Maskavas priekšpilsētā kādā divstāvu mūra namā iekārtojusies graudu destilāta darītava "Akmeņlauzis", pagalmā nupat izkrautas paletes ar tukšām pudelēm, bet nekas cits neliecina, ka te top grādīgi dzērieni. Brūzi izrāda galvenais destilētājs un tehnologs Oskars Sprukulis, kā arī uzņēmuma pārstāvis Ainārs Blaus, un, jau sperot pirmo soli pāri slieksnim, redzams plašais sortiments, plauktos lepni sarindots. Etiķetes vēsta, ka pudelēs iepildīti ķiploku, mārrutku, upeņu un pat gaileņu uzlējumi, bet "Pikantais dravnieks" darināts no medus un trīs veidu pipariem – čili, habanero un halapenjo. Kungi atzīst, ka destilāta darīšana šobrīd ir modē: "Galarezultāts nav lēts prieks, bet gribu uzsvērt – tas nav dzeršanai, tas ir baudīšanai!" norāda Ainārs.

Etiķetes vēsta, ka pudelēs iepildīti ķiploku, mārrutku, upeņu un pat gaileņu uzlējumi, bet "Pikantais dravnieks" darināts no medus un trīs veidu pipariem – čili, habanero un halapenjo. Kungi atzīst, ka destilāta darīšana šobrīd ir modē: "Galarezultāts nav lēts prieks, bet gribu uzsvērt – tas nav dzeršanai, tas ir baudīšanai!" norāda Ainārs.

Vārdu "kandža" apvij dažādi stereotipi, tādēļ "Akmeņlauzis" izmanto arī vārdu "destilāts", jo tas attiecināms gan uz seniem, gan mūsdienu dzērieniem. "Kandža, samenīte, šmakovka, dzimtenīte – būtībā tas ir viens un tas pats dzēriens, bet šie vārdi ir saprotami vecāka gadagājuma paaudzei, īpaši tiem, kas dzīvojuši padomju gados," skaidro Ainārs. "Kopš bērnības atceros, ka padomju gados nopirkt alkoholu veikalā bija ļoti grūti, tāpēc daudzi to taisīja mājās. Destilēšanas process ir diezgan cimperlīgs, tāpēc arī vārdam "kandža" ir negatīva pieskaņa, jo ne visiem tas dzēriens sanāca labs," stāsta Ainārs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!