Foto: Shutterstock
Cik liels gardēdis un kafijas cienītājs tu esi? Vai tavā garšu ceļvedī atrodama arī kafija, kas pirms grauzdēšanas un samalšanas uzturējusies cibetkaķa zarnu traktā ?

Kaķu kaku kafija – vieni riebumā novērsīsies, bet citi maksās par vienu kafijas tasi vairāk nekā 10 eiro un slavēs. Kas tad ir šī viena no pasaulē dārgākajām kafijām "Kopi Luwak"? Un, kurš vispār izdomāja kaut ko šādu nobaudīt?

Te mēs paldies varam teikt holandiešiem, kuriem 19. gadsimtā bija kolonijas Indonēzijā. Vietējie iedzīvotāji vergoja baltajiem kolonistiem, vācot kafijas pupiņas, jo šo tumšo, uzmundrinošo un rūgto dziru eiropieši bija ļoti iecienījuši. Tā nu reiz, kādā no kafijas pupiņu vākšanas reizēm, strādnieki ievēroja, ka palmu cibetkaķis jeb Luwak (tā vietējie dēvē šo vāverkaķim līdzīgo dzīvnieku), līdztekus banāniem un mango ir iecienījis arī kafijas augļus. Ķirsim līdzīgie augļi, ar pupiņas formas kauliņu, zibenīgi pazuda palmu kaķa mutē. Mīkstums tika pārstrādāts, bet kauliņi kopā ar izkārnījumiem neskartā veidā, tika izvadīti ārā.

Par to, kurš (iespējams, kāds no vietējiem zemniekiem, kam bija liegta iespēja tikt pie kafijas pupiņām) izdomāja cibetkaķa izkārnījumus savākt, noskalot un apgrauzdēt, vēsture klusē, bet skaidrs ir viens – galarezultāts bija gana labs, lai kafijas pupiņu vācēji sāktu meklēt palmu kaķu apmetnes vietās izkārnījumus un pupiņas tajos.

Pelēkais dzīvnieciņš, kam aste garāka par pašu, ir ar ļoti attīstītu ožu un savā ēdienkartē izvēlas tikai pilnībā nogatavojušos augļus. Iecienītākās palmu kaķu šķirnes ir "Robusta" un "Arabika".

Foto: Shutterstock

Ko kafija iegūst, tiekot šādi sagatavota? Zarnu traktā dabiskās fermentācijas dēļ kafijas pupiņām parādās intensīvāks aromāts un garša, bet pazūd raksturīgais rūgtums. Kafijas augļa kauliņi kuņģī uzturas tik ilgi, lai sāktu dīgt. Faktiski šo procesu, kas notiek cibetkaķa kuņģī, var salīdzināt ar iesala gatavošanu.

Mūsdienās "Kopi Luwak" tiek ievākta gan Indonēzijā, gan Vjetnamā un Filipīnās, lai pēc tam ceļotu pie kafijas baudītājiem visā pasaulē. Vislielākie maisi aizceļo uz Japānu un Ameriku – tur palmu kaķa veikums ir sevišķi iecienīts.

Foto: Shutterstock

Kā tad garšo šādā veidā iegūta kafija? Baudītāji zina teikt, ka kafijai ir brīnišķīgs un spēcīgs aromāts – ar džungļu, šokolādes un riekstu notīm, bet uz mēles vēl ilgi saglabāsies karameļu garša.

Cibetkaķa sagatavotā kafija svārstās no 500 līdz 1500 eiro par kilogramu, jo mazie kaķi barojas savā tempā un daudzums, ko viens dzīvnieks var un grib apēst, ir stipri ierobežots. Lai arī cibetkaķiem par pupiņu atlasi neviens nemaksā, kafija jau kopš 19. gadsimta stabili turas dārgāko kafiju topa augšgalā.

Tomēr uz dārgākās kafijas godu "Kopi Luwak" nevar pretendēt, jo Taizemē top kafija "Black Ivory" , kur cibetkaķu vietā kafijas augļus ēd ziloņi. Pateicoties viņu ēdienkartei – cukurniedrēm un banāniem, kafijas pupiņas zaudē rūgto noti. Ņemot vērā, ka ziloņi spēj atlasīt tikai līdz 200 kilogramiem kafijas pupiņu gadā, tad cena par kilogramu pārsniedz 1000 eiro. Viena kafijas tase var izmaksāt pat 50 eiro.

Atliek tikai cerēt, ka gan cibetkaķiem, gan ziloņiem nezudīs interese par našķošanos ar kafijas augļiem, lai šo savdabīgo garšas piedzīvojumu spētu izbaudīt katrs gardēdis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!