krējuma un upeņu plātsmaize

Foto: Shutterstock

Ja jāliek lietā jaunas iemaņas, kā ogas iekļaut saldajos, pagatavo šo vienkāršo plātsmaizi.

Lasīt vairāk

Gardā ogu kūka

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ar ogām bagātīga un pavisam garda kūka, kuras pagatavošana nepavisam nav sarežģīta. Atliek vien izvēlēties kārdinošākās ogas, pārliet tām pāri mīklu un cepeškrāsnī iekšā!

Lasīt vairāk

Upeņu balzama gēls

Foto: Publicitātes foto

Upeņu balzama gēlu izmanto gan pie sāļiem, gan saldiem ēdieniem garšas bagātināšanai, iesaka receptes autore, restorāna "Elements" šefpavāre Svetlana Riškova, kas vadīja žurnāla "Dienas Ēdieni" un veikalu tīkla "Rito" gardo decembra meistarklasi.

Lasīt vairāk

Sulīgā upeņu kūka ar skābā krējuma pildījumu

Foto: Shutterstock

Upeņu kūka, kas garšo lieliski!

Lasīt vairāk

Upeņu liķieris ar rumu

Foto: Shutterstock

Upeņu liķieris Ziemassvētku graķītim.

Lasīt vairāk

Dažādie kārtainās mīklas pīrāgi

Foto: Shutterstock

Dažādie kārtainās mīklas pīrāgi - sāļais variants ar vistu un marinētiem gurķiem, saldais ar ogām un kanēli.

Lasīt vairāk

Sulīgā ābolu un jāņogu plātsmaize

Foto: DELFI

Nereti jāpieķer sevi pie mūžsenā jautājuma – ko lai paņem cienastā? Šoreiz draugi paši pačukstēja, ka vēlas kādu pašgatavotu gardumu, tāpēc tapa sulīga ābolu un jāņogu plātsmaize.

Lasīt vairāk

Kūka ar āboliem un mellenēm

Kurš gan spējīgs pretoties tādam kārumam kā kūka? Kur nu vēl vairāk, ja tajā iecepti garšīgi āboli un mellenes. Recepti piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.

Lasīt vairāk

Apaļais ķiršu pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nav garšīgāka veida, kā sasildīties, par pīrāgu. Tāpēc vajag baudīt sezonas priekus, kamēr ķiršu vēl kokos atliku likām, un pagatavot smaržīgu un siltu desertu. Sulīgie ķirši kraukšķīgā mīklas garoziņā būs tieši laikā.

Lasīt vairāk

Gaisīgā biskvīta plātsmaize ar aprikozēm

Foto: mosfood

Recepte, kas noteikti jāizmēģina un jānobauda - gaisīgais un maigais biskvīts ar aprikozēm, kas burtiski kūst mutē.

Lasīt vairāk

Ķiršu un pistāciju plātsmaize

Pavisam īpaša plātsmaize, ar ko palutināt savējos laiskos brīvdienu rītos. Pistācijas var aizvietot ar pekanriekstiem.

Lasīt vairāk

Melleņu brokastu plātsmaize

Foto: PantherMedia/Scanpix

Gadījumā, ja brīvdienu brokastīs vēlies baudīt ko gardāku par ierastajām pankūkām, izmēģini recepti, kas atsauks atmiņā pie vecvecākiem pavadītās sestdienas bērnībā.

Lasīt vairāk

Rabarberu un zemeņu plātsmaize ar kefīra mīklu

Foto: Shutterstock

Rabarberu plātsmaize ar karamelizētu virsiņu.

Lasīt vairāk

Melleņu un biezpiena plātsmaize

Foto: Shutterstock

Melleņu un biezpiena plātsmaize - melleņlaika obligātā gardumu programma.

Lasīt vairāk

Jāņogu kūka ar bezē un mīklas drumstalām

Foto: Shutterstock

Garda jāņogu laika kūka ar bezē un zeltainām mīklas drumstalām. Vari to cept gan veidnē ar noņemamām malām, gan plātsmaizes formā.

