Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Kuram gan pār muguru nepārskrien skudriņas, atceroties siltās, lietainās vasaras dienas un sēņu laiku? Celties sešos no rīta, stīvēt kājās gumijas zābakus, no tāšu groza izkratīt skujas, kas tur palikušas pēc iepriekšējā meža apmeklējuma, un vēl kabatā iestūķēt maisiņu, ja nu gadās daudz sēņu, – tā ir katra sēņotāja ābece. Kurš gan negrib vakariņās baudīt krēmīgu mērcīti ar jaunajiem kartupelīšiem!

Starp Skrundu un Aizputi ir viesu māja “Garīkas”, kur svaigas sēnes grieza un baudīja vēl janvārī, turklāt ne jau šādas tādas, bet šitake sēnes, kas aug uz metru gariem baltalkšņu bluķīšiem. Lauku muižas ēkā saimnieko Andris Vjaksa ar sievu Valdu, un viņi ir paši pirmie šitake sēņu audzētāji Latvijā, kas rūpalu aizsāka jau 90. gadu sākumā un savus viesus labprāt cienā ar zupu, krāsnī ceptām sēņu karbonādēm un gaisīgu omleti.

Starp Skrundu un Aizputi ir viesu māja "Garīkas", kur svaigas sēnes grieza un baudīja vēl janvārī, turklāt ne jau šādas tādas, bet šitake sēnes, kas aug uz metru gariem baltalkšņu bluķīšiem. Lauku muižas ēkā saimnieko Andris Vjaksa ar sievu Valdu, un viņi ir paši pirmie šitake sēņu audzētāji Latvijā, kas rūpalu aizsāka jau 90. gadu sākumā un savus viesus labprāt cienā ar zupu, krāsnī ceptām sēņu karbonādēm un gaisīgu omleti.

Lasi tālāk un uzzini:

  • Kā pirms 30 gadiem tapa pirmā šitake sēņu audzētava;
  • Kā notiek šitake sēņu audzēšana;
  • Kādos ēdienos un kā tās izmanto;
  • Kāpēc tās sauc par imperatoru ēdienu.

Eksotiskā aizjūras dabas velte

Sētā var nokļūt, izbraucot cauri bruģētai liepu alejai (tā ir simtgadīga!), kur priekšā sagaida draudzīgs suns vārdā Grēta, bet saimnieks Andris iznāk ārā, tērpies sniegbaltā kreklā. Pēc izglītības viņš ir inženieris mehāniķis un tiltu būvnieks un 90. gadu sākumā sāka meklēt jaunu nodarbošanos.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!