Foto: Shutterstock
Latviešiem patīk labi paēst. Viņi ir gatavi arvien pagaršot kaut ko jaunu, lai arī ne vienmēr visu jauno pieņem un beigu beigās savā ikdienas izvēlē ir samērā konservatīvi. Latvieši arī labprāt gatavo mājās, īpaši tie, kuriem ir ģimenes, un cenšas uzzināt arvien vairāk par to, ko ēd, cik tas ir veselīgs vai tieši otrādi neveselīgs. Piedāvājam desmit interesantus faktus par ēdieniem, kurus tu varbūt nezināji.

Avokado

Foto: Shutterstock

Avokado dzimtene ir Centrālā un Dienvidamerika, kur tos audzē jau vairāk kā 10 000 gadus. Vai tu zināji, ka vietējie avokado, dēļ tā raupjās, zaļās mizas, sauc arī par aligatoru bumbieri? Acteku valodā avokado ir ahuacatl - sēklinieku auglis.

Burkāni

Foto: Shutterstock


Ikvienam ir skaidrs, ka burkāni ir oranži, bet tā tas nebija līdz pat 16. gadsimta beigām. Līdz tam burkāni bija sarkani, balti un dzelteni. Holandiešu dārzeņu audzētāji izveidoja sarkanā burkāna hibrīdu, krustojot sarkano burkānu pamīšus gan ar balto, gan dzelteno burkānu, līdz tika iegūti sulīgie, saldie oranžie burkāni.

Beķerejas ducis

Foto: Shutterstock


Vai tu zināji, ka beķerejas ducis nav 12 maizītes, bet gan 13 maizītes? Šāds beķerejas ducis izveidojās jau no Senās Ēģiptes laikiem, kad maizes cepēju varēja bargi sodīt, ja viņš bija apkrāpis pircēju un pārdevis maizi mazāk, nekā ir maksāts. Senajā Ēģiptē maizniekam par krāpšanos ar maizes svaru varēja nogriezt ausi un pienaglot pie beķerejas durvīm, bet Babilonijā maizniekam nocirta roku. Līdzīgi bargi sodi bija arī senajā Eiropā.

Lai maiznieki nejauši kādu neapkrāptu, viņi, drošs paliek nedrošs, sāka pārdot maizi nedaudz vairāk, lai tikai nesanāktu tās mazāk. Tā radās beķerejas ducis.

Medus


Foto: Shutterstock


Vai tu zināji, ka medus ir vienīgais pārtikas produkts, kas būtībā nekad nekļūst slikts. Arheologi Senās Ēģiptes kapenēs ir atraduši medus podiņu, kurā medus joprojām bija saglabājies ēdams un nekaitīgs veselībai.

200 kalorijas

Foto: Shutterstock


Vai tu zināji, ka 200 kalorijas satur gan trīs olas, gan viens cīsiņš, gan 1,4 kg seleriju kātu? Nokod gabaliņu virtuļa un pārējais būs 200 kalorijas, tagad vari izrēķināt, cik kalorijas bija kumosā.

Citrons

Foto: Shutterstock


Citrons skaitās viens no veselīgākajiem augļiem pasaulē. Citrons satur ļoti daudz C vitamīnu, tas attīra aknas, stimulē imunitāti un palīdz noregulēt vielmaiņu. Visi veselības speciālisti iesaka rītu uzsākt ar glāzi citronūdens. Bet vai tu zināji, ka citronā ir vairāk cukura nekā zemenēs?

Tītars, zivis un siers


Foto: PantherMedia/Scanpix


Ikviens, kurš interesējas par olbaltumvielām, zina, ka tītara gaļa un zivis uz vienu kalorijas vienību satur visvairāk olbaltumu. Bet vai tu zināji, ka arī siers satur līdzvērtīgu olbaltumvielu koncentrāciju kā tītara gaļa un zivis? Katras 4,7 kalorijas satur 1 gramu olbaltumu. Turklāt, jo siers liesāks, jo olbaltumvielu uz kaloriju vairāk, stāsta portāla "Health Aliciouss Ness" autori.

Piecas sekundes uz grīdas


Foto: Shutterstock


Valda uzskats, ka ēdienam nekas nekait, ja tas atradies uz grīdas līdz piecām sekundēm. Tomēr pēc rūpīgiem zinātniskiem pētījumiem noskaidrots, ka baktēriju daudzums, kas iegūtas, nokrītot zemē, ir vienāds, vai, piemēram, cepums uz grīdas ir gulējis piecas sekundes vai vienu stundu. Tā raksta portāla "Live Science" autori.

Kartupeļi


Foto: PantherMedia/Scanpix


Pasaulē viena no populārākajām un visvairāk pārdotajām uzkodām ir kartupeļu čipsi. Vidēji viens kilograms čipsu maksā 200 reizes vairāk nekā paši kartupeļi.

Vai tu zināji, ka Aļaskas "zelta drudža" laikā Klondaikā kartupeļi bija vērtīgāki par zeltu? Tā kā kartupeļi satur C vitamīnu, zeltrači pirka un pārdeva kartupeļus par zeltu.

Brokastis


Foto: Shutterstock

Lai arī latvieši ir izslavēti ēdāji, tomēr pēc statistikas datiem apmēram 30% no Latvijas iedzīvotājiem neēd brokastis. Tomēr, vai tu zināji, ka tieši brokastis stimulē un atmodina organisma vielmaiņu, baro smadzenes un dod enerģiju darba dienai. Ja tu neēd brokastis, pārdomā veco teicienu par to, kam kura ēdienreize ir jāatvēl – brokastis ēd pats, pusdienas dali ar draugu, bet vakariņas atdod ienaidniekam.

Lai jauka diena!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!