Lasīt vairāk

Jāņogu kūciņas ar krēmsieru

Foto: DELFI

Spriganās jāņogas izcili sader ar maigo krēmsieru. Droši ļaujies garšu eksperimentiem, aizstājot skābenās ogas ar avenēm, upenēm vai ķiršiem.

Lasīt vairāk

Lielā lauku torte no 30 olu biskvīta

Foto: Shutterstock

Pošoties lielākiem godiem, jācep klasiska lauku torte no 30 olu biskvīta, starp kura kartām dāsni pildīts trekns vārītais sviesta krēms un ieziesta skābu dārza ogu zapte.

Lasīt vairāk

Īpaši mitrs un pufīgs banānu-upeņu kēkss

Foto: DELFI

Kamēr cepeškrāsns silst, var iejaukt mīklu un vēl kafiju uztaisīt! Tikai stundas laikā var tikt pie garda kēksa, kurā draudzīgi sadzīvo spirgtās ogas un saldais banāns.

Lasīt vairāk

Mandeļu miltu kēkss ar aveņu glazūru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gaisīgs un ļoti gards kēkss ar mandeļu miltiem. Papildini kēksa kukulīti ar aveņu un pūdercukura glazūru, lai būtu vēl gardāk.

Lasīt vairāk

Ogu kēkss ar piparmētrām un apelsīna miziņu

Foto: Privātais arhīvs

Ārkārtīgi vienkārši pagatavojams kēkss, kas īpaši labi garšos ar tasi siltas tējas. Rīvētas apelsīna miziņas un sīki sakapātas piparmētras aromāti katrā kumosā veido patīkamu garšu saspēli ar sulīgajām ogām. Recepti iesaka Sandra.

Lasīt vairāk

Šokolādes kūciņas ar zemeņu cepurīti

Foto: Privātais arhīvs

"Uz darbu pirms svētku pasākumu pagatavoju gardās vecīša "cepurītes". Lai ekonomētu laiku izmantoju veikalos pieejamās sauso maisījumu sagataves šokolādes kūkām," par savu recepti raksta Kristīne. Recepte pretendē uz vērtīgo balvu Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Mājās gatavoti cepumi ar ievārījuma pildījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Brīvdienu projekts virtuvē – gardi sviesta mīklas cepumiņi, kas pildīti ar smaržīgu ogu vai augļu ievārījumu. Izvēlies tādu , kas pagatavots vēl šovasar, piemēram, kazeņu, ķiršu, zemeņu vai aveņu, un cepumi sanāks vēl jo garšīgāki.

Lasīt vairāk

Vienkāršā kazeņu un putukrējuma kūka

Foto: Shutterstock

Svinībām vai vienkārši našķim - gardā kazeņu un saldā krējuma kūka, kurai biskvīts pagatavots ar paniņām vai kefīru.

Lasīt vairāk

Ērkšķogu pīrāgs ar nektarīniem

"Pēc šī pīrāga nogaršošanas varat mani saukt par pīrāgu lēdiju! Es vienmēr medīju jaunas receptes, un beidzot esmu atradusi savu iecienītāko," portālā "Cook.me" raksta Lilija Matuse, aicinot izbaudīt pīrāgu, kamēr tas silts, pievienojot saldējumu un saldu citronu mērci.

Lasīt vairāk

Korinšu maizītes ar slepeno sastāvdaļu

Foto: No privātā arhīva

Korintes ir neparastas ogas. Daudziem to specifiskā, spēcīgā garša atsauc atmiņā bērnību, kad piestāts kādā ceļmalā vai mežmalā, lai pamielotos ar mazajām, gardajām odziņām, kas nokrāso rokas un muti koši violetu. Bet tie jau ir dzīves sīkumi. Galvenais – nenokavēt īsto brīdi, jo korinšu sezona ir nežēlīgi īsa. Rakstniece Maija Pohodņeva dalās ar pašas lasītu korinšu pīrāga recepti un atklāj noslēpumu, kura sastāvdaļa padara pīrāgu neaizmirstami garšīgu.

