Foto: Shutterstock
Skaidrs, ka saldējumu mēs ēdām, ēdam un ēdīsim. Bet, kad Latvijas Televīzijas raidījums "Pārtikas revidents" nāca klajā ar ideju analizēt saldējumu, tomēr pārņēma nelāga nojausma. Ja nu viņi "aizanalizējas" tik tālu, ka sabojās visu prieku? Bet varbūt nebūs tik traki? Lai runā fakti!

"Pārtikas revidents" interesējās par jautājumiem, kas svarīgi mums visiem. Kurš saldējums satur vairāk kaloriju, cukura un tauku? Vai piena-krējuma saldējums ir barojošāks nekā saldētās sulas? Kurš Latvijas veikalos populārs saldējums satur visvairāk tauku, cukura un kaloriju? Raidījumā tika analizēts 13 porciju saldējuma sastāvs un uzturvērtība.

Produktu izmērs un svars ir dažāds, tāpēc raidījumā atspoguļotie aprēķini tika veikti vienai konkrētā saldējuma porcijai, jo atšķirībā no saldējumiem, kas ir fasēti kārbās, cilvēki visbiežāk apēd vienu saldējuma porciju, kura apjomu un svaru noteicis ražotājs. Raidījuma komanda iegādājās 13 dažādus Latvijas veikalos populārus piena-krējuma, kā arī saldētās sulas saldējumus un arī šerbetus. Vērtēta tika šo produktu uzturvērtība, proti, cik daudz kaloriju, tauku un cukura tie satur.

Kuros kaloriju visvairāk, kuros – vismazāk?

Četri no raidījuma izvēlētajiem piena-krējuma saldējumiem pārsniedza uztura speciālistu ieteikto kaloriju daudzumu dažādām uzkodām un našķiem – tās ir līdz 200 kalorijām diennaktī. Vairāk par ieteicamo satur "Magnum", "Daim", "Karlsons", kā arī "Pols – klasiskais" saldējums.

Tikmēr vismazāk kaloriju bija "TIO" vaniļas plombīra, "Rūjienas" dzērveņu un "Kāruma" biezpiena vaniļas saldējumā mango glazūrā. Turklāt "Kāruma" biezpiena saldējums satur piecas reizes mazāk kaloriju nekā "Magnum", kas ierindojas šī topa augšgalā.

Pastāv uzskats, ka dažādas saldētās sulas un sorbeti ir, iespējams, diētiskāks produkts nekā piena-krējuma saldējums, tāpēc raidījums aplūkoja arī šāda veida saldējumus. Visvairāk kaloriju, proti 148, bija "TU" saldējuma šerbetā "Zemeņu smūtijs", bet vismazāk – "Twister" ananāsu saldējumā ar zemeņu-citronu augļu saldējumu un citrona-laima garšu. Tas saturēja tikai 69 kalorijas jeb teju četrkārt mazāk nekā kalorijām bagāts piena-krējuma saldējums.

Tauku un cukura līderi

Raidījums arī apskatīja, cik daudz tauku un cukura satur dažādi Latvijas veikalos pieejamie porciju saldējumi. Tauki un cukurs cilvēkam dod labsajūtu un mieru, bet jāņem vērā, ka tā vienlaikus ir arī kombinācija, kas mēdz izraisīt pieradumu pie kāda pārtikas produkta. Turklāt veselības eksperti neiesaka dienā uzņemt vairāk par 25 gramiem cukura.

Starp piena-krējuma saldējumiem līderpozīcijās atkal izvirzās "Magnum", "Karlsons" un "Daim" – tajos cukura un tauku ir visvairāk. Piemēram, apēdot "Daim" vai "Magnum", mēs pat būsim uzņēmuši dienā ieteicamo cukura devu, kas ir 25 grami jeb piecas līdz sešas tējkarotes.

Bet vismazāk šo vielu ir "Druvas" cigoriņu, "Rūjienas" dzērveņu un "Kāruma" biezpiena saldējumā mango glazūrā. Turklāt arī šeit vadībā izvirzās "Kārums", kurš taukus, kā izrādās, gandrīz nesatur, bet cukura šajā saldējumā ir teju trīs reizes mazāk nekā krēmīgajās "Daim" un "Magnum" saldējuma porcijās.

Starp dažādām saldētām sulām un sorbetiem augstākais tauku un cukura saturs tika konstatēts "TU" saldējuma šerbetā. Turklāt cukurs gan šajā, gan arī "Jungle Pop" kolas saldējumā bija pat vairāk nekā iepriekš apskatītajos piena-krējuma saldējumos. Bet vismazāk tauku un cukura šoreiz ir "Avenei" un "Twister" saldējumos.

Uzvarētāji un zaudētāji

Apkopojot visus raidījuma iegūtos datus, var secināt, ka visvairāk kaloriju, tauku un cukura ir "Magnum" saldējumā ar Madagaskaras vaniļu, piena šokolādes glazūru un mandelēm, "Daim" karamelizētajā saldējumā ar kraukšķīgu karameļu gabaliņiem un piena šokolādi, kā arī "Karlsons" kārtainajā plombīra un šokolādes saldējumā ar ābolu un upeņu piedevu glazūrā, bet vismazāk – "Jungle Pop" kolas, "Kāruma" biezpiena saldējumā ar mango glazūru un "Twister" ananasu saldējumā.

"Pārtikas revidents" ir analītisks raidījums, kas pēta veikalu plauktos un tirgū pieejamās pārtikas izcelsmi, saturu un cenu atšķirību, katru nedēļu īpašu uzmanību veltot kādam produktam, produktu grupai vai produkta sastāvdaļai. Raidījums LTV 1 ēterā tiek pārraidīts trešdienās plkst. 20.40.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!