Tējas olas ir ļoti tipisks ēdiens, ko piedāvā neskaitāmi ielu pārdevēji Taivānā, turklāt katram ir sava īpašā recepte, kā šīs olas pagatavot. Mūsdienās tās arī var atrast teju katrā Taivānas pārtikas veikalā. Tās ir cieti vārītas olas, kas turētas tējā un sojas mērcē, kam pieliktas dažādas garšvielas. Plaisas čaumalās radītas speciāli, ļaujot marinādei lēnām iesūkties un izveidot tumšu “zirnekļu tīkla” attēlu uz olas baltuma. Gada laikā Taivānā tiek apēsts ap 40 miljoniem šo specifisko olu.
Tējas ola
Nolobītās olas varat ēst uzreiz – kā uzkodu – vai lietot kā piedevu galvenajam ēdienam (piemēram, nūdeļu zupā kā garnējumu). Nenolobītās olas var uzglabāt ledusskapī un ņemt līdzi pārgājienā kā uzkodu.
Pasniegšana:
1. Novāriet olas – uz spēcīgas uguns apmēram 10 minūtes.
2. Izņemiet olas no katla un atdzesējiet aukstā ūdenī.
3. Atsevišķā katlā ielieciet melno tēju, sāli, sojas mērci, šitake sēnes, zvaigžņu anīsu, kanēļa standziņu un ielejiet ūdeni. Uzkarsējiet līdz vārīšanās temperatūrai un ļaujiet vārīties 5 minūtes.
4. Izmantojot metāla tējkarotes otru pusi, viegli uzsitiet pa olu čaumalu (ļaujot tai nedaudz ieplaisāt, lai veidojas neliels “tīkls”, bet nelobiet). Čaumalai ir jāieplīst tik daudz, lai tējas buljons ieplūstu olā, nevis čaumala pavisam nolobītos.
5.Pēc 5 minūtēm samaziniet uguni līdz minimumam un pievienojiet olas. Atkarībā no tā, cik liels ir katls, pārliecinieties, vai visas olas atrodas tējas buljonā. Ja tējas buljons neapklāj visas olas, pielejiet vairāk ūdens. Uzlieciet vāku un vāriet uz lēnas uguns 15 līdz 60 minūtes atkarībā no vēlamās krāsas.
5.Izslēdziet plīti, ļaujiet olām atdzist, nolobiet un servējiet. Cita iespēja – uzglabājiet nenolobītās olas un tējas buljonu atsevišķā traukā un ļaujiet ievilkties uz nakti ledusskapī, lai iegūtu vēl vairāk garšas!
** Tējas buljonu, protams, var izliet, bet var arī sasaldēt un pēc tam likt lietā, lai sautētu gaļu, tofu vai arī atkārtoti izmantotu olu vārīšanai.
2. Izņemiet olas no katla un atdzesējiet aukstā ūdenī.
3. Atsevišķā katlā ielieciet melno tēju, sāli, sojas mērci, šitake sēnes, zvaigžņu anīsu, kanēļa standziņu un ielejiet ūdeni. Uzkarsējiet līdz vārīšanās temperatūrai un ļaujiet vārīties 5 minūtes.
4. Izmantojot metāla tējkarotes otru pusi, viegli uzsitiet pa olu čaumalu (ļaujot tai nedaudz ieplaisāt, lai veidojas neliels “tīkls”, bet nelobiet). Čaumalai ir jāieplīst tik daudz, lai tējas buljons ieplūstu olā, nevis čaumala pavisam nolobītos.
5.Pēc 5 minūtēm samaziniet uguni līdz minimumam un pievienojiet olas. Atkarībā no tā, cik liels ir katls, pārliecinieties, vai visas olas atrodas tējas buljonā. Ja tējas buljons neapklāj visas olas, pielejiet vairāk ūdens. Uzlieciet vāku un vāriet uz lēnas uguns 15 līdz 60 minūtes atkarībā no vēlamās krāsas.
5.Izslēdziet plīti, ļaujiet olām atdzist, nolobiet un servējiet. Cita iespēja – uzglabājiet nenolobītās olas un tējas buljonu atsevišķā traukā un ļaujiet ievilkties uz nakti ledusskapī, lai iegūtu vēl vairāk garšas!
** Tējas buljonu, protams, var izliet, bet var arī sasaldēt un pēc tam likt lietā, lai sautētu gaļu, tofu vai arī atkārtoti izmantotu olu vārīšanai.
Gatavošana:
- 8 olas;
- 2 ĒK melnās tējas;
- 1 TK sāls;
- 80 ml sojas mērces;
- 2 kaltētas šitake sēnes;
- 1 anīsa zvaigzne;
- 1 kanēļa standziņa;
- ūdens.
- 2 ĒK melnās tējas;
- 1 TK sāls;
- 80 ml sojas mērces;
- 2 kaltētas šitake sēnes;
- 1 anīsa zvaigzne;
- 1 kanēļa standziņa;
- ūdens.
Sastāvdaļas:
Foto: Kristaps Janmers
Taivānas kulinārijas kultūra un kārdinošas receptes – uzzini vairāk projektā ‘Ēdiens ir mīlestība’ un pārbaudi savas zināšanas erudīcijas testā