Lasīt vairāk

Mīlestības smalkmaizītes, kas pavedinās mīļoto

Foto: iStock

Šajā smalkmaizīšu receptē izmantotas dažādas garšvielas, kas pazīstamas ar savām dzimumtieksmi pastiprinošajām īpašībām. Sastāvdaļas jājauc ar rokām, to darot, jādomā par savu mīļoto vai jāievēlas kāda vēlēšanās, grāmatā "Mīlas eliksīri un amuleti" iesaka šīs receptes autors Frensiss Melvils.

Lasīt vairāk

Rudzu karstmaize ar lāceņu ievārījumu un amoliņa sieru

Foto: Publicitātes attēls

Saldenas un kreftīgas uzkodu maizītes ar lāceņu ievārījumu un amoliņa sieru. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis.

Lasīt vairāk

Vienkāršā ķiršu kūka

Foto: Shutterstock

Ķiršu sezonas kārums – vienkārši pagatavojama kūka.

Lasīt vairāk

Mazās ķiršu un mandeļu kūciņas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nekas tā neiepriecinās garšas kārpiņas vasarā, kā sezonas ogu gardumi. Tāpēc ir vērts pagatavot šīs smilšu mīklas mazās kūciņas, kas pildītas ar ķiršiem, mandeļu miltiem un mandeļu skaidiņām. Baudi siltas kopā ar kādu krūzi piena.

Lasīt vairāk

Mazās ķiršu kūciņas

Foto: Shutterstock

Kēksiņu formiņās var pagatavot ne tikai kēksiņus. Ļoti pievilcīgi izskatīsies mazas ķiršu kūciņas, groziņi ar ķiršu pildījumu. Šai kūciņai vari izmantot gan svaigas, gan saldētas, gan kompota ogas. Ja izmanto kompota ogas, samazini cukura daudzumu.

Lasīt vairāk

Pīrāgs 'Iereibušais ķirsis'

Foto: iStock

Gards pīrāgs ar ķiršu pildījumu - ēd tāpat vai izbaudi vēl siltu kopā ar ar vaniļas saldējumu!

Lasīt vairāk

Plāno pankūku torte ar putukrējumu un ķiršu mērci

Plāno pankūku torte prasīs ne mazums laika, jo izcept 30 pankūkas, kas nepieciešamas kūkas pamatam, nav joka darbs. "Tasty.lv" iesaka cept uzreiz vairākās pannās, lai process nebūtu tik nogurdinošs un ilgs.

Lasīt vairāk

Ķiršu pīrāgs no rauga mīklas

Foto: Shutterstock

Svētku mielasta kulminācijai - ķiršu pīrāgs no rauga mīklas.

Lasīt vairāk

Ķiršu un baltmaizes pudiņš

Foto: Shutterstock

Ķiršu un baltmaizes pudiņš visgardāk, ja pasniedz ar vaniļas mērci vai vaniļas saldējumu.

Lasīt vairāk

Ātrā ķiršu kūka

Foto: Shutterstock

Ātrā kūka ar ķiršiem un pūdercukuru.

Lasīt vairāk

Mandeļu un ķiršu kēksiņi

Foto: Shutterstock

Mandeļu - ķiršu kēksiņi - grezni un gardi.

Lasīt vairāk

Vasaras ogu koblers

Foto: Shutterstock

Koblers ir izcils vasaras otrās puses saldēdiens, kurā var sabērt visas mīļākās vasaras tumšās ogas. Kaut kas starp ātro ievārījumu un augļu pudiņu ir šis saldēdiens, kur karsts ogu saldums un sulīgums savienojas ar mīklas kraukšķīgumu, un visu vainago dāsna karote ar aukstu vaniļas saldējumu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!