Šī garšvielām bagātā fritētā vistas gaļa ir Taivānas nakts tirgus galvenā zvaigzne. Nakts tirgū jūs varat pasūtīt šādus nelielus kumosiņus, kas tiek pasniegti papīra maisiņos ar maziem koka iesmiņiem. Šajā receptē tiek izmantotas garšvielas, kuras ne ar ko citu nedrīkst aizvietot: ķīniešu piecu garšvielu maisījums un baltie pipari (tos bieži var atrast garšvielu veikaliņos). Sičuaņas piparu graudi ir papildu garšviela, kas piešķir vēl kādu asumiņu. Ja nevarat atrast Sičuaņas piparu graudus, izmantojiet melnos piparus.

Šis kārums nesatur glutēnu, pateicoties tapiokas cietei, kas piešķir ēdienam raksturīgo kraukšķīgumu.
Fritēta “popkornu” vista
- 700 g atkaulotu vistas stilbiņu, sagrieztu mazos kubiciņos;
- 2 ĒK sojas mērces;
- 2 TK cukura;
- 1,5 TK ķīniešu piecu garšvielu maisījuma;
- 1 TK maltu balto piparu;
- 2 ĒK sāls;
- 480–600 ml eļļas fritēšanai (atkarībā no katliņa lieluma);
- 115 g tapiokas miltu.

Garnēšanai:

- 1 ĒK Sičuaņas piparu vai melno piparu;
- 1,5 TK sāls;
- 20 g svaiga bazilika lapu.
Sastāvdaļas:
1. Lielā bļodā iemaisiet sagrieztos vistas stilbiņus ar sojas mērci, cukuru, ķīniešu piecu garšvielu maisījumu, baltajiem pipariem un 2 tējkarotēm sāls. Nolieciet malā marinēties apmēram 1 stundu istabas temperatūrā vai atstājiet uz nakti, tad būs intensīvāka garša.
2. Kad esat gatavs fritēt, izmantojiet vidēja lieluma katlu un uzkarsējiet augu eļļu vidēji līdz 175 grādiem (izmantojiet termometru). Piparu graudus (Sičuaņas vai melnos) rupji sasmalciniet garšvielu dzirnaviņās vai piestā sajauciet ar 2 tējkarotēm sāls. Atlieciet malā.
3. Samitriniet rokas un apviļājiet marinētos vistas gabaliņus ar tapiokas miltiem un apmēram 1 ēdamkaroti ūdens līdz brīdim, kad tapiokas milti izskatās kā mazas pērlītes un pielīp pie vistas. Mazās pērlītes arī piešķirs kraukšķīgu garoziņu.
4. Daļu vistas gabaliņu ielieciet karstajā eļļā un apcepiet, līdz tie ir zeltaini brūni un kraukšķīgi (apmēram 5 līdz 7 minūtes). Ar putu karoti vai sietiņu pārlieciet ceptos gabaliņus uz šķīvja, kas izklāts ar papīra dvieli (vai arī uz restītēm), un katru gabaliņu apkaisiet ar piparu un sāls maisījumu. Tāpat rīkojieties ar atlikušo vistas gaļu.
5. Kad tas padarīts, seko darbs pie bazilika lapām garnēšanai. Bazilika lapas apklājiet ar papīra salvetēm un nedaudz piespiediet, lai ir pēc iespējas sausākas un cepot eļļa nesprakšķētu saskarē ar ūdeni. Bazilika lapas eļļā fritējiet, līdz tās ir caurspīdīgas un kraukšķīgas (apmēram 1 līdz 2 minūtes), pēc tam ar tām apkaisiet cepto vistu
Gatavošana:
* Fritēšanas eļļu nav ieteicams izmantot vairāk par 2–3 reizēm. Galvenais, lai pēc katras reizes tā tiek izlieta no katla vai pannas (to rūpīgi iztīrot). Eļļa tiek izkāsta caur marli vai speciālu filtru un pārlieta citos traukos, līdz ko tā ir auksta.

** Eļļa jāiepilda katlā tā, lai nepārsniegtu vienu trešdaļu no katla augstuma. Ja paredzēts gatavot pavisam nelielu porciju, jāraugās, lai eļļas būtu tik daudz, ka tā pārklāj produktus vismaz 2 cm augstumā.
svarīgi:
Foto: Kristaps Janmers
Taivānas kulinārijas kultūra un kārdinošas receptes – uzzini vairāk projektā ‘Ēdiens ir mīlestība’ un pārbaudi savas zināšanas erudīcijas testā