Burbuļtējas izcelsme ir noslēpumaina un joprojām karsti apspriesta tēma, taču zināmākais stāsts saistās ar 80. gadu Taivānu.
Tolaik populārs bija kaut kas, ko sauca par “burbuļtēju”, – gluži citāds nekā mūsdienās pazīstamais dzēriens. Pagatavota no melnās vai zaļās tējas, tā tika saldināta ar cukura sīrupu un pēc tam sakratīta ledus kokteiļu šeikerā, lai atdzesētu un glāzes augšdaļā radītu lielu daudzumu putu (gluži kā tikko piepildītā alus kausā). Sākotnēji tas tika darīts rokas šeikerā, bet vēlāk tika izstrādātas iekārtas, kas ļāva šo procesu automatizēt.
Nezināt, kāpēc tik liela jezga ap šīm “gumijas” pērlītēm? Vēlaties uzlabot savu rīta tējas rituālu? Tad noteikti izmēģiniet – iepriecināsit gan bērnus, gan pieaugušos.
Burbuļtēja jeb “boba”
- 135 g tapiokas cietes;
- 45 ml verdoša ūdens;
- 0,5 TK šķidrās melnās (vai cita toņa) krāsvielas**.

**Alternatīvas krāsas pērlītēm:

Pērlītes var būt arī caurspīdīgas, kā arī tās gatavošanas procesā var iekrāsot, izmantojot brūno cukuru vai svaigu ogu biezeni.
Sastāvdaļas TAPIOKAS PĒRLēm:
1. Ievietojiet tapiokas cieti bļodā. Mazā bļodiņā ielieciet melno pārtikas krāsu un pievienojiet ēdamkaroti verdoša ūdens. Pārējo verdošo ūdeni pievienojiet tieši tapiokas miltiem un nekavējoties ielejiet arī krāsaino ūdeni cietes bļodā. (Ja nevēlaties izmantot pārtikas krāsvielu, varat izvēlēties vienu no divām alternatīvām):
1.1 Varat vēlāk, vārīšanas procesā, pievienot ūdenim brūno cukuru (3–4 ĒK), tādējādi pērlītes būs brūnganā tonī;
1.2. Lai iegūtu sarkanas krāsas bumbiņas, sasmalciniet zemenes vai avenes, lai iegūtu 100 g biezeņa, kuru izkāsiet caur sietu, lai atbrīvotos no biezumiem. Šo biezeni ielejiet katlā ar 40 g cukura un vāriet uz vidējas uguns. Tiklīdz sāk burbuļot, iesijājiet 55 g tapiokas cietes un aši samaisiet. Atslēdziet uguni. Pievienojiet atlikušo tapiokas cieti, samaisiet un pārnesiet uz darba galda, kur to mīciet, līdz kļūst gluda.
2. Uzgaidiet dažas sekundes, līdz veidojas gļotaina pasta. Ar virtuves lāpstiņu salokiet tapiokas cietes masu, līdz tā sāk salipt. Pārnesiet uz līdzenas virsmas un mīciet, līdz mīkla kļūst gluda.
3. Sadaliet mīklu 2 daļās un katru izrullējiet, veidojot plānas caurulītes. Sagrieziet tās mazos gabaliņos. Centieties padarīt tos pēc iespējas vienādus, lai, izmantojot salmiņu, tie ietu cauri. Katru gabaliņu izrullējiet plaukstā, lai pārvērstu mazās bumbiņās.
4. Mazā katliņā uzvāriet 450 ml ūdens. Ieberiet verdošajā ūdenī tapiokas pērles un ļaujiet tām vārīties 15 minūtes vai ilgāk, līdz tiek sasniegta vēlamā konsistence (mīksta vai košļājama). Gatavošanas laikā pērles kļūs tumšākas.
5. Noņemiet katliņu no uguns un ļaujiet atdzist dažas minūtes.
6.Pārlejiet tapiokas pērles cukura sīrupā vai bļodā ar nedaudz ūdens, lai tās nesaliptu kopā, pirms liekat tējā.


* Tapiokas pērles var arī saldēt, lai tiktu uzglabātas nākotnes “burbuļtējām”.
Gatavošana:
- 8 maisiņi melnās tējas vai 3 ĒK beramās melnās tējas;
- 940 ml karsta ūdens;
- 140 g tapiokas pērļu;
- piens pasniegšanai;
- vienkāršs sīrups pasniegšanai vai saldinātājs pēc jūsu izvēles:
- 110 ml ūdens;
- 90 g cukura.
Sastāvdaļas burbuļtējai:
1. Aplejiet tējas maisiņus vai beramo tēju ar 940 ml vārīta ūdens. Ļaujiet tējai nostāvēties, līdz tā pilnībā atdziest.
2.Sagatavojiet vienkāršo sīrupu pasniegšanai. Katliņā ielejiet ūdeni, pievienojiet cukuru un ātri visu samaisiet. Uzkarsējiet ūdeni uz vidēji stipras uguns un vāriet, līdz cukurs pilnībā izšķīst. Noņemiet katliņu no uguns un ļaujiet sīrupam atdzist, pirms pārlejat krūzēs.
3. Pagatavojiet tapiokas pērles, talkā ņemot iepriekš aprakstītos padomus, vai izmantojiet ātri pagatavojamās tapiokas pērlītes (sekojot norādēm uz produkta iepakojuma).
Gatavošana:
Sagatavojiet dzērienu – nokāsiet tēju. Vārītās tapiokas pērles sadaliet 4 lielās glāzēs. Pēc tam katrā glāzē ielieciet dažus ledus gabaliņus. Katrā ielejiet ap 200 ml tējas un pievienojiet 20 ml piena un 20 ml sīrupa. Samaisiet. Pievienojiet vairāk piena vai sīrupa pēc nepieciešamības.
Pasniegšana:
Foto: Kristaps Janmers
Taivānas kulinārijas kultūra un kārdinošas receptes – uzzini vairāk projektā ‘Ēdiens ir mīlestība’ un pārbaudi savas zināšanas erudīcijas testā